Prima pagină » Actualitate » Eurostat anunţă topul: Malta, România şi Belgia sunt lideri la creşterea deficitului guvernamental în Uniunea Europeană
Eurostat anunţă topul: Malta, România şi Belgia sunt lideri la creşterea deficitului guvernamental în Uniunea Europeană

Eurostat anunţă topul: Malta, România şi Belgia sunt lideri la creşterea deficitului guvernamental în Uniunea Europeană

22 iul. 2020, 13:33,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Eurostat a transmis astăzi, 22 iulie 2020, topul țărilor cu privire la creșterea deficitului guvernamental în Uniunea Europeană în primul trimestru.  Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, a crescut atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană în primul trimestru din 2020, comparativ precedentele trei luni.

Deficit guvernamental în Uniunea Europeană

Pe fondul introducerii măsurilor de izolare de către statele membre, pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) a fost înregistrat o creștere uriașă a deficitului guvernamental. Cea mai mare creştere a deficitului din rândul statelor membre a fost înregistrată în Malta, România şi Belgia, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit acestor date, în zona euro deficitul guvernamental a crescut de la 0,7% din PIB în trimestrul patru din 2019 până la 2,2% din PIB în primul trimestru din acest an, în timp ce în Uniunea Europeană deficitul guvernamental a urcat de la 0,7% din PIB la 2,3% din PIB. Este cel mai ridicat nivel al deficitului înregistrat în zona euro din trimestrul doi din 2015.

În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut s-a înregistrat în Malta (8,5% din PIB), România (7,2% din PIB, faţă de 3,5% din PIB în trimestrul patru din 2019) şi Belgia (6% din PIB), excedent guvernamental fiind raportat în Germania (1% din PIB), Olanda (0,8% din PIB) şi Luxemburg (0,1% din PIB).

Florin Cîțu a făcut un nou împrumut

Florin Cîțu a făcut din nou împrumuturi. Ministrul Finanţelor se laudă că împrumuturile luate de România sub mandatul său demonstrează încrederea investitorilor în economie.  România a împrumutat de pe piaţa internaţională 3,3 miliarde de dolari, iar Florin Cîțu susține că dobânzile sunt mai bune comparativ cu precedenta ieşire pe extern cu obligaţiuni în dolari, din 2018.

„Să vorbim şi despre succesul pe care l-a avut România ieri pe pieţele internaţionale. Am împrumutat la 10 şi 30 de ani 3,3 miliarde de dolari. Am mers pe această piaţă din mai multe raţiuni. România nu a mai ieşit pe piaţa de dolari din 2018 şi vă spun că am ieşit mult mai ieftin decât într-o perioadă de boom economic la nivel global. Deci, am reuşit iarăşi să avem dobânzi mai bune. Acest succes pe piaţa financiară, precum şi cel din urmă cu o lună şi ceva, arată clar că investitorii au încredere în economie”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu a făcut din nou împrumuturi: Deficit bugear de 6,7% din PIB

Pentru anul 2020, suma totală a împrumuturilor planificate de Guvern se situează la 120 miliarde lei. Din această sumă, aproximativ 72,5 miliarde lei sunt pentru acoperirea deficitului bugetar (de 6,7% din PIB). Aceasta este datorie nouă care se adaugă la soldul datoriei statului. La această sumă se adaugă împrumuturi de 47,4 miliarde lei, bani necesari pentru plata datoriilor mai vechi care ajung în acest an la scadenţă, proces numit rostogolirea datoriei vechi. De pe piaţa internă, Finanţele şi-au propus pentru tot anul să atragă 70 de miliarde de lei, iar de pe cea externă, 7,8-8 miliarde de euro.

Ministrul Finanțelor se laudă că România nu are nevoie de FMI

Ministrul Finanțelor a declarat că România este singura țară din afara zonei euro care nu are nevoie de o finanțare de la o instituție tip FMI.

„Nu vom avea nevoie de FMI. Suntem singura ţară care nu este în zona euro, care are un deficit ce se va duce spre 7% şi să nu aibă nevoie de finanţare de la o instituţie financiară cum este FMI. Banii îi vom obţine de pe pieţele financiare. Avem încrederea finanţatorilor privaţi. Am avut cea mai de succes emisiune de obligaţiuni în perioadă de criză, cu un interes de 13 miliarde de euro, din care am luat 3,3 miliarde. În criză ne-am împrumutat pe perioade lungi, de 15-20 de ani şi bineînţeles că ne uităm în continuare să ne finanţăm atât de pe piaţa internă. Mai pregătesc o surpriză pentru români în ceea ce priveşte împrumuturile. Dobânzile sunt în jos, în jur de 3% la lei, depinde de scadenţă. Aici lucrăm foarte bine şi cu banca centrală”, a spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025