Prima pagină » Actualitate » Europarlamentarul Corina Creţu, despre ce şanse are regiunea Moldovei şi, implicit, Iaşul ca prin PNRR să aibă parte de investiţii: „UE vrea dezvoltarea acestora” – FOTO, VIDEO

Europarlamentarul Corina Creţu, despre ce şanse are regiunea Moldovei şi, implicit, Iaşul ca prin PNRR să aibă parte de investiţii: „UE vrea dezvoltarea acestora” – FOTO, VIDEO

16 mai 2022, 12:38,
BZI.ro, în Actualitate

Europarlamentul Pro România, Corina Creţu, a abordat în Platoul BZI LIVE astăzi, 16 mai 2022, subiectul Planului Naţional de Redresare şi Reziliență (PNRR). Fostul comisar european pentru Politică Regională a menţionat care sunt şansele regiunii Moldovei şi implicit Iaşul ca prin PNRR să aibă parte de investiţii.

Vă aducem aminte că PNRR se referă la un pachet coerent de investiții publice și reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Țară 2019-2020.

Europarlamentarul Corina Creţu, despre regiunea Moldovei şi PNRR

Fostul vicepreşedinte al Partidului Social Democrat a menţionat faptul că regiunea Moldovei şi Iaşul ar putea avea parte de investiţii prin PNRR doar dacă va fi o stabilitate şi nu vor mai exista abateri de la strategia de dezvoltare.

„Este o şansă în plus pentru regiunile României pentru că PNRR vine cu 29,2 miliarde de euro peste programele pe care România le avea în mod tradiţional. Stăm foarte prost. Sincer, având o stabilitate, poate vor recupera foarte multe lucruri. PNRR s-a făcut în mod netransparent. Schimbările ar putea determina Guvernul să facă un grup de lucru în care să vadă unde lucrurile care s-au negociat nu mai corespund preţurilor de pe piaţă şi să facă o renegociere. Cred că mai putem câştiga ceva. Aveam bani de autostrada Transilvania – Moldova, dar nu s-a vrut. Au venit cu ideea de a face parteneriat public – privat, dar comisia nu a fost de acord. Oamenii sunt săraci în Moldova, să le mai iei bani pentru autostradă nu poţi. Războiul obligă România să ridice Moldova. Ne luptăm cu spitalele regionale din 2005. Dacă nu am reuşit după 12 ani să stabilim amplasamentul. La Cluj s-a stabilit şi compania. Iaşul este avansat, dar să sperăm că vom vedea totul realizat.

Eu cred că Iaşul merită. Comisia Europeană este îngrijorată şi mereu a dorit să lege Republica Moldova de regiunea Moldovei şi de Occident. Am vorbit şi se lucrează pe porţiuni în momentul de faţă. Sperăm să nu existe surprize la final pentru a se putea lua avizul de mediu. Legătura aceasta şi mai ales în perioada asta este critică. Nu pot înţelege de ce totuşi. Moldova se dezvoltă, dar nu în ritmurile care ar trebui. Vedeţi cât de bine a pornit Iaşul cu Palatul Culturii, zona de agrement, zona pietonală. Totul s-a făcut pe fonduri europene. PIB a crescut pe cap de locuitor la Iaşi, dar nu în măsura în care ne-am închipuit noi. Am zis să punem cap la cap o strategie de dezvoltare, dar nu s-a mai ţinut cont. Oameni de la Bruxelles au venit aici să ajute. Ai nişte autostrăzi şi bani, îi programezi, se blochează şi porneşti cu altele. Noi nu avem proiecte mature”, a menţionat europarlamentarul Corina Creţu.

Un alt subiect abordat de Corina Crețu în Studioul BZI LIVE a fost acela cum se vede războiul din Ucraina de la Bruxelles, Belgia.

Europarlamentarul Corina Creţu: „Uniunea Europeană îşi doreşte că România şi zona Moldovei să se dezvolte şi să aibă parte de infrastructură”

Fostul consilier prezidenţial Corina Creţu susţine că UE îşi doreşte ca statul român, zona Moldovei şi Iaşul să se dezvolte din toate punctele de vedere şi mai ales să aibă parte de infrastructură.

„Este o manipulare să spui că UE nu-şi doreşte dezvolarea României şi a regiunilor acestora. Avem bani din fondurile europene necheltuiţi. Avem 4 miliarde pentru a porni PNRR. Softul nu merge, era programată ca prima factură să fie decontată în luna mai. Dar nu sunt în funcţiune softurile şi banii sunt blocaţi. Aceste sume care au venit la Banca Naţională sunt prefinanțări ca fiecare ţară să poată să-şi înceapă lucrările. CE le dă aceste sume care după aceea vor fi decontate. Regulamentul este strict. Ar fi foarte bine dacă Guvernul ar spune la ce s-a angajat România. Unii miniştri susţin că unele lucrurile sunt imposibil de realizat, dar haideţi să vedem dacă mai putem găsi flexibilitate. Cred că nevoile fiecărei regiuni trebuiau puse pe masă, de un grup. Există discrepanțe mari, în unele părţi sunt necesităţi mai mari, în unele mai puţin”, a conchis europarlamentarul Corina Creţu.

Reamintim faptul că prima tranșă de bani din PNRR a fost livrată României de Comisia Europeană. Astfel, Corina Crețu susține ce sanșe ar avea regiunea Moldovei și Iașul să aibă parte de investiții prin acest Plan Național de Redresare și Reziliență.

Comentarii
  • Avand o promisiune a unui domn ministru pentru crearea a 2000 de locuri de munca in toata tara, sansele regiunii noastre…

  • O sa primeasca regiunea Moldovei bani prin PNRR cand va fi Sosoaca presedintele Romaniei…!!
    Cu asa oameni interesati ca regiunea asta sa prospere…nimic nu se va misca acolo ! Amin !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *