Prima pagină » Eveniment-Social » Evenimentul care a îngrozit întreaga lume, marcat prin expoziția internațională de grafică „Holocaust”, la Palatul Culturii din Iași!
Evenimentul care a îngrozit întreaga lume, marcat prin expoziția internațională de grafică

Evenimentul care a îngrozit întreaga lume, marcat prin expoziția internațională de grafică „Holocaust”, la Palatul Culturii din Iași!

24 iun. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Palatul Culturii din Iași este marcat evenimentul care a îngrozit întreaga lume. Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, organizează în perioada 23 iunie – 18 iulie 2021, expoziția internațională de grafică „Holocaust”. Dedicată comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei, „Holocaust” este o expoziție colectivă cu participare internațională ce reunește 20 de artiști contemporani din 11 țări

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, organizează la Palatul Culturii, în perioada 23 iunie – 18 iulie 2021, expoziția internațională de grafică „Holocaust”.
Dedicată comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei, „Holocaust” este o expoziție colectivă cu participare internațională ce reunește 20 de artiști contemporani din 11 țări (Canada, Israel, Japonia, Mexic, Olanda, Polonia, Portugalia, Puerto Rico, Suedia, România și Ungaria) și cuprinde 40 de lucrări de grafică alb-negru – gravură și grafică digitală.

Expoziția „Holocaust” face parte dintr-un proiect itinerant gândit și înfăptuit de Lucian Nastasa-Kovács, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, și graficianul Ovidiu Petca

Expoziția „Holocaust” face parte dintr-un proiect itinerant gândit și înfăptuit de Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, și graficianul Ovidiu Petca, curatorul expoziției. Prima etapă itinerantă s-a desfășurat în 2019 la Institutul Cultural Român Budapesta, apoi, în anul următor, la Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, din Chișinău, fiind urmată de cea de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, aceasta desfășurându-se doar în mediul online, din cauza situației pandemice.
Numitorul tematic comun al artiștilor participanți a fost preocuparea de a ilustra, în limitele expresivității plastice, drama ce a marcat omenirea în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Acestui episod profund antiuman artiștii expozanți încearcă să îi răspundă vizual prin intermediul tehnicilor tradiționale ale gravurii (xilo și linogravura, aquaforte și aquatinta, mezzotinta și litografie), dar făcând uneori apel și la tehnologia digitală.

Expoziția – un act de pocăință și un eseu în zona estetică a tragicului

Dincolo de sentimentul culpabil al prezentului care este resimțit majoritar, expoziția propune și se dorește, totodată, a fi un act de pocăință și un eseu în zona estetică a tragicului legată de Holocaust.
Vernisajul acestei expoziții a avut loc miercuri, 30 iunie 2021, de la ora 18:00. Au fost prezenți: dr. Lăcrămioara Stratulat, manager al CMNM Iași; Petru Bejan, critic de artă; Lucian Nastasă-Kovács, director al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca; Ovidiu Petca, curator. Moderator: Mihail Voicu, muzeograf. Acest moment a fost întregit de recitalul liric „Negru lapte al zorilor”, susținut de Diana Cozma, actor și profesor la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024