Prima pagină » International » Evgheni Prigojin recunoaște. Africani din pușcăriile rusești mor pe frontul din Ucraina, luptând pentru Grupul Wagner
Evgheni Prigojin recunoaște. Africani din pușcăriile rusești mor pe frontul din Ucraina, luptând pentru Grupul Wagner

Evgheni Prigojin recunoaște. Africani din pușcăriile rusești mor pe frontul din Ucraina, luptând pentru Grupul Wagner

29 nov. 2022, 18:40,
în International

Evgheni Prigojin, şeful grupului rus de mercenari Wagner, a confirmat că un cetăţean din Zambia, ucis la 22 septembrie, a murit luptând în Ucraina şi că fusese recrutat dintr-o închisoare rusă, relatează CNN, potrivit news.ro.

Evgheni Prigojin, căruia i se spune „Bucătarul lui Putin”, fiind un apropiat al liderului rus, a confirmat identitatea cetăţeanului din Zambia, Nathan Lemekhani Nyirenda, prin intermediul unui cont de Telegram unde sunt postate răspunsurile sale către jurnalişti, precizează CNN.

Un student zambian recrutat în închisoare a fost ucis în Ucraina

Grupul paramilitar rus Wagner a recunoscut că un student zambian recrutat în închisoare a fost ucis în Ucraina, la două săptămâni după ce Zambia a cerut Rusiei o explicație cu privire la circumstanțele morții unuia dintre cetățenii săi.

„Lemekhani Nathan Nyirenda, pe 22 septembrie, a fost unul dintre primii care au pătruns în tranșeele inamice, dând dovadă de curaj și vitejie”, a salutat pe rețelele de socializare ale companiei sale șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin.

Prigojin a recunoscut marți că grupul său l-a recrutat pe Nyirenda,

Oligarhul despre care se presupune că este apropiat de Vladimir Putin și a devenit o personalitate media a conflictului din Ucraina, Prigojin a spus că „și-a amintit bine de acest tip” de 23 de ani, „a murit ca un erou” în luptă.

Timp de câteva săptămâni, Evgheni Prigojin a fost acuzat de Ucraina că a trimis pe front mii de luptători recrutați direct în închisorile rusești, împotriva promisiunii unui salariu și a unei amnistii.

Prigojin a recunoscut marți că grupul său l-a recrutat pe Nyirenda, condamnat în Rusia, într-o închisoare din regiunea Tver, la nord-vest de Moscova.

Zambia a cerut Moscovei o explicație

El a spus că tânărul zambian s-a oferit voluntar să se alăture lui Wagner și să lupte în Ucraina. Zambia a cerut Moscovei la mijlocul lunii noiembrie o explicație pentru moartea unuia dintre cetățenii săi în Ucraina, unde Rusia desfășoară o ofensivă militară din februarie.

Potrivit guvernului din Zambia, Lemekhani Nathan Nyirenda a fost inițial student la inginerie nucleară la Institutul de Fizică de Inginerie din Moscova (MEPhI).

El fusese condamnat la nouă ani și șase luni de închisoare după ce a fost condamnat pentru încălcarea legii ruse în aprilie 2020, potrivit aceleiași surse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *