Forumul EC2U este găzduit de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar miercuri, 12 octombrie 2022, în cadrul conferinței, rectorul Tudorel Toader a vorbit despre importanța alianței care se asigură că universitățile pot răspunde provocărilor lumii moderne. Ludovic Thilly, coordonatorul alianței de universități EC2U, propune trei obiective care ajută îi ajută pe studenți să-și creeze oportunități de studiu
La conferința de miercuri, 12 octombrie 2022, organizată la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în sala Ferdinand au participat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, și prof. dr. Ludovic Thilly, coordonatorul alianței de universități EC2U. A fost abordată extinderea Alianței cu noi membri din mediul academic și cu parteneri asociați de business privat care au importante contribuții și vizibilitate internațională. Alianța este un consorțiu academic format din mai multe universități, Universitatea din Poitiers, fiind coordonator.
Importanța Alianței
Consorțiul este format din șapte universități prestigioase din Europa: Universitatea din Coimbra (Portugalia), Universitatea din Viena (Germania), Universitatea din Pavia (Italia), Universitatea din Poitiers (Franța), Universitatea din Salamanca (Spania), Universitatea din Turku (Finlanda) și UAIC Iași.
„Specificitatea acestei alianțe este de a se asigura că universitățile pot să se adapteze lumii complexe de astăzi. Iată cum universitățile, dar nu singure, ci împreună cu autoritățile locale și-au pus în gând de a răspunde provocărilor lumii moderne”, menționează profesorul Ludovic Tilly, coordonatorul alianței.
Atât alianța, cât și universitatea au nevoie ca activitatea să fie cunoscută de către întreaga comunitate.
„Alianța își propune internaționalizarea învățământului, o bună inserție a absolvenților pe piața forței de muncă, o bună colaborare cu autoritățile locale, regionale și cu mediul de afaceri, realizarea unor studii doctorale în cotutelă, realizarea unor masterate, un institut virtual, platforme de date comune, evenimemente atât culturale, cât și științifice”, afirmă Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași.
Ludovic Thilly: „Obiectivul comun este de a crea universitatea viitorului“
Primul obiectiv propus este sănătate și dezvoltare durabilă. Al doilea obiectiv este educație de calitate, iar al treilea orașe și comunități durabile. Educația, cercetarea și inovația au un rol important în sprijinul societății. Toate acestea, formează după spusele lui Ludovic Thilly, dreptunghiul cunoașterii care îi ajută să creeze oportunități de studiu pentru studenți cum ar fi: cele online, școli de vară, școli pentru cercetare sau pentru inovare.
Toate cele șapte universități au legături foarte strânse cu municipalitatea, așa cum este cazul și Universității „Alexandru Ioan Cuza din Iași”.
„Obiectivul pe termen lung este de a crea un campus în care toți membri comunității universitare vor putea beneficia de mobilități de cooperare europeană între membri. Obiectivul comun este de a crea universitatea viitorului care va forma comunitatea unică, parteneri politici locali, naționali, europeni, dar și parteneri din domeniul privat”, prezintă Ludovic Thilly.
Ludovic Thilly, coordonatorul alianței de universități EC2U menționează că se dorește apropierea și mai mult de universitățile partenere.