Europarlamentarul român Cristian Terheș a discutat în cadrul ediției BZI LIVE despre scandalul momentului din întreaga Europă, și anume, impunerea Portofelului Digital. Așadar, se promovează ideea că în cadrul unui acestui program, europenii vor avea un nou instrument digital, în care vor putea să-şi încarce cartea de identitate, certificatul de naștere și chiar diplomele, într-o aplicație de pe telefonul mobil.
De altfel, actele vor fi recunoscute astfel de instituțiile din întreaga Uniune, fără să mai fie nevoie să le prezentăm fizic. Astfel că atunci când vom călători nu mai trebuie să avem grija actelor, ci numai a telefonului mobil.
„Subiectul acesta al identităţii europene digitale, sau Portofelul Digital – Digital Wallet ID, merg de fapt mână în mână. Obiectivul acestui regulament era în primul rând de a desemna, de a institui un număr unicat, un CNP european fiecărui cetăţean al țărilor membre UE, şi în al doilea rând, crearea unei aplicaţii care să poată fi folosită pe celulare, prin care persoană nu doar să se autentifice, dar să se şi identifice.
Ca pe baza acestu iID, acestei identităţi euroepen, persoana respectivă să folosească programul său portofelul respectiv pentru a face o grămadă de schimburi. Deci exact cam ce faci cu un portofel. Păi în primul rând ai un card de identitate sau identificare. Iar cu acest portofel digital nu vei mai avea nevoie de buletin, ci te vei dentifica direct cu acest program, soft.
Un alt aspect pe care îl ai, e cardul de sănătate. În o grămadă de ţări, acest card de sănătate arata dacă ai asigurarea plătită şi dacă ai nevoei de servicii medicale, te foloseşti de acel card. Automat, conectat cu acest portofel digital vei avea toate datele despre studiile tale: diplome, ce cursuri ai urmat, pe unde, etc. Sub pretextul să nu mai duci diploma cu tine, te caută ei în programul respectiv şi văd ce şi cum.
Alt set de date cuprins, vor fi datele tale financiare, apoi datele medicale, apoi cele financiare, fiscale, cu toate tranzacțiile efectuate. Pentru că vrând nevrând va fi și cardul de credit conectat cu acest portofel digital.
Iar acum, se mută întreaga focalizare de la autentificare la identificare. Care este diferenţa? Noi şi când ne logam pe social media, noi ne autentificam. Adică pot isa ai un nume fictive, un număr, nu contează. Dar asta nu înseamnă că ştie partea ailaltă cine eşti tu cu adevărat. Într-o discuţie care a existat în spatele negocierilor la care am asistat, a fost că acest portofel digital să fie folosit şi pentru identificarea persoanei. Adică tu când te conectezi pe reţelele de socializare, să fie un mijloc prin care să te conectezi prin acest portofel digital, cu această identitate europeană, ca să se ştie cine eşti tu, individual, cu nume şi prenume”, a spus Cristian Terheș.
Europarlamentarul Cristian Terheș la BZI LIVE
Cristian Terheș a discutat în cadrul ediției BZI LIVE despre scandalul momentului din întreaga Europă, și anume, impunerea Portofelului Digital. Europarlamentarula e explicat pe înțelesul fiecăruia ce înseamnă de fapt această noutate și riscurile la care se vor expune românii, dar mai ales statul.
„Propunerea iniţială venită din partea Comisiei Europene, a prevăzut un număr unicat european pentru fiecare cetăţean european sau rezident. Special m-am opus la numărul respectiv. Pentru că ai târî în cadrul UE care interzic acestea, pentru că le interzice Curtea lor Constituţionala. Tari care îşi respectă tradiţia lor constituţionala, nu Cuma fost România, care a renunţat la supremaţia Constituţiei. O astfel de ţară este Germania, de exemplu. O altfel de ţara care s-a opus la implementarea acestui număr unicat la nivel European, a fost Olanda. Apoi Portugalia. Deci sunt tari care nu permit aşa ceva.
Iar în urma opoziţiei mele, ca să spun aşa, categorice, de a implementa un astfel de număr unicat, au zis ok, hai să introducem un CNP al fiecărei ţări. Şi până la urmă, la varianta aceasta s-a agreat. Este totuşi mai bine cu CNP-ul decât să ai un număr unicat, efectiv eşti fisatla nivel european.
O altă prevedere a fost introducerea în acest portofel digital a fost posbilitatea de a te putea conecta anonim sau pseudonim. Problema este că sistemul în sine, cum este gândit, da enorm de multă putere unor servicii ale statului, inclusive Serviciului de Informaţii. Unde tu nu mai eşti liber efectiv, unde tu vei fi condiţionat, monitorizat şi efectiv constrâns, pentru că mai e doar un pas. Pentru că ne vor bloca anumite opţiuni. Nu vei putea exercita o serie de drepturi şi libertăţi, decât dacă vei face sau vei avea anumite condiţionări pe care statul le va agrea.
Dincolo de partea aceasta, este o chestiune efectiv de Securitate. Şi când spun Securitate, şi nu mă refer la cea cibernetică. Ci mă refer efectiv la Securitate statală.
Pentru că atunci când tu ajungi să stochezi atâta informaţie despre toţi cetăţenii tăi… nu mai contează că e pe un server sau mai multe… și tu, pe baza acestui iID, tu poţi să faci reverse engineering, să te duci înapoi în spate şi să te conectezi seturile acestea de informaţii, gândiţi-vă ce vulnerabilitate crează asta pentru persoanele care lucrează în anumite funcţiuni ale statului. Mai ales date precum cele privind sănătatea şi vulnerabilităţile medicale ale unor persoane.. călătoriile, ce cumpără, hobby-uri…
Acum se spune că sistemul este voluntar, dar şi Certificatul Verde ni se spunea că este voluntar… dar dacă nu îl aveai nu puteai să faci o grămadă de lucruri”, a conchis Cristian Terheș.
daca-ti fura portofelul digital te-ai kkt la semnal. ai acolo tot. nume, adresa, date, bani, tot.