Prima pagină » Local » Evoluția focarelor de coronavirus de pe teritoriul județului Iași
Evoluția focarelor de coronavirus de pe teritoriul județului Iași

Evoluția focarelor de coronavirus de pe teritoriul județului Iași

31 aug. 2020, 16:30,
în Local

Direcția de Sănătate Publică Iași a transmis luni, 31 august 2020, informații cu privire la evoluția situațiilor în cazul unor focare de coronavirus de pe teritoriul județului Iași.

Evoluția focarelor de coronavirus de pe teritoriul județului Iași

În ceea ce privește situația focarelor de coronavirus pe teritoriul județului Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași a precizat că în cadrul Serviciilor Publice Iași sunt confirmați pozitiv cu Covid-19 nu mai puțin de 14 salariați. La Spitalul Sfântul Sava Iași au fost diagnosticat cu noul coronavirus 79 de persoane, dintre care 64 de cazuri noi și două decese.

Iar la Unitatea de Asistență Medico-Socială Răducăneni mai sunt pozitivi doar trei salariați. În celelalte focare nu s-au constatat modificări.

„Servicii Publice Iași – sunt 14 salariați pozitivi (+2 persoane testate pozitiv față de situația raportată anterior)
Spitalul „Sf. Sava” Iași – sunt 79 de persoane pozitive (59 de beneficiari și 20 de salariați) (+64). În urma primirii rezultatelor testării întregului efectiv, în data de 30 august 2020 s-au adăugat cifrelor anterioare, 50 de beneficiari și 14 salariați pozitivi. În data de 31 august 2020 au fost raportate și două decese în rândul beneficiarilor.
UAMS Răducăneni – în data de 31.08.2020 mai sunt pozitivi 3 salariați (-12) Restul efectivului este negativ.”, potrivit DSP Iași.

Unități unde au fost identificate focare Covid-19 în județul Iași

  • „Centrul de Servicii Sociale „C.A.Rosetti” Iași – pozitivi: 13 beneficiari;
  • Agent economic cu profil industrial – pozitivi: 16 angajați;
  • Dispensar Uman Cartier Dacia – pozitivi: 3 salariați;
  • UAMS Bivolari – 7 dintre beneficiari s-au negativat. La testarea din 24 august 2020 a întregului efectiv a centrului au fost identificați 34 de pozitivi (9 salariați și 25 beneficiari). Trei beneficiari sunt internați în Spitalul de Boli infecțioase, prezentând simptomatologie. Ceilalți sunt izolați și îngrijiți în spațiu special amenajat din instituție.
  • UAMS Răducăneni – 3 salariați și 10 beneficiari s-au negativat, rămânând 15 persoane pozitive (4 salariați și 11 beneficiari), toate asimptomatice.
  • Spitalul Sf. Sava Iași – 15 persoane infectate (9 beneficiari și 6 salariați). Beneficiarii pozitivi au fost izolați în spital și primesc îngrijire de la personal calificat. Salariații pozitivi sunt asimptomatici și au fost izolați la domiciliu.
  • Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihici Hârlău – Sunt 5 persoane infectate (3 beneficiari și 2 angajați). Măsuri: izolarea celor 3 beneficiari infectați; evaluarea și internarea angajaților bolnavi simpromatici; monitorizarea zilnică a stării de sănătate a întregului efectiv de către medic infecționist; aprovizionarea constantă cu cu echipament de protecție și dezinfectante; efectuarea săptămânală a curățeniei generale și dezinfecției în toate spațiile.
  • Centrul de Servicii Sociale Mircești – Persoane infectate: 6 (4 beneficiari și 2 angajați). Măsuri: izolarea în centru a 3 beneficiari infectați; un beneficiar în vârstă, internat; monitorizarea zilnică a stării de sănătate a întregului efectiv de către medic infecționist; aprovizionarea constantă cu echipament de protecție și dezinfectante; efectuarea săptămânală a curățeniei generale și dezinfecției în toate spațiile.
  • Oficiul Poștal de Distribuire Iași – Persoane infectate: 7 angajați.
  • Secția Exterioară Șipote a Institutului de Psihiatrie Socola Iași – Numărul total de cazuri de persoane infectate cu Covid-19 este de 11 (9 beneficiari și 2 angajați).
  • Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasa Parascheva” Copou – Persoane pozitive: 3 (un beneficiar și 2 angajați).”, se arată în comunicatul remis de DSP Iași.

Cauze principale infecții Covid-19 în județul Iași: în proporție covârșitoare este vorba despre răspândire comunitară. Reluăm explicații pe care le-am mai oferit cu 4-5 zile în urmă, la fel de valabile și acum:

  • Constatăm apariția unor „focare familiale” – un efect al concediilor și relaxării în privința respectării măsurilor de protecție;
  • Probabilitatea transmiterii infecției a crescut și din cauza mobilității sociale ridicate (în special din cauza concediilor);
  • DSP Iași eliberează și comunică zilnic peste 100 de decizii de carantină și izolare;
  • Concluzia este că trebuie să fim foarte precauți și foarte atenți la transmiterea comunitară.
  • Factorul decisiv în evoluție rămâne modul în care sunt respectate măsurile:
    • purtarea măştii de protecție care să acopere nasul și gura;
    • păstrarea distanţării fizice;
    • igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024