Europarlamentarii au votat joi pentru că dreptul la avort să fie înscris în Cartea drepturilor fundamentale ale UE. Politicienii români au votat în marea lor majoritate pentru acest lucru. Au fost și europarlamentari care s-au opus acestei inițiative. Oricum, legea nu poate fi adoptată dacă nu există un consens în unanimitate între state, lucru care nu se întâmplă la data scrierii articolului.
Contextul este unul mai amplu. În SUA, magistraţii de la Curtea Supremă au declarat că nicăieri în constituţie nu scrie despre un astfel de drept, declanşând o reacție dura din partea lui Joe Biden.
Europarlamentarii au votat pentru dreptul la avort
Așadar, în Parlamentul European, europarlamentarii au votat într-o proporție covârșitoare pentru dreptul femeilor la avort. Rezultatele arată că au fost 324 de voturi pentru, 155 împotriva, dar şi 38 de persoane care s-au abținut. Politicienii români nu au avut un vot comun. De exemplu europarlamentarii PMP, Traian Băsescu și Eugen Tomac au votat împotrivă. La fel au votat și Mircea Hava, Vasile Blaga de la PNL și Lorant Vincze de la UDMR. În schimb, reprezentanţii PSD, USR au votat pentru acest drept. O parte dintre europarlamentarii PNL au votat pentru, aceștia sunt: Dan Motreanu, Siegfried Mureşan, Cristian Buşoi şi Vlad Nistor.
S-a abţinut Marian Jean Marinescu (PNL), în timp ce mai mulţi aleşi au lipsit de la vot, cum ar fi Rareş Bogdan (PNL), Gheorghe Falcă (PNL), Mihai Tudose (PSD) şi Dan Nica (PSD).
Legea prevede asigurarea dreptului legal al femeii de a avorta în condiţii de siguranţă. Totuşi, pentru a fi implementat la nivel european este nevoie de unanimitate. Concret, sunt mai multe țări care se opun acestei iniţiative, iar în lipsa acordurilor date de acestea, dreptul al vot nu poate fi trecut în Cartea drepturilor fundamentale ale UE.
Discuţii aprinse pe subiectul dreptului la avort în SUA
Situaţia din UE este răgăsită şi în SUA unde există un întreg scandal. Curtea Supremă a hotărât că nu există drept constituțional la avort în Statele Unite, schimbând cazul de referință Roe v Wade de acum aproape 50 de ani, într- o rară inversare a legii stabilite de mult timp, care va afecta drepturile reproductive în America. Joe Biden a numit hotărârea o „eroare tragică” și a semnat și un ordin executiv, iar republicanii au celebrat-o „greșită, extremă și deconectată”. Curtea, a spus președintele, a indicat America pe „o cale extremă și periculoasă”. Trăgând un semnal de alarmă față de o opinie concurentă a justiției conservatoare Clarence Thomas, Biden a spus că drepturi cheie, inclusiv căsătoria între persoane de același sex și accesul la contracepție, ar putea fi acum vizate de instanța de dreapta.
Se așteaptă ca cel puțin 26 de state să interzică avortul imediat sau cât mai curând posibil. Procurorul general republican al Texasului, Ken Paxton, a sărbătorit hotărârea și a spus : „Avortul este ilegal aici”.
Așadar, dreptul la avort nu este momentan trecut în Cartea drepturilor fundamentale şi, cel mai probabil, nici nu va fi trecută, dacă e să ţinem cont de refuzul altor țări.
Cel mai simpla solutie la „dreptul de avort” este castrarea barbatior.