Astăzi, 12 mai 2021, încep evaluările naţionale pentru clasele a VI-a, a IV-a şi a II-a în anul şcolar 2020-2021. Prima probă scrisă, cea de limba şi comunicare, se adresează elevilor din clasele a VI-a (EN VI) şi începe miercuri.
Cea de-a doua probă, matematica şi ştiinţele naturii, va avea loc joi, 13 mai 2021. Cele două teste au în vedere evaluarea competentelor de baza dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) de cei nu mai puţin de 181.000 de elevi înscris în clasa a VI-a la debutul anului scoalar 2020-2021.
Când va avea loc evaluarea competentelor fundamentale
Evaluarea competențelor de baza dobândite în ciclul primar, mai precis la finalul clasei a IV-a / EN IV, are următorul calendar:
– Limba şi Literatura Română va avea loc pe data de 18 mai;
– Matematică, pe 19 mai.
– Limba maternă, pe 20 mai.
Probele scrise la limba română și limba maternă din cadrul evaluării din clasa a II-a (EN ÎI) vor avea loc în data de 25 mai a acestui an. Testele de citire la disciplinele menţionate vor fi date în data de 26 mai.
De asemenea, proba de matematică este programată în data de 27 mai, în timp ce proba de limbă română (scris și citit) pentru elevii din rândul minorităților naționale va avea loc în data de 28 mai 2021.
Toate aceste examene se desfășoară doar prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ din localitatea respectivă. Sălile în care se vor desfăşura aceste evaluări sunt, în principiu, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod normal. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin interzicerea oricăror materiale didactice care ar putea influenţa elevii.
Testele au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale
Precizăm faptul că aceste teste sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Astfel, ele au un format similar cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să conţină un nivel mediu de dificultate.
Durata alocată rezolvării acestora este de maximum 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN ÎI, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Probele sunt evaluate în cadrul şcolii, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult o săptămână de la data susținerii ultimului test.
Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu sunt afişate/comunicate în mod public și nu sunt înregistrate în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate exclusiv la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate, potrivit edu.ro.
Ministrul Educației Sorin Mihai Cîmpeanu a anunțat o sesiune suplimentară pentru Evaluarea Naţională 2021
La finalul lunii iulie a acestui an, va avea loc repartizarea computerizată a elevilor de clasa a VIII-a. Acest lucru se va realiza după o sesiune suplimentară a Evaluării Naţionale, destinată elevilor care nu se pot prezenta la sesiunea normală, din motive medicale, a anunţat ministrul Educaţiei și Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu.
„Este vorba de o sesiune suplimentară pentru Evaluarea Naţională. Atâta vreme cât elevii de clasa a XII-a care, din păcate, nu se vor putea prezenta din motive medicale în sesiunea normală de Bacalaureat au în acest an o a doua şansă în cea de-a doua sesiune de Bacalaureat, în toamna acestui an, este normal să fim preocupaţi de dreptul elevilor de clasa a VIII-a care vor să susţină examenul de Evaluare Naţională, dar care, din păcate, nu se vor putea prezenta în sesiunea normală. Deci, pentru a asigura şi celor de clasa a VIII-a dreptul la o sesiune suplimentară, am organizat acea sesiune suplimentară. În mod firesc, repartizarea la liceu se va putea face după ce vom fi încheiat şi cea de-a doua sesiune suplimentară pentru cei care susţin Evaluarea Naţională”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.