La Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” din Iași, important monument istoric, în această perioadă au loc evenimente speciale, o expoziție de Crăciun, puncte de atracție pentru public. Totul în contextul în care anul 2021 marchează 328 de ani de la moartea Mitropolitului Dosoftei, la Zólkiew, în Polonia (26 octombrie 1624 – 13 decembrie 1693)
În anul 2021 se marchează 328 de ani de la moartea Mitropolitului Dosoftei, la Zólkiew, în Polonia (26 octombrie 1624 – 13 decembrie 1693). Dimitrie Barila, pe numele său de mirean, este considerat, fără tăgadă, autorul primei cărți autohtone „de intenție poetică”, conform Augustin Z.N. Pop. Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” din Iași a fost inaugurat în anul 1970 în clădirea-monument istoric, „o capodoperă arhitecturală, ca proporții și armonie”, după Petru Comarnescu. Casei cu Arcade îi este dedicat anual un program organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR).
Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” din Iași găzduiește proiectul de educație muzeală „Dosoftei și Academia copiilor”
În acest context, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” găzduiește proiectul de educație muzeală „Dosoftei și Academia copiilor”, o ediție specială dedicată literaturii vechi și scrierii în alfabet chirilic. Elevii de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” Iași au fost invitați la o vizită cu ghidaj interactiv în sălile muzeului, după care vor descoperi mai multe despre evoluția și dezvoltarea Limbii române scrise. În continuare, aceștia au exersat scrierea Limbii române în alfabetul chirilic, o experiență practică ce le-a solicitat răbdarea și îndemânarea. Coordonatorii programului au fost Diana Lona Leonte și Ana Honcu, muzeografi MNLR Iași și prof. Sabina Manea, directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Simionescu” Iași.
Muzeul „Dosoftei” este gazda expoziției de sezon, în spiritul Crăciunului și al tradițiilor vechi, intitulate „În orașul Betleem”
Totodată, începând cu ziua de 12 decembrie 2021 (ieri), publicul este invitat la o expoziție de sezon, în spiritul Crăciunului și al tradițiilor vechi. Curatoriată de Ana Honcu, expoziția „În orașul Betleem” oferă celor ce trec pragul Casei cu Arcade ocazia de a admira o rară icoană pe lemn de Școală rusească, din secolul al XIX-lea. Alăturându-se temporar valoroasei colecții de icoane-opere de artă ale muzeului, „Nașterea Domnului și Închinarea Magilor” reprezintă scena prezentării pruncului Iisus celor trei Magi. Expoziția „În orașul Betleem” pune în valoare simbolurile românești ale Crăciunului. De aceea, culegeri de colinde populare românești, tipărite în secolele XIX-XX, din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, completează piesa centrală a expoziției. Tradiția colindului, care se păstrează din vremuri precreștine, rămâne unul dintre obiceiurile cele mai îndrăgite ale românilor. Expoziția rămâne deschisă publicului până în data de 31 decembrie 2021.
În completarea piesei centrale a expoziției, vizitatorii pot admira și culegeri de colinde populare românești, tipărite în secolele XIX-XX
În completarea piesei centrale a expoziției, vizitatorii pot admira și culegeri de colinde populare românești, tipărite în secolele XIX-XX, din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Tradiția colindului, care se păstrează din vremuri precreștine, rămâne unul dintre obiceiurile cele mai îndrăgite ale românilor. Fiecare zonă folclorică a spațiului românesc a cultivat și diversificat variante de colind, dar toate au păstrat mesajul central: vestirea Nașterii Domnului. Expoziția „În orașul Betleem” este organizată cu prilejul Zilei Casei cu Arcade (13 decembrie), punând în valoare simbolurile românești ale Crăciunului.