Prima pagină » Actualitate » Eveniment marcant la primărie. Zeci de ieșeni au primit cea mai înaltă distincție a orașului
Eveniment marcant la primărie. Zeci de ieșeni au primit cea mai înaltă distincție a orașului

Eveniment marcant la primărie. Zeci de ieșeni au primit cea mai înaltă distincție a orașului

23 dec. 2019, 04:00,
Vlad Rotaru în Actualitate

Aleșii locali ai Iașului s-au întrunit la finalul săptămânii trecute într-o ședință extraordinară pentru a discuta un proiect legat de nominalizarea mai multor revoluționari drept cetățeni de onoare ai orașului. Consilierii s-au întrunit într-o ședință solemnă dedicată aniversării Revoluției Române din 1989

Zi importantă la Palatul Roznovanu. Consilierii locali s-au întrunit pe 21 decembrie într-o ședință extraordinară pentru a discuta despre acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Iași revoluționarilor. Peste 40 de ieșeni, luptători pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989, au beneficiat de acest titlu. Aleșii au mai semnat și o proclamație de eternă recunoștință față de luptătorii anticomuniști și eroii Revoluției Române din decembrie 1989. Pe lista celor care au devenit cetățeni de onoare se numără 43 de persoane, grupate în trei asociații: Asociația 14 Decembrie 1989 Iași, Asociația 22 Decembrie 1989 Iași și Federația Națională a Revoluționarilor din România Iași.

În urma votului Consiliului Local au devenit cetățeni de onoare: Gabriel Amarandei, Costache Ailene, Viorel Andrei, Virgil Axinie, Ioan Baron, Constantin Bendas, Alexandru-Tudor Bernic, Vasile Chirica, Nadia Crihan, Leopold-Marius Costinescu, Ștefan Coțovanu, Alexandru Dascălu, Vasile Diacon, Petru Dușa, Vasile Geaman. Au mai primit acest titlu Gabriel Hâncu, Titi Iacob, Gheorghe Ilaș, Neculai Kania, Florin Livadaru, Dumitru Moraru, Maria Moraru, Petru Movilă, Liviu Munteanu, Vasile-Doru Nechifor, Gheorghe Negru, Gheorghe Nica, Paul Nițescu, Alexandru Onea, Jenică Panaite, Constantin Pascariu, Eugen Popa. Acest titlu l-au mai primit și Mihai Pintilei, Anton Proțăilă, Mircea Pricop, Adrian Rozentzveig, Cristian Sandu, Florin Slabu, Emilian Dan Stoica, Iulian-Vilii Șaramet, Corneliu Urîtu, Vasile Vaida și Constantin Vână.

A fost semnată proclamația de la Iași

În a doua parte a ședinței solemne a Consiliului Local, primarul Mihai Chirica a dat citire proclamației de la Iași. Documentul a vizat recunoștința față de luptătorii anticomuniști și eroii Revoluției Române din decembrie 1989.

„La 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, timpul s-a oprit din nou în loc, cerându-ne adevărul despre cele întâmplate atunci, dar și dreptate pentru toți cei care au suferit și încă mai suferă din cauza profitorilor vechiului regim comunist. Dacă un popor ține mai mult la altceva decât la propria libertate, atunci își va pierde libertatea. În decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Iași și în multe alte orașe ale țării s-a întâmplat un miracol.

Acel decembrie 1989 a fost clipa noastră de solidaritate, când am învățat că doar uniți putem învinge răul. Dar este România de azi așa cum au dorit-o cei care s-au sacrificat pentru noi în acele zile, dar și de-a lungul celor 45 de ani de comunism? Dar nici după 30 de ani nu am aflat adevărul despre cele întâmplate în decembrie 1989 și nici nu i-am condamnat pe toți călăii de atunci. S-au pus mereu piedici și încă suntem îndemnați – de nimeni altul decât Ion Iliescu – să nu mai căutăm responsabilii pentru crimele Revoluției”, a spus primarul Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *