Prima pagină » Eveniment-Social » Evenimente speciale și o stagiune spectaculoasă pentru Teatrul „Luceafărul” din Iași. Peste 40 de mii de spectatori au participat la diverse momente – FOTO

Evenimente speciale și o stagiune spectaculoasă pentru Teatrul „Luceafărul” din Iași. Peste 40 de mii de spectatori au participat la diverse momente – FOTO

15 iul. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

O stagiune spectaculoasă și evenimente speciale pentru Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași! Aproximativ 315 spectacole susținute la sediu și în deplasare au însumat circa 41.000 de spectatori la reprezentațiile proprii și la cele din evenimentele organizate de Teatrul „Luceafărul” din Iași, în sezonul recent încheiat. Titlurile noi au îmbogățit afișul instituției ieșene pentru copii și tineret

Aproximativ 315 spectacole susținute la sediu și în deplasare au însumat circa 41.000 de spectatori la reprezentațiile proprii și la cele din evenimentele organizate de Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași, în sezonul recent încheiat. Titlurile noi care au îmbogățit afișul instituției ieșene pentru copii și tineret au fost „Hikikomori”, de Holger Schober (spectacol pentru tineret), „Stația clovnilor”, creație nonverbală de Ana Crăciun Lambru (spectacol pentru întreaga familie), „Cenușăreasa”, după Charles Perrault, dar  și „Degețica”, după H. Cr. Andersen (ambele, spectacole pentru copii), echipa artistică onorând, astfel, toate categoriile de public pentru care, conform titulaturii, trebuie să lucreze.

Evenimente speciale și o stagiune spectaculoasă pentru Teatrul „Luceafărul” din Iași. 41 de mii de spectatori au participat la diverse momente

Valoarea producțiilor realizate le-a adus artiștilor de la „Luceafărul” selecții în mai multe festivaluri de gen. Astfel, „Stația clovnilor” a fost înscrisă în programul festivalurilor de la Alba Iulia, Galați și Suceava. Aceasta va participa, pe 15 iulie, și la Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului de la Constanța. „Hikikomori” a fost parte a Festivalului Tinerilor Regizori organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unde a făcut o impresie foarte bună mulțumită temei abordate, dar și dezvoltării ei scenice datorate regizorului Tudor Nicorici. Alte spectacole din repertoriul permanent au fost susținute în deplasare la Suceava, Podu Iloaiei și Coarnele Caprei, intenția fiind reprezentată de asigurarea accesului la teatru a tuturor celor doresc.

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (1–10 octombrie 2021)

Cel mai important eveniment al stagiunii a fost cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI ), desfășurat în perioada 1–10 octombrie 2021. Acesta a reunit, sub tema „artă și tehnologie”, un total de peste 100 de evenimente live (indoor, outdoor), online (live-streaming, video-streaming) și în eter. În 20 de locuri din oraș a fost teatru în scenă, pe stradă, în vitrine, teatru radiofonic, teatru accesibilizat pentru persoane cu deficiențe de auz și văz, instalații imersive receptate prin intermediul ochelarilor VR, improvizație online moderată de inteligența artificială, teatru făcut pe un text scris de un robot, expoziții, conferințe, lansări de carte, workshop-uri, demonstrații realizate de roboți etc. Cele mai multe dintre ele au fost în exclusivitate națională, susținute de creatori din 11 țări (Austria, Canada, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, România, Spania). FITPTI a fost apreciat, la nivel național, ca exemplu de bune practici și de reușită, în condițiile în care foarte multe manifestări festivaliere din țară și străinătate s-au anulat, din cauza epidemiei.

A fost o ediție de mare succes a FITPTI, în ciuda celui de-al patrulea val COVID-19 care era în ascensiune, fix în perioada manifestării.

Teatrul „Luceafărul” a marcat aniversarea a 70 de ani de activitate artistică neîntreruptă

În luna decembrie 2021, Teatrul „Luceafărul” a marcat aniversarea a 70 de ani de activitate artistică neîntreruptă, printr-un program care a reunit câteva dintre cele mai reușite creații, dezbateri și a editat o nouă ediție a monografiei Teatrului, aflată acum la cea de-a III-a.

„A fost o stagiune foarte bună, o parte a ei aflându-se încă sub controlul sanitar și sub restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Chiar și așa, Teatrul «Luceafărul» și-a desfășurat activitatea, adaptându-se, păstrând constant legătura cu publicul atât direct, cât și intermediat tehnologic, imaginând formule artistice atrăgătoare care să ne mențină la altitudinea valorică cu care am obișnuit publicul și specialiștii”, a declarat Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”.

Este vorba de evenimente speciale și o stagiune spectaculoasă pentru Teatrul „Luceafărul” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *