Prima pagină » Actualitate » Europarlamentarii români și-au ales comisiile. Ce funcții vor ocupa
Europarlamentarii români și-au ales comisiile. Ce funcții vor ocupa

Europarlamentarii români și-au ales comisiile. Ce funcții vor ocupa

23 iul. 2024, 15:00, 2 ,
în Actualitate

Delegația României în Parlamentul European, compusă din 33 de europarlamentari, a aflat comisiile de specialitate în care își vor desfășura activitatea în următorii cinci ani. Printre comisiile preferate de europarlamentarii români se numără Comisia pentru Afaceri Externe (AFET), Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI), Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) și Comisia pentru Transport (TRAN). În aceste comisii se regăsesc cel puțin patru europarlamentari români cu drepturi depline, care vor avea responsabilitatea de a gestiona și vota dosare legislative.

De asemenea, mulți europarlamentari români au dorit să fie membri supleanți în comisiile pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI), Afaceri Externe (AFET), Agricultură (AGRI) și Petiții (PETI). Distribuția europarlamentarilor români în comisiile de specialitate ale Parlamentului European este ilustrată în graficul de mai jos.

De ce se vor ocupa aleșii români în Parlamentul European

Apartenența la aceste comisii nu implică doar gestionarea dosarelor legislative europene, ci și participarea la dezbateri și contribuția la rapoarte din care România poate beneficia de bune practici. Astfel, europarlamentarii pot aduce în țară informații utile descoperite în cadrul acestor comisii de specialitate.

Cu toate acestea, niciun europarlamentar român nu este membru în subcomisia pentru Politici Fiscale (FISC), unde, deși Uniunea Europeană poate doar să facă recomandări către statele membre, s-au elaborat rapoarte semnificative în domenii precum combaterea fraudei, digitalizarea cu minimă birocrație, combaterea muncii la negru și implementarea eficientă a Pilonului II din OCDE. Acestea sunt subiecte de mare interes și lecții valoroase pentru România.

De asemenea, nu există niciun europarlamentar român în Comisia pentru Pescuit (PECH), care a devenit strategică la nivel european. Președinta Comisiei Europene a anunțat că va numi un comisar dedicat politicilor de pescuit pentru a consolida aceste politici la nivel european.

În plus, România nu are niciun reprezentant în Comisia pentru Dezvoltare (DEVE), responsabilă de politicile europene pentru țările în curs de dezvoltare. Această comisie a fost esențială în mandatul anterior pentru monitorizarea ajutorului umanitar acordat Republicii Moldova pentru refugiații ucraineni după invazia Rusiei în Ucraina.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *