Europarlamentarii bulgari i-au cerut Olandei să nu blocheze aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Solicitarea acestora a fost transmisă într-o scrisoare oficială către premierul şi Parlamentul olandez. Anterior, Consiliul Uniunii Europene a adoptat calendarul pentru decizia de aderare a României și Bulgariei la Schengen.
Europarlamentarii bulgari au semnat un document prin care se solicita ca Ţările de Jos să ţină cont de evaluarea Comisiei Europene şi de rezoluţiile Parlamentului European, în contextul aderării României şi Bulgariei să adere la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului.
Europarlamentarii bulgari i-au cerut Olandei să nu blocheze aderarea României şi Bulgariei la Schengen
În documentul trimis către Parlamentul olandez, se menţionează că delegaţia bulgară este pregătită să organizeze întrevederi de lucru rapide atât cu guvernul olandez, cât şi cu reprezentanţii Parlamentului olandez, care ar putea avea loc până la data de 8 decembrie, când va avea loc reuniunea miniştrilor justiţiei din statele membre UE în cadrul Consiliului JAI. Totodată, ei insistă ca „procesul de extindere a Spaţiului Schengen să continue cu aderarea Bulgariei şi României, până la finalul acestui an calendaristic”.
„Deciziile privind extinderea Schengen nu trebuie plasate în strânsă dependenţă de agenda naţională a unui stat membru. Este oportun să fie abordate obiectiv din punctul de vedere al acquis-ului Schengen şi al perspectivelor UE ca spaţiu de solidaritate şi liberă circulaţie”, se subliniază în scrisoarea, semnată de europarlamentarii bulgari.
Aceştia susţin în unanimitate poziţia de desfiinţare a controlului la frontiere pentru Bulgaria şi România, care este „de o importanţă cheie, nu numai pentru economia şi securitatea ambelor ţări, ci şi pentru întreaga Uniune Europeană”.
Europarlamentarii bulgari au mai subliniat că legislaţia europeană menţionează de egalitate între statele membre.
„Rezultatele misiunii în cadrul Mecanismul de evaluare a acquis-ului Schengen sunt cât se poate de pozitive atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Mai mult, sunt o dovadă a eforturilor continue pe care ambele ţări le depun pentru aderarea la Schengen”, menţionează reprezentanţii bulgari în Parlamentul European, precizând că invitaţia pentru desfăşurarea misiunii în cauză a fost lansată în mod voluntar de către Sofia şi Bucureşti, în semn de determinare, pentru de a dovedi şi în practică faptul că dispun de capacitatea de a proteja frontierele externe ale UE, se mai arată în comunicatul de presă.
Calendarul pentru decizia de aderare a României și Bulgariei la Schengen
Vă aducem aminte că Consiliul UE, condus în a doua jumătate a anului 2022 de Cehia, a stabilit calendarul privind decizia de aderare la Schengen pentru România, Bulgaria şi Croaţia. Votul de extindere a spațiului Schengen, după a patra rezoluție pentru aderarea României, a fost susținut de majoritatea eurodeputaților pe 18 octombrie 2022.
Din 2011, Comisia Europeană şi-a arătat interesul pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, considerând că toate cele trei state au îndeplinit condiţiile necesare aderării.
Majoritatea eurodeputaţilor au îndemnat statele membre să recunoască că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile Schengen și că aceste două state ar trebui admise în spaţiul de liberă circulaţie. Parlamentul European a transmis că rezoluția nu are caracter legislativ.
Așadar, pe 9 decembrie va avea loc votul decisiv pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.