Prima pagină » National » Europarlamentarul Victor Negrescu, prima opțiune a guvernului pentru funcția de comisar european
Europarlamentarul Victor Negrescu, prima opțiune a guvernului pentru funcția de comisar european

Europarlamentarul Victor Negrescu, prima opțiune a guvernului pentru funcția de comisar european

25 iul. 2024, 18:41, 1 ,
BZI.ro, în National

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu este prima opțiune a guvernului pentru funcția de comisar european, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a solicitat, joi, guvernului o nominalizare pentru funcția de comisar din partea României.

România ar viza funcția de comisar pentru economie, au mai declarat sursele citate. Nu este clar dacă Guvernul va trimite și o a doua sau a treia opțiune, având în vedere că Ursula von der Leyen a solicitat public ca statele membre să nominalizeze atât bărbați cât și femei.

România negociază în prezent un portofoliu important

Victor Negrescu a declarat în urmă cu o săptămână că România negociază în prezent un portofoliu important şi îşi doreşte să aibă un comisar care gestionează subiectele economice, dar arhitectura viitoarei Comisiei Europene va fi foarte diferită faţă de cea actuală şi doar după ce va fi setat portofoliul vor avea loc discuţii cu privire la persoana desemnată.

Pe data de 16 iulie presa austriacă a scris că din partea României sunt vehiculate pentru postul de comisar în viitoarea Comisie numele europarlamentarului PSD Mihai Tudose și al președintelui Klaus Iohannis.

Surse politice au declarat la vremea respectivă pentru G4Media.ro că numele vehiculate de presa austriacă au șanse mici de a fi nominalizate de către Guvern. Premierul Marcel Ciolacu ar fi declarat la o ședință de partid că Tudose nu va fi nominalizat, dar că va fi un comisar din partea PSD.

Context

Ce urmează procedural. După ce guvernul României trimite oficial nominalizarea la Bruxelles, președinta Comisie  Europene Ursula von der Layen urmează să evalueze după ce primește toate propunerile în ce măsură este asigurat echilibrul de gen. Reprezentarea proporțională a bărbaților și femeilor în viitoarea Comisie este deja un subiect asupra căruia von der Leyen a insistat în discurile publice.

Menționă că atât Comisia Barosso cât și Comisia Junker au avut 9 comisari femei din 28 de state ulterior din 27 după plecarea Marii Britanii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *