Pe 20 martie 2022, la Iași este programat un eveniment la 136 de ani de la nașterea lui George Topîrceanu (n.20 martie 1886 – d.7 mai 1937), ”poet până în măduva oaselor” (Liviu Rebreanu), prozator, memorialist şi publicist, cu diverse preocupări artistice. Anual, în luna martie, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează o serie de evenimente dedicate acestuia, în cadrul programului aniversar ”Baladă pentru chiriașul grăbit”
Eveniment în ziua de 20 martie 2022, când se împlinesc 136 de ani de la nașterea lui George Topîrceanu (n.20 martie 1886 – d.7 mai 1937), ”poet până în măduva oaselor” (Liviu Rebreanu), prozator, memorialist şi publicist, cu diverse preocupări artistice. Anual, în luna martie, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași organizează o serie de evenimente dedicate acestuia, în cadrul programului aniversar ”Baladă pentru chiriașul grăbit”.
Eveniment dedicat celor 136 de ani de la nașterea marelui poet George Topîrceanu, la Iași
Pe pagina de YouTube a MNLR Iași poate fi vizionat un episod nou din cadrul proiectului ”Lecturi peste timp: Păstorel Teodoreanu despre George Topîrceanu”. Proiectul video este realizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Radio România Iași, sub coordonarea lui Valentin Talpalaru și a Erikăi Engel. În fața Muzeului ”George Topîrceanu” vă veți întâlni cu Poemul lunii martie: ”Cântec”. Oprindu-vă în fața acestui poem”, când poate fi (re)descoperit scriitorul sensibil și de un umor rafinat, îndrăgostit de orașul care l-a adoptat. Începând cu ora 15:30, copiii înscriși la cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească prin Institutul Limbii Române în Belgia, Italia, Franța, Irlanda, Portugalia și Spania, sunt invitați la o vizită virtuală interactivă a Muzeului ”George Topîrceanu” Iași și la o activitate de educație muzeală și literară specială: ”Academia copiilor peste mări și țări. Povești cu George Topîrceanu”.
Activitatea are loc online, via Zoom, și este coordonată de Diana-Lona Leonte, muzeograf MNLR Iași, Iunia-Maria Ștefan, educator muzeal MNLR Iași și Oana Topală, profesor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în Bruxelles, Belgia.
George Topîrceanu a fost un poet, prozator, memorialist, publicist și traducător român, membru corespondent al Academiei Române din 1936
George Topîrceanu s-a născut în București la data de 20 martie 1886, ca fiu al cojocarului Gheorghe Topîrceanu și al Paraschivei, țesătoare de covoare la azilul ”Doamna Elena”, amândoi originari din părțile Sibiului. Începe școala primară la București intre anii 1893-1895 și o continuă pe Valea Topologului, la Șuici, județul Argeș, unde părinții se stabilesc o vreme. Revine la București și se înscrie la liceul ”Matei Basarab” până în clasa a IV-a, apoi la ”Sf. Sava” (1898-1906).
După absolvire intră funcționar la ”Casa Bisericii”, apoi, ca profesor suplinitor, cu pauze de șomaj și de viață boemă. În paralel, se înscrie la Facultatea de Drept (1906), pe care o părăsește pentru cea de Litere, fără a termina studiile. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 ”Premiul Naţional de Poezie”. În anul 1934 începe în ”Revista fundaţiilor regale”, publicarea romanului satiric ”Minunile Sfîntului Sisoe” (neterminat, publicat postum în 1938). În 1936 este ales Membru corespondent al Academiei. Deşi bolnav de cancer la ficat, întemeiază împreună cu Sadoveanu şi Grigore T. Popa revista ”Însemnări ieşene” ca un ultim efort creator. Acest eveniment de la Iași este dedicat celor 136 de ani de la nașterea marelui poet George Topîrceanu.