Prima pagină » Sanatate » Vocea farmacistului » Evita sa amesteci remediile naturiste cu medicamente! Iata cateva interactiuni care va pot face rau
Evita sa amesteci remediile naturiste cu medicamente! Iata cateva interactiuni care va pot face rau

Evita sa amesteci remediile naturiste cu medicamente! Iata cateva interactiuni care va pot face rau

29 aug. 2014, 09:34,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:48686;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Exista o parere generala care sustine ca orice este de natura vegetala este sigur si bun pentru intreg organismul. Tot ce e natural intotdeauna este si sigur? Diverse articole sustin totusi ca acest lucru nu este in totalitate adevarat, cel putin pentru pacientii care iau si medicamente pentru problemele la inima.
Un astfel de articol a fost publicat si in Jurnalul Colegiului American de Cardiologie. Autorul principal, Dr. Arshad Jahangir, cardiolog si profesor de medicina la clinica Mayo din Scottsdale, Arizona, explica faptul ca acest raport nu insinueaza ca remediile pe baza de plante sunt periculoase. Dar, daca nu sunt periculoase luate independent, impreuna cu alte medicamente, in special cu cele pentru afectiuni cardiovasculare, pot avea efecte periculoase.
Printre remediile naturiste, care au fost identificate ca avand abilitatea de cauza efecte secundare, se afla ginsengul, ginko biloba, usturoiul, paducelul, palmierul pitic si Echinacea.  Aceste remedii naturale pot diminua sau intensifica efectele secundare ale medicamentelor prescrise in cazul bolilor de inima.
Acest raport mentioneaza si faptul ca exista numeroase suplimente pe baza de plante care pot declansa o crestere a ritmului inimii sau a tensiunii arteriale.
Daca suplimentele nu sunt considerate chiar medicamente, pacientii care sufera de anumite boli sau iau anumite medicamente, fie ele pentru probleme cardiovasculare sau diabet, printre altele, trebuie sa fie prudenti si trebuie sa se consulte cu medicul inainte de a consuma medicamente care se elibereaza fara reteta, pentru a preveni efectele secundare nepotrivite.
Multi oameni traiesc cu impresia gresita ca, fiind naturale, toate plantele si alimentele sunt sigure. Nu este asa ! Foarte des, plantele si alimentele interactioneaza cu medicamentatia pe care o luati in mod normal rezultand efecte secundare grave.
Este intotdeauna bine sa spuneti doctorului sau practicianului ce medicamente luati pentru a preveni posibilele complicatii, daca acestea exista.
Expertii declara ca natural nu inseamna complet sigur. Tot ce ingeram poate sa interactioneze cu altceva. Medicamentele luate pe cale orala merg in sistemul digestiv pe acelasi drum cu plantele si alimentele luate tot pe cale orala. Deci, atunci cand un medicament este amestecat cu vreun aliment sau vreo planta medicinala, fiecare dintre ele poate sa afecteze modul cum corpul le metabolizeaza.
Unele medicamente afecteaza capacitatea organismului de a absorbi nutrienti. In mod similar, unele plante si alimente pot scadea sau creste impactul medicamentelor.
Alcoolul este un narcotic care interactioneaza cu orice medicament, in special cu antidepresivele si alte medicamente ce afecteaza creierul si sistemul nervos. Unele componente ale regimurilor alimentare cresc riscul aparitiei efectelor secundare.
Teofilinul, medicament administrat in tratarea astmului, contine xantina, care se regaseste in ceai, cafea, ciocolata sau alte surse de cafeina. Consumul ridicat din aceste produse in timp ce luati Teofilin mareste toxicitatea acestuia.
Si anumite vitamine si minerale au impact asupra medicatiei. Cantitati mari de broccoli, spanac sau ale legume cu frunze verzi bogate in vitamina K, care ajuta la coagularea sangelui, pot contracara efectele medicamentelor administrate tocmai pentru prevenirea coagularii.
Pe masura ce oamenii descopera plante medicinale noi exista o posibilitate din ce in ce mai mare sa se abuzeze de acestea, pacientii sfarsind prin a avea mari probleme. Pacientii precum batranii, pacientii care iau 2 – 3 medicamente pentru afectiuni cronice, diabet, hipertensiune, antidepresive, colesterol ridicat, probleme ale inimii, sunt primii care trebuie protejati de aceste efecte secundare.
Va prezentam in continuare cateva dintre interactiunile dintre alimente, plante medicinale si medicamente.
Paducelul (gherghin), caruia i se face reclama cum ca ar fi eficient in reducerea atacurilor de anghina pectorala prin scaderea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului, nu trebuie luat niciodata cu Lanoxin (Digoxin), medicament prescris pentru majoritatea problemelor de inima. Combinatia poate diminua prea mult ritmul inimii, cauzand crize cardiace.
Ginsengul, potrivit cercetarilor, poate creste tensiunea arteriala, fiind periculos pentru cei care vor sa si-o mentina sub control. Ginsengul, usturoiul sau suplimentele care contin ghimbir, cand sunt luate impreuna cu medicamente pentru subtierea sangelui, pot cauza hemoragii. In cazuri rare ginsengul poate provoca insomnii. Consumul cafeinei si ginsengului simultan creste riscul suprastimularii si provoaca disconfort la nivel gastrointestinal. De asemenea, consumat o perioada mai lunga, poate cauza dereglari ale menstruatiei si sensibilitatea sanilor in cazul unor femei. Ginsengul nu este recomandat femeilor insarcinate sau mamelor care alapteaza.
Capsulele de usturoi combinate cu medicamentele pentru diabet pot cauza o scadere periculoasa a zaharului din sange. Persoanele care sunt sensibile la usturoi pot resimti arsuri la stomac si gaze. Usturoiul are proprietati ce impiedica coagularea. Trebuie astfel sa consultati un doctor in cazul in care luati deja anticoagulante.
Iarba moale (Chrysanthemum parthenium), considerat a fi remediul natural pentru migrene si dureri de cap, nu trebuie luata cu alte medicamente impotriva migrenelor. Ritmul inimii si tensiunea arteriala va creste la nivele periculoase.
Rachita alba, o planta folosita impotriva febrei, durerilor de cap, probleme reumatice, poate duce la iritatii gastrointestinale daca este folosita mult timp. Prezinta aceleasi reactii ca si aspirina (aspirina este un derivat din rachita alba). Uzul pe termen lung poate conduce la ulcer.
In acelasi timp si anumite alimente interactioneaza cu medicamentele.
Branza veche, varza murata, unele tipuri de bere, vinul rosu, pepperoni si fructele avocado prea coapte trebuie evitate de persoanele care iau antidepresive. Interactiunea cu acestea poate cauza o crestere mortala a tensiunii arteriale.
Sucul de grapefruit interactioneaza cu medicamentele pentru controlul colesterolului, unele medicatii privind probleme psihistrice, cu estrogenul, contraceptivele administrate pe cale orala si numeroase medicamente pentru tratarea alergiilor comune. Sucul modifica modul cum organismul metabolizeaza medicamentatia, afectand capacitatea ficatului de a procesa medicamentul si a-l trimite in corpul pacientului.

Sucul de portocale nu trebuie consumat cu antiacizii care contin aluminiu. Acest suc mareste absorbtia de aluminiu. Sucul de portocale si laptele trebuie evitate cand se iau antibiotice. Aciditatea lor scade eficienta antibioticelor. Laptele nu trebuie amestecat nici cu laxative care contin bisacodyl (Dulcolax). Veti descoperi ca laxativele actioneaza un pic prea bine dimineata.
Cantitati mari de faina de ovaz sau alte cereale bogate in fibre nu trebuie consumate cand luati digoxina. Fibrele pot interveni in absorbtia medicamentului, luand pastila degeaba. Totusi, nu renuntati la a manca cereale imediat, deoarece va va salta nivelul digoxinei la unul toxic. Doar un profesionist va poate face schimbari in regimul alimentar dupa analiza atenta a nivelului digoxinei.
Bauturile cafeinizate si medicamentele pentru astm pot crea excitabilitate crescuta.
Carnea la gratar trebuie evitata de bolnavii de astm. Compusii chimici care se formeaza cand carnea este prajita la gratar impiedica medicamentatia sa lucreze eficient, crescand posibilitatea unui atac de astm.
Consumul regulat de alimente bogate in grasimi in timp ce luati anti-inflamatorii si medicamente pentru artrita cauzeaza probleme pentru rinichi, pacientul simtindu-se vlaguit si foarte linistit, aproape sedat.
Bauturile alcoolice au tendinta sa mareasca efectele deprimante ale medicamentelor. Este o idee buna sa nu consumati niciun fel de alcool atunci cand sunteti sub tratament, scrie medicina-naturista.ro. Antioxidantii si beta carotenul intensifica efectul alcoolului asupra stomacului.
Si alte medicamente obisnuite eliberate fara reteta pot cauza probleme in urma unor interactiuni. Spre exemplu, aspirina poate afecta eficacitatea medicamentatie penru artrita, a steroizilor si a diureticelor. Contraceptivele orale sunt mai putin eficiente cand interactioneaza cu barbituricele, antibioticele si medicamentele impotriva tuberculozei.
Rosiile contin cantitati mici de substanta toxica cunoscuta sub numele de solanina, care poate cauza dureri de cap. Sunt si o sursa pentru alergiile comune. O substanta neidentificata inca din rosii si produsele pe baza de tomate poate provoca indigestie si arsuri stomacale. Persoanele care au probleme digestive ar trebui sa incerce sa elimine rosiile pentru 2-3 saptamani si sa observe daca apare vreo imbunatatire.
Capsunile, zmeura, spanacul si rubarba contin acid oxalic, care poate agrava pietrele la rinichi si vezica biliara si reduc capacitatea organismului de a absorbi fierul si calciul. Zmeura contine un salicilat natural care poate cauza reactii alergice persoanelor sensibile la aspirina.
Evitati cartofii care au o tenta verde a cojii si indepartati mugurii. Altfel vor avea gust amar si pot contine solanina, substanta toxica ce cauzeaza diaree, crampe si oboseala.
Prunele, piersicile, caisele si ciresele pot produce reactii alergice persoanelor sensibile la aceste alimente. Persoanele alergice la aspirina pot avea probleme dupa ce mananca prune sau piersici, care contin salicilat. Samburii de prune, piersici si caise contin un compus numit amigdalina, care in cantitati mari poate si otravitoare.
Prin urmare, ceea ce dumneavostra considerati a fi sanatos si benefic organismului in realitate va poate aduce daune foarte mari, uneori letale. Incercati pe cat posibil sa descoperiti alimentele, plantele si medicamentele care va pot rani, discutati cu doctorii pentru a alege medicamentatia si alimentatia potrivita organismului dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *