Prima pagină » Actualitate » Europarlamentarul Corina Crețu la BZI LIVE: „Dacă nu doreşti să te duci la vot, trebuie să fii conştient că va alege altul în locul tău”
Europarlamentarul Corina Crețu la BZI LIVE: „Dacă nu doreşti să te duci la vot, trebuie să fii conştient că va alege altul în locul tău

Europarlamentarul Corina Crețu la BZI LIVE: „Dacă nu doreşti să te duci la vot, trebuie să fii conştient că va alege altul în locul tău”

07 dec. 2023, 15:40, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Europarlamentarul Corina Crețu, președintele Consiliului Național al Partidului PRO România a fost prezentă în platoul BZI LIVE marți, 5 decembrie, unde a discutat despre obiectivele și strategiile pe care le are ca nou membru în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European (PE), dar și despre cum este afectată viața românilor de exercitarea dreptului la vot în cadrul alegerilor de anul viitor.

„Cu atât mai mult trebuie să ne batem pentru statutul nostru în Uniunea Europeană, pentru a fi o ţară demnă. Cea mai mare greşeală pe care uneori o fac românii este de a-şi exporta ranchiunile interne în plan extern, şi mai ales în SUA, care este partenerul nostru strategic.

Şi eu am fost foarte politizată când eram în Parlamentul European, dar în momentul în care am devenit comisar pentru 27 de state şi au venit primii miniştri la mine şi îmi vorbeau de moştenire şi aşa mai departe le spuneam, ‘uite aici, la mine pe hârtie nu scrie numele, nici guvernul cutare, scrie Slovacia, România, Bulgaria…’. Trebuie să înţelegeţi că rămâneţi în istorie aşa, ca ţară. Nimeni nu va spune că din cauza a nu ştiu cărui guvern, România nu știu ce a făcut… Aici ar trebui să fie un tact politic pe care sincer, eu cred că este momentul să ne amintim de tactul de la Snagov. Situaţie în care societatea era foarte polarizată. Aici au fost nişte oameni atât de mături şi atât de înţelepţi aş putea spune, la nivelul domnilor Latiu, Coposu, Iliescu..unde s-au aşezat toţi la masă, şi au spus ‘drumul nostru este către Uniunea Europeana’.

Iar acum, eu cred că forţele pro europene ar trebui să îşi idea mâna, aşa cum o fac în Parlamentul European şi izolează voturile anti europene.

După nouă configuraţie, dacă vor fi anti europeni, românii vor avea foarte mult de suferit. Depinde şi de votul lor, componenta viitoarei Comisii Europene. Comisarul va fi numit de primul ministru, iar cei 33 de europarlamentari vor fi afiliaţi la grupurile politice ori extreme ori europene, în funcţie de votul fiecărui om. Iar cei care zic că nu mai vor politicieni, nici o ţară nu poate fi guvernata fără politicieni.

Şi dacă nu doreşti să te duci la vot, trebuie să fii conştient că va alege altul în locul tău”, a spus europarlamentarul Corina Crețu.

Europarlamentarul Corina Crețu la BZI LIVE

Europarlamentarul Corina Crețu a mai abordat la BZI LIVE și tema lipsei investițiilor și nevoia de a atrage, în aceste momente de criză, a cât mai multe și diverse fonduri pentru dezvoltarea țării.

„Dacă acest lucru nu se va întâmpla în România vom rata şanse foarte foarte mari. Deci gândiţi-vă că noi avem 8 regiuni. Eu când am venit aici la Iaşi şi ne-am adunat la Prefectura, ca să vorbim despre implementarea şi nu ştiu cum aş putea eu, ca şi comisar European, şi la Cluj să ajut nord-est şi nord-vest… Care erau partenerii mei? Preşedinţi de consilii judeţene, nu ştiu câţi primari, fiecare se consideră stăpân pe zona lui.

Păi dacă eu mă duceam în Franţa sau în Germania, aveam un partener preşedinte de regiune. Şi acel preşedinte de regiune… în primul rând, noi negociam direct cu regiunea. Franţa şi Germania, nu negociezi cu guvernul. Se aloca potrivit PIB-ului pe cap de locuitor, fiecărei regiuni. Şi preşedintele de regiune îşi adună cadre universitare, mediu de afaceri, dacă nu are universitates sigur are oameni acolo… mediul cultural şi spun ‘asta este bucată de la guvern pentru următorii 7 ani şi asta putem să facem noi pe următorii 7 ani. Hai să stabilim prioritățile’. Aici trebuie să ajungem. Dar la noi, acest process de descentralizare teritorială vine cu foarte multe convulsii politice”, a conchis Corina Crețu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *