Prima pagină » Local » Europarlamentarul Victor Negrescu, despre importanța fondurilor europene în mediul rural: “Iașul a devenit atractiv pe zona de activitate digitală”

Europarlamentarul Victor Negrescu, despre importanța fondurilor europene în mediul rural: “Iașul a devenit atractiv pe zona de activitate digitală”

18 iun. 2022, 02:10,
Andreea Andrei, în Local

Prezent vineri, 17 iunie 2022 , la Iași, europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat importanța fondurilor europene, activitatea digitală în dezvoltare și importanța reformelor în învățământ, cultură și medicină

Victor Negrescu a discutat în cadrul prelegerii despre importanța fondurilor europene și următorii pași din Planul Național de Redresare și Reziliență. Acesta a atins subiecte importante pentru dezvoltarea din mediul rural la capitolele importante precum educație, medicină, cultură și agricultură

Importanța fondurilor europene pentru dezvoltarea mediului rural

Victor Negrescu, europarlamentar al României, a discutat deschis despre beneficiile pe care primăriile din mediul rural le pot avea în urma absorbției de fonduri europene. Acesta a vorbit despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pașii care sunt de urmat pentru o absorbție cât mai mare de fonduri nerambursabile.

“Toate proiectele PNRR trebuiesc finalizate până în august 2026, nu există posibilitatea de extindere. România începe negocierea PNRR pentru optimizarea sa. Deja a început în această vară, pentru a reuși să finalizăm această optimizare până la finalul anului și anul viitor pentru cele  50 la sută din fonduri restanțe și reforme prevăzute pentru anul viitor, să avem deja modificări importante în această direcție”, declară europarlamentarul Victor Negrescu.

Acesta a vorbit despre abandonul școlar care este cu precădere la școlile din mediul rural și a declarat faptul că aducerea școlilor la nivelul uniunii europene și crearea de programe speciale pentru elevii cu risc de abandon din pricina condițiilor precare.

“Se va extinde lista cu școlile ce pot beneficia de finanțare. Vor fi făcute foarte multe investiții într-o manieră centralizată, nu știu dacă e ideea cea mai bună. Vorbim despre fondul local de achiziție a tablelor electronice pentru școli. Digitalizarea este importantă,ofer un exemplu dintr-o școală în care primarul avea pe telefon comenzile pentru căldură, pentru iluminat și chiar pentru supraveghere”, completează europarlamentarul.

Planuri de viitor și digitalizare

Victor Negrescu susține că vor fi lansate 71 de demersuri în acest an pe PNRR. Cel mai important subiect adus în discuție este medicina. Europarlamentarul consideră că soluția pentru satele în care nu este personal medical este telemedicina sau consultații la distanță.

“Vor fi în perioada următoare apeluri pe zona de medicină, inclusiv finantări pentru zona medicală, asistentă medicală, spitale, constuctii noi și lucrări de modernizare. Dar există și pentru cabinete de planificare familială sau dispensar. Trebuie pregătită deja documentația aferentă și trebuie ca proiectele să fie gândite astfel încât să existe sustenabilitate. Se va oferi un punctaj mare pe partea de medicină digitalizată” menționează Victor Negrescu.

Europarlamentarul susține că proiectele ce vor include reforme în domeniul medicinei digitale vor avea scor mai mare în vederea aprobării finanțării în cadrul PNRR. Acesta este de părere că vor avea de câștigat comunele în care se optează variante precum telemedicina sau consultațiile la distanță, acestea fiind soluții pentru deficitul de personal din zonele rurale.

Pe partea de social, acesta consideră că vor avea căi de acces către fondurile europene instituțiile existente și mai puțin proiectele de construcție a unor noi centre pentru bătrâni, centre de zi și centre pentru  minori.

Pe partea de optimizare s-a mai vorbit despre crearea unnor proiecte prin care fermierii să fie capabili să producă propria energie electrică regenerabilă.

Pe partea de digitalizare Victor Negrescu consideră că Iașul are nevoie de centre de competență pentru calificarea angajaților și crearea de Hub-uri de IT. Acesta a făcut o paralelă cu orașul Cluj care are două astfel de centre, în timp ce în Iași nu este niciunul.

Digitalizarea este foarte importantă pentru toate domeniile și este un factor ce poate ajuta sau nu la absobția de finanțări. Victor Negrescu a vorbit despre importanța fondurilor europene în domeniile importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *