S-a stins din viata o personalitate de marca a lumii medicale, dr. Vlad Bejan. Evenimentul nefericit s-a intamplat in decursul zilei de ieri. Medicul Vlad Bejan s-a nascut in Basarabia acum 98 de ani, liceul l-a facut in orasul Balti, unde i-a avut colegi pe savantul si poliglotul Eugen Coseriu, dr. Alexandru Budisteanu, dr. Mihai Baltaru, ing. Vadim Pirogan, prof. Ciubara Metodiu.
DOLIU in lumea muzicala din Romania! Alexandru Jula a murit la 83 de ani
Acesta a facut cercetari si demersuri pentru a se construi Spitalul de Recuperare Nicolina din Iasi. De asemenea, este autor al multor cercetari facute in domeniul Balneologiei si autor de carti publicate avand ca tematica asezamintele vechi si stramosesti romanesti, cat si fondatorul revistei "Ginta Latina". Dupa absolvirea facultatii, dr. Vlad Bejan are indreptatita satisfactie de a fi numit, in 1949, asistent universitar la Clinica balneologica. Aici, pe linga efectuarea activitatilor didactice ce ii reveneau si de care se atasase foarte mult, desfasoara o fertila activitate de cercetare in directia cunoasterii si valorificarii apelor minerale. Bucurindu-se de aprecierile profesorului de geologie Neculai Macarovici (1902-1979) de la Universitatea ieseana, membru al Academiei Romane, care ii accepta colaborarea solicitata, intocmesc impreuna lucrarea Geneza apelor minerale din Moldova dintre Siret si Prut, lucrare ce a deschis drumul balneologiei stiintifice romanesti. Dintre numeroasele aprecieri pozitive exprimate asupra acestui studiu, cea din 2004 a profesorului Liviu Ionesi, membru al Academiei Romane, facuta dupa jumatate de secol de la aparitie, se impune a fi mentionata si aici pentru aportul decisiv al lucrarii in domeniu si actualitatea acesteia pina astazi: „o unica monografie, devenita de referinta care isi pastreaza valoarea si in prezent“.
ASTAZI va fi inmormantat regretatul profesor Constantin Milica, de la Universitatea de Agronomie din Iasi
In 1953 insa, Vlad Bejan este inlaturat din universitate, datorita rigorilor ideologice existente, intre care, in cazul sau, „originea sociala nesanatoasa“. Pierderea conditiilor de lucru necesare cercetarii l-a aruncat, profesional evident, intr-o adinca si dureroasa deruta… Bogatele resurse interioare insa, pregatirea, atasamentul si pasiunea profesionala, increderea in fortele proprii, i-au sustinut aspiratiile constructive. Doctorul Bejan trece in reteaua sanitara unde, avind titlul de medic primar in balneologie, reumatologie si recuperare medicala, este numit medic-sef policlinica, medic-sef clinica balneologica.