Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru anunţa o victorie în Parlamentul European. În cursul zilei de joi, 3 august, Comisia de Sănătate din Parlament a decis să adopte mecanismul european de protecţie civilă. Tudor Ciuhodaru considera o victorie importantă, mai ales pentru că a fost un militant pentru implementarea acestui proiect
Noul mecanism pentru protecţie civilă a fost adoptat de Parlamentul European
Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, europarlamentarul Tudor Ciuhodaru anunţa faptul că în Comisia de Sănătate din cadrul Parlamentului European a fost adoptat mecanismul care, odată implementat, va îmbunătăţi reacţia Uniunii Europene în cazuri dificile cum ar fi epidemia de coronavirus, inundaţii, incendii, cutremure sau alte calamităţi naturale şi nu numai:
Adoptat. Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată la standarde europene. Noul mecanism european de protecție civilă (pe care l-am susținut de atâtea ori în plenul Parlamentului European) devine realitate.
Mecanismul va îmbunătăți capacitatea de reacție europeană în situații de urgență pe scară largă, ce afectează simultan mai multe state (precum epidemia de coronavirus, incendii, inundații, cutremure sau de alte catastrofe).
Comisia de sănătate a adoptat azi cu 72 de voturi pentru, 6 voturi contra și 1 abținere acest demers. Urmează votul din plenul de la Strasbourg din 14-17 septembrie și negocierile cu statele membre pentru ca acest mecanism să devină complet operațional până în ianurie 2021.
Mecanismul european are trei puncte cheie
Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a menţionat faptul că prin acest demers s-a realizat trei lucru esenţiale. Un punct important este înfiinţarea unor noi capacităţi medicale, tehnice dar şi logistice la nivel european. Un alt punct la fel de important va fi completarea capacităţilor existente ale statelor Uniunii Europene pentru facilitatea tratamentului persoanelor aflate în situaţii critice. În încheie, medicul precizează faptul că cel de-al treilea punct esenţial este acela că se va elabora un nou plan de răspuns rapid şi eficient în caz de criză majoră:
” Concret prin acest demers am reușit trei lucruri esențiale:
1. Dezvoltarea unui nou mecanism european de protecție civilă -ce presupune înfiinţarea unor noi capacităţi medicale, tehnice şi logistice, la nivel european-pentru a facilita accesul la tratament al pacienților critici (arși, politraumatizați) din statele membre în situaţii de urgenţă. Vreau ca și Spitalul de Urgență din Iași să fie inclus în acest demers.
2. Completarea capacităților existente ale statelor membre, permițând o pregătire și un răspuns mai eficace, în cazul în care capacitățile de la nivel național nu sunt suficiente.
3. Elaborarea și punerea în aplicare a unui plan european de răspuns rapid și eficient la crize de mari dimensiuni sau la un eveniment cu probabilitate scăzută și cu un impact ridicat (!!!cum este pandemia coronavirus):
a) UE va avea posibilitatea de a achiziționa, a închiria, a deține în sistem de leasing sau a contracta capacități medicale (ventilatoare, echipamente, teste etc) pentru a putea sprijini statele membre depășite de situații de urgență la scară largă, în conformitate cu competențele de sprijin în domeniul protecției civile și acordând o atenție deosebită persoanelor vulnerabile.
b) Aceste capacități vor fi localizate în centre logistice strategice de pe teritoriul Uniunii.Multe vieți vor putea fi de acum salvate. Sper că toți europarlamentarii români să susțină acest demers.” încheie Tudor Ciuhodaru, europarlamentar PSD Iaşi.