Prima pagină » Local » Evaziune fiscală de aproximativ 1 milion de lei! Afaceristul ieșean, prins și pedepsit de magistrați 

Evaziune fiscală de aproximativ 1 milion de lei! Afaceristul ieșean, prins și pedepsit de magistrați 

22 mart. 2022, 07:00,
Violina GORCINSCHI în Local

Evaziune fiscală de aproximativ 1 milion de lei! Un bărbat a încercat să evite să plătească mai mulți bani statului, așa că a recurs la un tertip pentru a păcăli Agenția Națională de Administrare Fiscală. Petru Zapalii a fost prins și a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare. Mai mult, ieșeanul a fost pus să achite 941.049 de lei Fiscului, ca să compenseze daunele create. De asemenea, îi este interzis să mai figureze ca administrator al unei societăți pe o perioadă de 4 ani.

Un om de afaceri din Iași care a încercat să păcălească statul, evitând plata a aproape 1 milion de lei, a fost găsit vinovat de judecătorii Tribunalului Iași.

Bărbatul ar fi utilizat unele informații false când ar fi întocmit contabilitatea, pentru a contribui mult mai puțin la bugetul de stat și ar fi înregistrat achiziții fictive. Recent, Petru Zapalii a fost condamnat de Tribunalul Iași la 3 ani și 6 luni de  închisoare și a fost obligat să plătească statului suma de 941.049,54 lei, drept despăgubiri.

sigla anaf

Agenția Națională de Administrare Fiscală a cerut acoperirea pagubelor în valoare de 941,249,54 lei

Evaziune fiscală de aproximativ 1 milion de lei, la Iași

maini care tin cate un pix si o foaie

Petru Zapalii a efectuat achiziții fictive pentru a păcăli autoritățile

Anchetatorii spun că Petru Zapalii, având calitatea de administrator la propria companie, ar fi indus în eroare statul folosindu-se de 24 de achiziții fictive, presupus a fi fost încheiate cu alte firme. Acesta nu numai că a declarat date false la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), dar nu a respectat nici termenul în care trebuiau depuse aceste informații, spun oamenii legii.

„Activitatea infracţională desfăşurată de inculpatul Petru Zapalii în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale a constat în parcurgerea a 3 etape, respectiv: plăsmuirea unor documente justificative, elaborarea situaţiilor contabile recapitulative pe baza acestor date distorsionate şi depunerea unor declaraţii fiscale viciate. Astfel, inculpatul Petru Zapalii s-a preocupat mai întâi de consemnarea a 24 de achiziţii fictive în 24 de documente justificative – facturi fiscale -, aparent emise de reprezentanții celor 3 societăți furnizoare”, au declarat oamenii legii.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un alt  alt caz de evaziune fiscală.

 o persoana care foloseste un calculator si o pereche de ochelari

Profiturile și cheltuielile declarate la fisc de către afacerist au fost false

Petru Zapalii, găsit vinovat în acest caz

 sediul Tribunalului Iași

Magistrații de la Tribunalul Iași au dat soluția în primă instanță

Fiind contactați cu ocazia procesului, unii dintre administratorii companiilor ce figurează pe facturile false au susținut că nu îl cunosc pe ieșean și neagă că ar fi avut relații economice cu societatea acestuia. Alții nu au fost de găsit.

„Numita G., administrator în perioada de referință, a declarat că, în anul 2013, în zona Gării Iași, unde se afla împreună cu fratele ei, a fost abordată de un bărbat care i-a spus că îi va da suma de 500 de lei dacă semnează o hârtie. A fost de acord și a mers cu mașina acelui bărbat în alt oraș, unde a semnat o hârtie, fără să știe ce scrie în ea. A primit de la acel bărbat necunoscut o sacoșă cu hârtii pe care, la întoarcerea acasă, i le-a dus mătușii ei, să i le citească. Aceasta i-a spus că este vorba despre o firmă, iar martora i-a spus că poate să păstreze acele hârtii deoarece pe ea nu o interesează. Nu știe ce s-a întâmplat cu actele respective, nu știe nimic nici despre acea societate. A declarat că nu îl cunoaște pe numitul Petru Zapalii”, au precizat magistrații.

Evaziunea fiscală de aproximativ 1 milion de lei a dus la condamnarea afaceristului din Iași la 3 ani și 6 luni de închisoare. Soluția dată de judecătorii de la Tribunalul Iași nu este definitivă, aceasta putând fi contestată. În alte ediții ale cotidianului BZI, reporterii au prezentat un un caz similar de evaziune fiscală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024