Prima pagină » Titlurile zilei » Exasperat că acreditarea Arcadia Cardio nu mergea cum şi-a închipuit, Dan Fiterman, patronul Ziarului de Iași, a lansat acuze nefondate la adresa evaluatorilor! Invențiile afaceristului au fost demontate în instanţă: „S-a constatat că fapta de luare de mită nu există”

Exasperat că acreditarea Arcadia Cardio nu mergea cum şi-a închipuit, Dan Fiterman, patronul Ziarului de Iași, a lansat acuze nefondate la adresa evaluatorilor! Invențiile afaceristului au fost demontate în instanţă: „S-a constatat că fapta de luare de mită nu există”

23 sept. 2024, 02:00, 4 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Un scandal a izbucnit între Dan Fiterman, patronul de la Ziarul de Iași, și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) după ce, exasperat că acreditarea pentru Arcadia Cardio nu mergea cum şi-a închipuit, afaceristul a lansat acuze nefondate la adresa evaluatorilor. Patronul Arcadia i-a acuzat pe cei doi evaluatori de abuz și hărțuire, ba chiar a formulat și o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași în care îi acuza că i-au cerut mită pentru a facilita procesul de acreditare. Acuzele sale s-au dovedit însă ca fiind nefondate.

Deoarece acreditarea Arcadia Cardio nu mergea ca pe roate, Dan Fiterman, patronul Ziarului de Iași, a lansat acuze nefondate la adresa evaluatorilor din cadrul ANMCS

Scandalul dintre Dan Fiterman, patronul Arcadia și Ziarul de Iași, și ANMCS, instituție subordonată Ministerului Sănătății, care este responsabilă de acreditarea spitalelor din România, a debutat în martie 2023, când afaceristul a dorit să acrediteze secția de cardiologie a Arcadia ca spital independent. Dan Fiterman și patron al Ziarului de Iași, a fost încă din start nemulțumit de activitatea celor două evaluatoare, care au constatat numeroase neconformități și nereguli în cadrul activității unității medicale. Afaceristul a solicitat ANMCS înlocuirea acestora, lucru care nu s-a întâmplat. Drept urmare, patronul Arcadia le-a acuzat pe cele două evaluatoare de abuz și hărțuire. Evaluarea Arcadia Cardio trebuia să se finalizeze la 30 martie 2023, dar cu o zi înainte, pe 29 martie 2023, Dan Fiterman a depus o plângere la DNA Iași în care le acuza pe cele două evaluatoare că i-au cerut mită pentru a facilita procesul de acreditare. Dan Fiterman a anunțat şi ANMCS că a depus plângere penală împotriva echipei de evaluare. Pe 30 martie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au transmis că faptele sesizate nu sunt de competența lor, iar dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.

„ANMCS a fost informată de către unitatea sanitară Arcadia Cardio SRL, referitor la faptul că aceasta a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la pretinse fapte de corupție, săvârșite de membrii Comisie de Evaluare. În conformitate cu dispozițiile articolului 23 alineatul (11) din Constituția României republicată, «Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată». Suplimentar prezumției de nevinovăție consacrată constituțional, vă comunicăm că ANMCS, în calitatea sa de organ de specialitate în domeniul managementului calității în sănătate, nu are atribuții și competențe în desfășurarea cercetărilor penale cu privire la pretinse fapte de corupție; Componența comisiilor de evaluare este stabilită prin repartizare aleatorie a evaluatorilor și este aprobată prin Ordin al Președintelui ANMCS”, au transmis reprezentanții ANMCS.

Arcadia Cardio SRL a întrerupt vizita de evaluare

Arcadia Cardio a întrerupt vizita de evaluare, iar la nivelul ANMCS a fost constituită o comisie internă care a analizat sesizările formulate de conducerea unităţii medicale la adresa evaluatorilor, constatându-se că nu au existat încălcări ale Codului de conduită.

„În conformitate cu prevederile Codului de Conduită a evaluatorilor de servicii de sănătate, la nivelul ANMCS a fost constituită o comisie internă care a analizat sesizările reciproce, cu privire la aspecte de conduită, formulate de către Arcadia Cardio SRL și de către membrii comisiei de evaluare. Reiterăm că ANMCS nu avea și nu are temei legal să analizeze aspectele de natură penală cu privire la care Arcadia Cardio SRL a formulat plângere penală, care – potrivit informațiilor noastre – sunt, în continuare, în curs de cercetare la organele de cercetare penală, și nici nu putea analiza, din perspectiva Codului de conduită a evaluatorilor, actele și faptele imputate membrilor comisiei de evaluare, atât timp cât însăși Arcadia Cardio a considerat că acestea sunt de natură penală. Precizăm că, în contextul prezentat, la nivelul ANMCS nu au fost reținute încălcări ale Codului de conduită al evaluatorilor de servicii de sănătate imputabile membrilor comisiei de evaluare, cu atât mai mult cu cât s-a reținut faptul că petenta Arcadia Cardio SRL a întrerupt vizita de evaluare în mod unilateral și în afara cadrului metodologic stabilit de A.N.M.C.S. prin reglementările interne” au explicat reprezentanţii ANMCS.

Instanţa a stabilit că evaluatorii nu i-au cerut mită lui Dan Fiterman

Revoltat deoarece toate sesizările formulate către ANMCS, pe durata vizitei de evaluare din martie 2023, au rămas fără răspuns, Dan Fiterman a chemat în instanță Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. Curtea de Apel Iaşi însă a respins ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamanta Arcadia Cardio, în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate şi Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate.

„Nemulțumirile Arcadio Cardio SRL, referitoare la modul de desfășurare a activității de evaluare, au făcut și obiectul unui litigiu soluționat de Curtea de Apel Iași, care a constatat netemeinicia cererii formulate de Arcadia Cardio SRL, respingând-o în consecință. Precizăm că Arcadia Cardio SRL a achiesat la concluziile instanței de judecată, neexercitând calea legală de atac împotriva hotărârii pronunțate, aceasta rămânând astfel definitivă”, au transmis reprezentanţii ANMCS.

De asemenea, instanța a constatat că fapta de luare de mită, de care Dan Fiterman i-a acuzat pe cei doi evaluatori, nu a existat, cauza fiind clasată.

,,Comunicăm faptul că, în evidenţele Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, a fost identificat dosarul penal privind persoanele indicate, cauza fiind clasată la data de 25.08.2024, constatându-se că fapta de luare de mită nu există”, a declarat prim procurorul Elena-Mădălina Pricop.

Precizăm că Arcadia a renunţat în august 2023 la procesul de evaluare, în vederea acreditării unității sanitare cu paturi Arcadia Cardio SRL, acesta fiind reluat un an mai târziu, în august 2024. Menționăm că, de-a lungul timpului, numeroși pacienți au fost nemulțumiți de Spitalul Arcadia, unii susținând că acesta ar trebui chiar desființat.

Reporterii BZI l-au contactat pe Dan Fiterman, patronul Arcadia, pentru a afla de ce a lansat acuze nefondate la adresa evaluatorilor din cadrul ANMCS, după ce acreditarea Arcadia Cardio s-a împotmolit, dar afaceristul nu a dorit să comenteze situaţia.

Comentarii
  • Fara F., aerul din Iasi ar fi mult mai respirabil.
    Cand merg la farmacie, le spun : dati-mi de la orice producator, numai de la F. nu.

  • Al 2 lea război mondial

    Oare ce a avut Hitler cu evreii?!

  • Floare de Iris

    Va spun din interior ca F bate câmpii cu gratie -bravo judecatorilor, este un pervers și jumătate …un om de nimic e mult spus…de un egoism și avarism cum rar mi-a fost dat sa vad…salariile pentru asistente, infirmiere și doctori sunt de mizerie…minimum pe economie, toata lumea de acolo cauta sa plece si nimeni nu se implica, merge mult pe marketing cu 2-3 medici cu nume, restul rezidenți și fără experiență…o jigodie fara pereche,cu alte cuvinte

  • Întrebați un medic, asistent, infirmier ce salariu primește comparativ cu cele de la stat și vedeți de ce pe toată lumea ii doare în c..r de soiatalul lui…doar marketing și preturi mari

  • Nea Nicu cardiologul

    Omul este prea zgârcit pentru a da șpagă,nici dacă i s-ar cere pe bune…asa ca a venit cu stratagema asta…vrăjeală…

  • Nea Nicu cardiologul

    Mie îmi plac acțiunile de sponsorizare pe care le face acest individ…cu vouchere de reducere la spitalul lui și creme de la surioara…tipic cu bancurile

  • Vine cu Rolls-ul la spital și mănâncă cartofi prăjiți la cantină…în mediu, pe la colturi lumea îl alinta ” limbricul”…este limbricul? Sau familia de limbrici????

  • „Patronul Arcadia i-a acuzat pe cei doi evaluatori de abuz și hărțuire, ba chiar a formulat și o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași în care îi acuza că i-au cerut mită pentru a facilita procesul de acreditare. Acuzele sale s-au dovedit însă ca fiind nefondate”. Stilul jidanesc, face ca si alexandru muraru, patronul PNL Iasi.

  • Asa e,cand cineva vrea sa faca ceva bun is pune bariera…
    …. puneti alta poza a doctorului Fiterman ca sarpele ala sperie trepadusii

  • Șarpiliiiii!

  • De fapt a vrut sa dea spaga si doctorii nu au primit. parca nu stim cat de nenorociti sunt cei din specia lor…

  • Fiterman nu este doctor

  • Sa-l dea afara pe taranetele de hritac, si totul se va misca mai bine.

  • Evreii trebuie evitați! Sunt mai periculoși decât șerpii.

  • Evreii - mincinoșii lumii

    Cine suportă jîdanii?! Nici ei nu se suportă, îi poți face în toate felurile posibile, nu se supără, dar dacă le spui că sunt jîdani, iau foc. 🫠

  • Eu nu sunt tu,tu nu ești eu!

    Are mașina de 500.000 de euro,își face un restaurant lângă maternitatea Cuza Vodă,medicina habar nu are-fiindca nici facultatea de medicina genetala nu a făcut măcar,dar pretenții de frustrat gras și tatuat,un incult plin de bani și influenta făcut la feea!Un orgolios care și umilește medicii-angajati așa cum îi considera!nu ca nu vrea,nu poate sa facă medicina,nu i prea merge capul la medicina!Dar DOCTOR FITERMAN EXISTA!UN BRAND PRIN TOATE FARMACIILE SI SPITALELE!MAI,DANUTE FA SI TU MEDICINA,SA VEZI CE INSEAMNA MUNCA CU UN FANATISM JAPONEZ SI DUPA AIA MAI MANACA RAHAT PRIN SPATIUL PUBLIC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024