Arhiepiscopia Iașilor derulează proiectul „Calendarul de evenimente”, prin intermediul căruia își propune să anunțe săptămânal, în zilele de vineri sau sâmbătă la prânz, evenimentele care vor avea loc în săptămâna următoare în cadrul eparhiei.
Duminică, 12 ianuarie
Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului)
Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va săvârşi Sfânta Liturghie în Parohia Valea Albă din Protopopiatul Târgu Neamţ.
Luni, 13 ianuarie
Are loc şedinţa preoţilor din Protopopiatul Săveni, care va fi prezidată de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul şi precedată de slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Parohia Drăguşeni. Tot în această zi are loc şedinţa preoţilor din Protopopiatul Dorohoi, în cadrul căreia părintele Cătălin Ifrim va susţine conferinţa cu tema: „Autocefalie și sinodalitate în Ortodoxia contemporană: rolul Patriarhiei Române”. Şi în municipiul Botoşani, preoţii din acest protopopiat se vor întâlni în şedinţă lunară de lucru care va fi precedată de Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Sfântul Mina” Tulbureni – Botoșani.
Marţi, 14 ianuarie
„Zilele Eminescu – 14-15 ianuarie 2025ˮ
Parohia Ipoteşti din Protopopiatul Botoşani, în colaborare cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu şi Primăria Ipoteşti organizează evenimentul cultural-comemorativ „Zilele Eminescu – 14-15 ianuarie 2025”.
În această zi, între orele 8.00-12.00, în Biserica Parohiei Ipoteşti, vor fi săvârşite Sfânta Liturghie şi Parastasul întru pomenirea marelui poet naţional Mihai Eminescu, precum şi o slujbă de Te-Deum la biserica familiei Eminovici, pentru ca pe 15 ianuarie să fie organizate un recital de poezii şi o expoziţie de cărţi cu poezii ale poetului Mihai Eminescu.
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) – Filiala Iaşi organizează, de la ora 18.00, la Catedrala veche „Sfântul Gheorghe” din incinta Ansamblului Mitropolitan din Iaşi, o nouă întâlnire din seria Dialoguri studențești, care va fi precedată de Paraclisul Maicii Domnului. În cadrul activității cu tema „Învățarea continuă – un mod de viață pentru omul de succes”, se va dialoga despre învățarea continuă, despre metode de învățare și despre modul în care acestea îl ajută pe om să fie de succes în viață. Această întâlnire abordează tema învățării, acum, la doar câteva zile distanță până la începerea sesiunii de examinări pentru studenți.
Miercuri, 15 ianuarie
În Parohia Uspenia din Botoşani vor fi organizate mai multe momente pentru comemorarea marelui poet Mihai Eminescu, organizate în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Botoşani, Asociaţia Nevăzătorilor din România – Filiala Botoşani şi Primăria Botoşani, după următorul program:
– 10.30 – Slujbă de pomenire a marelui poet Mihai Eminescu, în Biserica Uspenia;
– 11.00 – Recital de poezie la statuia poetului aflată în curtea Bisericii Uspenia Botoşani, susţinut de membrii Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Botoşani;
– 11.30 – Depunere de coroane la statuia poetului Mihai Eminescu, de către oficialităţile locale şi judeţene botoşănene;
– 14.00 – Recital de poezie în curtea locaşului de cult la statuia poetului Mihai Eminescu, susţinut de Asociaţia Nevăzătorilor din Romania – Filiala Botoşani.
Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ marchează printr-o serie de evenimente împlinirea a 175 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Printre aceste evenimente, amintim de expoziţia de carte şi artă, atelier de creaţie literară, recital, interpretarea unor melodii inspirate de lirica eminesciană, precum şi o alocuţiune susţinută de poetul şi criticul literar Daniel Corbu cu titlul „Eminescu şi misiunea christică pentru poporul român”.
Joi, 16 ianuarie
De la ora 16.00, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoşani are loc activitatea culturală „Seară de poezie botoşăneană”, eveniment care face parte din proiectul judeţean Istorie, cultură şi spiritualitate botoşăneană pe care seminarul botoşănean îl desfăşoară în perioada ianuarie-iunie 2025.
În cadrul acestei activităţi, elevii şcolii, îndrumaţi de profesorii lor, vor susţine un recital de poezie aparţinând poeţilor botoşăneni şi vor interpreta un buchet de melodii şi pricesne ale unor autori locali. Totodată, va exista şi un moment de promovare a creaţiilor poetice ale unor tineri din seminarul botoşănean.
După cum ne informează coordonatorul programului, preotul Claudiu Ionescu, proiectul face parte din activităţile educative aprobate în Calendarul Activităţilor Educative Judeţene (CAEJ) de către Inspectoratul Judeţean Şcolar Botoşani şi se află la a III-a ediţie.
„Reeducare şi represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud”, de Dragoş Ursu – Lansare de carte şi sesiune de autografe, la Iaşi
Muzeul Mitropolitan Iaşi şi Editura Corint vă invită la o discuţie necesară pornind de la lucrarea „Reeducare şi represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud” de Dragoş Ursu. Lansarea volumului are loc în această zi de la ora 17.00, la Muzeul Mitropolitan Iaşi – Sala Sinaxar. Lansarea este urmată de o sesiune de autografe din partea autorului, iar intrarea la eveniment este liberă.
Panelul de discuţii reuneşte în jurul autorului Dragoş Ursu specialişti din domenii interdiscplinare, oferind o perspectivă complexă, ce îmbină analiza istorică, reflecţia teologică şi interpretarea criticii literare asupra subiectului:
– criticul literar Emanuela Ilie – Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi;
– cercetătorul Alexandru D. Aioanei – Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iaşi;
– preotul profesor Jan Nicolae – Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia;
– moderează preotul Petru Cernat de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
În istoria sistemului penitenciar românesc, Aiudul şi-a câştigat o tristă faimă, din cauza regimului carceral (foame, frig, izolare), a ratei ridicate a mortalităţii, a numărului mare de deţinuţi, precum şi a fenomenului reeducării târzii (1959–1964). La începutul anilor 1950, la Piteşti şi Gherla, reeducarea fusese aplicată cu metode de o violenţă extremă. În schimb, la Aiud, autorităţile au recurs la soluţii mult mai sofisticate. Pentru a înfrânge rezistenţa celor închişi, Securitatea a utilizat resurse semnificative, sub aspect uman, instituţional şi ideologic, înfiinţându-se chiar şi o unitate specială, Grupul Operativ Aiud, condusă de colonelul Gheorghe Crăciun.
Dragoş Ursu analizează activitatea ofiţerilor şi gardienilor responsabili de reeducare (cadrul instituţional, resursele umane, strategiile şi instrumentele operative, munca informatorilor), descrie viaţa cotidiană a celor închişi (condiţiile de detenţie, dezbaterile culturale, proiecţiile politice ori căutările spirituale) şi prezintă rezultatele acestui fenomen unic atât din perspectiva torţionarilor, cât şi din punctul de vedere al deţinuţilor care au refuzat reeducarea sau au avut o atitudine rezervată până la sfârşitul detenţiei. Autorul creionează poziţia faţă de reeducare a unor personalităţi culturale (Nichifor Crainic, Radu Gyr, Petre Pandrea), lideri legionari (Ion Dumitrescu-Borşa, Radu Mironovici, Nicolae Petraşcu, Nistor Chioreanu), slujitori ai altarelor (Dumitru Stăniloae, Arsenie Papacioc, Bartolomeu Anania, Ioan Iovan) sau figuri cunoscute ale memoriei carcerale (Demostene Andronescu, Ioan Ianolide, Tache Rodas).
Dragoş Ursu (n. 1989) deţine diplome de licenţă, masterat şi doctorat în istorie de la Universitatea „Babe-Bolyai” din Cluj-Napoca şi este licenţiat în teologie la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Cercetător doctorand în cadrul proiectului Tinere Echipe (TE), finanţat de UEFISCDI: „Strategii de supravieţuire şi integrare socio-profesională în familiile foştilor deţinuţi politici în primele două decenii ale regimului comunist”. Studii postdoctorale la Universitatea „Babeş-Bolyai”, cu tema „Proiecte şi politici memoriale dedicate victimelor comunismului în România post-decembristă: cunoaştere aprofundată şi oportunităţi socio-economice” (2020–2021). Director al proiectului PD, finanţat de UEFISCDI: „Destine post-carcerale ale clericilor, foşti deţinuţi politici, în contextul (re)calibrării relaţiilor stat-Biserica Ortodoxă în anii ceauşismului” (2022–2024). Volum recent: Dragoş Ursu (ed.), Churches and Political Power under Communism in Central and Eastern Europe. Individual Biographies and Institutional Mechanisms, 2024. Din 2018 este istoric la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.