Întreg sistemul de învățământ preuniversitar din județul Iași, la fel ca și cel din țară, este într-o situație dificilă pe fondul pandemiei de coronavirus! Cu toate acestea, sute de profesori și zeci de directori fac eforturi deosebite și susținute pentru a derula, on-line, o activitate de predare, învățare și testare susținută. Totuși, un pericol pândește toate școlile și liceele din Iași. Acesta este legat de asigurarea resursei umane calificate la catedră. Cum în această perioadă erau programate etape importante privind moblitatea personalului didactic și de pregătire a examenului de Titularizare, totul a fost blocat. Având în vedere această stare de fapt îngrijorătoare, reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI) au obținut reacții de la manageri ai unităților de învățământ, dar și de la conducerea Inspectoratului Școlar Județean – ISJ
Un pericol pândește toate școlile și liceele din Iași. Acesta este legat de asigurarea resursei umane calificate la catedră. Cum în această perioadă erau programate etape importante privind mobilitatea personalului didactic și de pregătire a examenului de Titularizare, totul a fost blocat. În fața acestor realități, directorii de școli și licee cred că lucrurile se pot complica dacă Ministerul Educației și Cercetării (MEC) nu va lua măsuri din timp.
„Da, acum este o perioadă grea și calendarul mobilității și a examenului de Titularizare a fost decalat de către Ministerul Educației! Aici sunt importante lecțiile și inspecțiile pe care cadrele didactice, în special cele tinere, trebuiau să le deruleze. Depinde de cât va dura această situație legată de suspendarea cursurilor. Dacă se va relua totul undeva în luna mai, atunci este timp pentru comasarea și rezolvarea tuturor aspectelor”, crede prof. Ioana Constantinescu, manager al Colegiului Tehnic „Ion Holban” Iași.
„O perioadă grea, plină de incertitudini și din acest punct de vedere”
Toată lumea este confuză și nimeni nu poate anticipa ceea ce va urma.
„Suntem într-o perioadă grea, plină de incertitudini și din acest punct de vedere. Vom vedea cât va mai dura această situație grea care, acum, nu poate fi anticipată când se va finaliza. Sunt tot felul de scenarii, inclusiv pentru importantul examen de Titularizare, mai ales că trebuie să existe etapele ce țin de pregătirea și de lecțiile pe care trebuie să le susțină în special tinerii dascăli. E nevoie, cred, și de schimbări la metodologii, la programe. Peste toate, la acest moment, eu nu-mi doresc o înghețare a anului școlar”, a punctat și Elena Calistru, manager al Colegiului Național Iași.
„Totul este greu în aceste zile, mai ales pentru directorii de școli”
Cea mai mare presiune o au, în acest interval, directorii unităților educaționale. Pentru toate deciziile neclare de la MEC, aceștia sunt trași la răspundere. Totuși, aceștia cred că se pot găsi soluții pentru ca, după reluarea cursurilor, totul să se deruleze bine.
„Da, totul este greu în aceste zile, mai ales pentru directorii de școli! Desigur, toate calendarele și etapele care ar fi trebuit să se deruleze au fost decalate și amânate. La Titularizare e o situație aparte deoarece, dincolo de examenul scris, sunt importante lecțiile la clasă pe care le susțin candidații. Oricâtă teorie ai ști, esențial este să verificăm tactul pedagogic, cum lucrezi și interacționezi cu clasa. Desigur, în funcție de evoluția de acum, cred că la clasele terminale, după reluarea cursurilor, s-ar putea ține aceste inspecții. Acum, este dificil de anticipat ceea ce se va înâmpla”, crede și Ionela Zmău, manager al Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din orașul Podu Iloaiei, județul Iași.
Sindicatele așteaptă soluții rapide și strategii pentru a se evita blocaje
Inclusiv liderii celui mai important sindicat din învățământul preuniversitar ieșean așteaptă decizii clare de la autorități pentru a se evita blocarea sistemului de învățământ.
„Așa cum știm cu toții, inclusiv Ministerul Educației și Cercetării a amânat toate etapele ce trebuiau derulate, în acest interval, inclusiv pe moblitatea personalului didactic. E greu să facem, acum, predicții legat de ceea ce se va întâmpla, când va avea loc examenul de Titularizare…! E clar că va fi o perioadă plină, intensă, foarte aglomerată când se vor relua cursurile. Trebuie găsite soluții rapide, strategii pentru a evita blocaje și disfuncționalități în sistemul public educațional”, a menționat și Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași.
Șefa ISJ Iași: „Este prematur să ne pronunțăm acum în această direcție”
Legat de toate acestea, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș anunță că, în aceste zile, este dificil ca cineva să se pronunțe cu privire la ce va urma, inclusiv pe plan educațional, având în vedere evoluția virusului COVID-19.
„Ministerul Educației și Cercetării a precizat chiar la momentul suspendării cursurilor că toate calendarele etapelor ce ar fi trebuit să se desfășoare în această perioadă vor fi revizuite, decalate. Este prematur să ne pronunțăm acum în această direcție”, a precizat inspectorul școlar general.
De reamimtit că, în data de 21 februarie 2020 s-a publicat lista posturilor/catedrelor vacante/rezervate pentru anul școlar 2020-2021, județul Iași. Au fost prezentare un număr de 2.182 de posturi, dintre acestea 981 fiind complete, iar 1.201 incomplete. Deja, în data de 4 martie 2020 a avut loc ședința de repartizare a cadrelor didactice care au solicitat completare de normă. În această ședință au fost ocupate 71 de posturi.
Lista reactualizată a posturilor/catedrelor vacante/rezervate
De asemenea, în data de 5 martie 2020 s-a publicat lista reactualizată a posturilor/catedrelor vacante/rezervate pentru anul școlar 2020-2021, la Iași. Este vorba despre un număr de 2.116 de posturi, dintre acestea 983 fiind complete, iar 1.133 incomplete. În județul Iași sunt 25 de cadre didactice aflate în restrângere de activitate. În perioada 6-11 martie 2020 s-au depus 27 de dosare pentru restrângere de activitate (25 din județul Iași și două din alte județe – n.r.).
Conform calendarului mobilității personalului didactic, organizarea inspecțiilor speciale la clasă/probelor practice/orale de profil pentru etapa de restrângere de activitate ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 9-17 martie 2020. Înregistrarea dosarelor de înscriere a candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2020, la Inspectoratul Școlar ar trebui să aibă loc în perioada 11-15 mai 2020. Organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă și soluționarea contestațiilor la aceste probe ar trebui, în mod normal, să aibă loc în perioada 25 mai – 30 iunie 2020. În final, desfășurarea probei scrise, la Titularizare, este programată pe 15 iulie 2020.