Prima pagină » Local » Evoluția cazurilor de COVID-19 din prima săptămână din septembrie. La Iași s-au înregistrat 337 de pacienți infectați cu coronavirus, cu 21 mai puține cazuri decât săptămâna trecută

Evoluția cazurilor de COVID-19 din prima săptămână din septembrie. La Iași s-au înregistrat 337 de pacienți infectați cu coronavirus, cu 21 mai puține cazuri decât săptămâna trecută

05 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Evoluția cazurilor COVID-19 în prima săptămână din septembrie este ușor mai relaxată decât în săptămâna precedentă. La Iași, în numai 5 zile, au fost depistate 337 de cazuri noi de infecție cu coronavirus. Totodată, în această săptămână, 10 pacienți au murit în secția de Terapie Intensivă

În prima săptămână a lunii septembrie, la Iași s-au înregistrat 337 de pacienți infectați cu coronavirus, cu 21 de cazuri mai puține decât în săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 358 de cazuri. Apogeul numărului de cazuri din această săptămână s-a înregistrat pe data de 1 septembrie marți, când au fost diagnosticați 95 de pacienți infectați. În acestă săptămână, Iașul s-a clasat aproape în fiecare zi pe primul loc pe țară ca număr de infectări cu coronavirus. Medicii au explicat creșterea numărului de cazuri din această zi, cu extinderea focarelor din Centrul de Plasament C. A Rosetti din Iași, de la Spitalul „Sf. Sava” și de la Institutul de Psihiatrie „Socola”. Totodată, managerii unităților medicale suport COVID-19 au anunțat în repetate rânduri că nu mai au locuri în spitale disponibile pentru pacienții cu coronavirus.

Iașul a ocupat locul 1 pe țară ca număr de infectări aproape în fiecare zi din această săptămână

Începând cu ziua de luni, Iașul s-a clasat aproape în fiecare zi pe locul 1 pe țară ca număr de infectări cu coronavirus. În prima zi a săptămânii, la Iași s-au înregistrat 61 de cazuri noi, marți- 95, miercuri- 48, joi- 58 și vineri- 62. Medicii vorbesc despre o creștere fulminantă a numărului de infectări cu coronavirus care s-au înregistrat în ultimele două săptămâni. La Iași, în această săptămână, din numărul total de cazuri, 10 persoane au pierdut lupta cu viața în secțiile de terapie Intensivă. Așa cum spun medicii, aceștia sufereau și de alte comorbidități. Printre acestea se numără diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare. Au stat internați mai multe zile în secția de Terapie Intensivă , dar organismul lor a cedat din cauza sistemului imunitar scăzut.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Lucrăm în permanență la capacitate maximă”

Managerii spitalelor au anunțat toată săptămâna că le este greu să găsească locuri libere disponibile pentru pacienții cu COVID-19. Totodată, se pare că virusul se păstrează la fel de agresiv ca în săptămânile precedente și din ce în ce mai mulți pacienți cu coronavirus au nevoie de suport de oxigen.

„Lucrăm în permanență la capacitate maximă. Când se eliberează un pat, imediat se ocupă de un alt pacient. Totodată, a crescut numărul de pacienți care au nevoie de suport de oxigen. Este destul de greu să facem față unui număr atât de mare de pacienți”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Secția de Terapie Intensivă de la această unitate medicală a fost ocupată în prima săptămână din luna septembrie. La Spitalul de Boli Infecțioase, la secția de Terapie sunt internați 8 pacienți în permanență. Pentru că a crescut numărul de pacienți care au nevoie de îngrijiri de specialitate în această secție, 7 au fost transferați în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Autoritățile ieșene roagă populația să colaboreze mai eficient pentru a putea trece cu bine peste pandemia de COVID-19

Autoritățile trag un semnal de alarmă și avertizează ieșenii care au simptome de COVID-19 să apeleze mai întâi medicul de familie. Zilnic, la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă în medie 30 de pacienți cu simptome ale infecției cu COVID-19 și numai jumătate dintre aceștia au cu adevărat motive să se prezinte la spital. Restul, ar fi scutit un drum dacă ar fi contactat medicul de familie.

„Recomandăm ieșenilor să consulte mai întâi medicul de familie. Nu trebuie să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe decât dacă au consimțământul medicului de familie. Din păcate, pentru a solicita o ambulanță, mulți exagerează simptomele și acest lucru nu face decât să ne îngreuneze activitatea medicală”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași. Nici reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Iași nu sunt mai fericiți de atitudinea ieșenilor. Aceștia spun că, de cele mai multe ori, ieșenii depistați cu COVID-19 la laboratoarele private insistă și de 3 ori pe zi să fie luați cu ambulanța de acasă, chiar dacă li se explică că în acel moment nu este posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025