Jens Stoltenberg, secretarul NATO, afirmă faptul că Europa va plăti un preț scump pentru că sprijină Ucraina în războiul cu Rusia. Acesta consideră că Moscova folosește arma energiei pentru a sanctiuna Uniunea Europeană.
Asta în condiţiile în care livrările de gaze naturale către Europa, din Rusia, sunt tot mai puţine, iar statele europene au pus la cale o reducere consumului de enegie cu 15%.
Europa va plăti un preț mare pentru că sprijină Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat faptul că Europa va plăti un preț mare pentru că sprijină Europa. Oficialul NATO consideră că Rusia va folosi în continuarea capacitatea energetică pentru a se răzbuna pe Uniunea Europeană pentru sancțiunile care i-au fost impuse. Acesta a menţionat, la un post de televiziune din Germania, faptul că există un sprijin fără precedent din partea Occidentului pentru Ucraina:
„Asistăm la un sprijin fără precedent din partea aliaților europeni ai NATO, Germaniei, Canadei, Statelor Unite și a multor altor țări din întreaga lume. Astăzi am luat parte la forumul Platformei Crimeea al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, iar mesajul transmis acolo de toți liderii prezenți a fost clar: suntem solidari cu Ucraina și o vom sprijini atât cât este necesar. Acesta este un mesaj din partea aliaților NATO”, a declarat Stoltenberg.
Secretarul general NATO a avertizat că iarna următoare va fi una foarte dificilă pentru Europa pentru că Rusia ar putea să nu mai trimită deloc gaze pe continent. În concluzie, oficialul NATO consideră că ajutorul către Ucraina trebuie să continue și să dăm în continuare dovadă de umanitate prin ajutorul umanitar, economic către Kiev. Oficialul este de părere că ajutorul către Ucraina va dura ani de zile şi că sectoarele militare şi de industrie vor fi afectate în acest context.
Economie la sânge a energiei în Uniunea Europeană
Războiul din Ucraina pare că a afectat cel mai mult Uniunea Europeană. În timp ce în SUA sau în alte colţuri ale lumii nu se vorbește despre o posibilă iarnă grea, UE este extrem de îngrozită de ideea că în anotimpul rece situația va escalada. Așadar, autoritățile de la Bruxelles au luat mai multe măsuri pentru a limita risipirea energiei.
De exemplu, autorități din mai multe zone din Germania i-a sfătuit pe cetățeni să nu mai risipească resursele de apă caldă și să facă duşurile cât mai repede. Cehia a introdus o temperatură maximă în birouri sau spitale la iarnă.
Autoritățile din Franța amendează orice instituție care ține ușa deschisă în momentul în care aerul condiționat funcționează. Așadar, Europa va plăti un preț mare pentru că sprijină Ucraina, iar acest lucru s-ar traduce în scumpiri fără precedent la rafturi, și nu numai. Totuși, singurul stat din UE care pare să nu aibă astfel de griji este Ungaria care continuă să aibă o relație comercială importantă cu Rusia și care are cel mai mic preț la energie din întreaga comunitate europeană. Este de așteptat să existe și proteste de amploare în vestul Europei.
ce titlu parsiv!