Prima pagină » National » Europarlamentarii PSD vor dezbatere pe problemă scumpirii energiei în Uniunea Europeană
Europarlamentarii PSD vor dezbatere pe problemă scumpirii energiei în Uniunea Europeană

Europarlamentarii PSD vor dezbatere pe problemă scumpirii energiei în Uniunea Europeană

22 sept. 2021, 12:45,
BZI.ro, în National

Se anunţa o iarnă dificilă pentru români dar şi pentru europeni. Vorbim despre scumpiri în lanţ a energiei în Uniunea Europeană. În acest context, europarlamentarii PSD au solicitat o dezbatere la nivel european pe această temă.

De altfel, prețul la gaze naturale şi energie electrică aproape s-a dublat în România, iar cetățenii fac față tot mai greu contextului dat.

Europarlamentarii PSD solicită o dezbatere la nivel european pe scumpirea energiei

În rezoluţia depusă de europarlamentarii PSD se arată faptul că este prioritară o dezbatere în legătură cu scumpirea energiei. Dezbaterea urmează să aibă loc la nivel european şi trebuie să conţină soluţii concrete la această problemă extrem de spinoasă:

„Importanța acestei probleme vă crește și mai mult pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece. În România, situația este alarmantă, fiind una dintre principalele preocupări publice, așa cum este și în Spania, Italia și în multe alte țări ale Uniunii Europene. Actualul context va deveni tot mai greu de suportat pentru familiile cu venituri foarte mici, dar și pentru IMM-uri. Acesta este motivul pentru care solicităm o dezbatere cu rezoluție, pentru 1 octombrie, cu titlul – „Soluții europene privind creșterea prețurilor la energie: o cale de urmat în lupta cu sărăcia energetică”. Prin acest demers ne așteptăm ca și Comisia Europeană să prezinte soluții suplimentare, rapide și concrete, pentru a răspunde astfel riscurilor cu care se confruntă România și multe alte state din UE”, menționează reprezentanții Delegației Române S&D., informează Mediafax.

Românii se confruntă cu scumpiri uriașe la gaze naturale şi energie electrică

Pe de altă parte, românii au rămas oripilați de faptul că au primit facturi mult mai mari la gaze naturale şi energie electrică. Totuşi, la nivel parlamentar, politicienii au adoptat legea protecţiei consumatorului vulnerabil. Desigur, specialiştii din domeniu consideră că măsura nu este în totalitate eficientă şi că ar trebui complementată cu alte măsuri.

Efectele acestor scumpiri sunt creșteri de preț al mărfurile cuprinse între 25 – 140%, iar sărăcia energetică va crește de la 17,5% la cca 42%. Astfel, conform datelor unui studiu AEI românii se vor întoarce la nivelul de trai de acum 10 ani.

Legea consumatorului vulnerabil, este o măsură neceară, dar infimă față de situația dezastruoasă spre care ne îndreptăm. În acest moment problema principală se găsește la nivelul societăților comerciale, în special la nivelul celor pentru care energia reprezintă o componentă importantă în costul de producție. susținea Dumitru Chisăliță

În schimb, ministrul Energiei a vorbit despre legea promulgată şi care ar urma să ofere ajutor pentru milioane de români:

Referitor la Legea consumatorului vulnerabil, e promulgată și intră în vigoare pentru 1,25 milioane de persoane, iar, complementar, pentru cei care nu sunt vulnerabili, dar au consum mediu în anumite tranșe – sunt aproape 5,2 milioane de gospodării (la energie) și 2,3 milioane la gaze – venim cu o altă compensare, subvenție în factură, așa încât în această iarnă și vreme tulbure de prețuri să protejăm românii.

Numărul total de consumatori (de energie), de gospodării e de 8,8 milioane, vorbim de vreo 65% din numărul total de gospodării, populația României. La gaze, din 3,6 milioane, vorbim de 2,3 milioane de gospodării. a explicat ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *