Timp de 6 zile, între 9 și 14 octombrie, Europa toată a celebrat ErasmusDays! Mai mult de 7000 de evenimente planificate să aibă loc în toată lumea!
Școala Primară EuroEd, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași s-a înscris acestui eveniment european prin organizarea Activității de Multiplicare „Educația în era digitală”, organizată sub egida proiectului Erasmus+ PreEdTech – Îmbunătățirea abilităților pedagogice și TIC ale profesorilor și educatorilor preșcolari în era digitală, 2021-1-RO01-KA220-SCH-000027894, coordonat de Școala Primară EuroEd (www.euroed.ro) .
Educația în era digitală
Evenimentul a avut loc în data de 11 octombrie 2023, în intervalul 13:30-16:00, în Sala mare de consiliu a Inspectoratului Școlar Județean Iași, str. Nicolae Bălcescu, nr. 26. Prezenți au fost peste 50 de cadre didactice din 26 de instituții de învățământ din Iași și împrejurimi și factori de decizie din domeniul educației.
Proiectul Erasmus+ PreEdTech – Îmbunătățirea abilităților pedagogice și TIC ale profesorilor și educatorilor preșcolari în era digitală (2021-1-RO01-KA220-SCH-000027894) este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Parteneriate de cooperare în domeniul educației școlare. Proiectul a demarat în anul 2021, într-un parteneriat internațional de succès, format din : P1: Scoala Primara EuroEd, RO ; P2: Xano Channel asociación para el desarrollo comunitario, ES ; P3: Kauno mokykla-darželis „Šviesa”, LT ; P4: VsI „eMundus”, LT ; P5: PIXEL – Associazione Culturale, IT ; P6: CONNECTIS SRL, IT ; P7: ANAFARTALAR ILKOKULU, TR ; P8: GRĂDINIȚA P P ,,SF. SAVA”, RO.
Parteneriatul a fost inițiat în contextul pandemiei SARS-CoV-2, când profesorii au trebuit să se adapteze la predarea online și să păstreze interesul elevilor și relevanța orelor lor în noul context. Dacă pentru copiii de liceu și gimnaziu soluțiile tehnice ale momentului au fost destul de apropiate de vârsta lor psihologică, în cazul preșcolarilor, dificultățile au fost foarte mari. Cadrele didactice din grădinițe s-au confruntat cu următoarele provocări :dificultăți tehnice (lipsa dispozitivelor), lipsa de conținut educațional/resurse digitale, lipsa timpului alocat pentru înțelegerea și utilizarea instrumentelor și resurselor educațional-digitale, lipsa pregătirii în proiectarea de activități atractive și interactive care să stimuleze interesul tuturor copiilor, presupunerea comună că utilizarea tehnologiei și a internetului atunci când copilul este mic, este inadecvată.
În acest context, obiectivele proiectului PreEdTech s-au concentrat pe:
- Consolidarea profilurilor cadrelor didactice din grădinițe, prin a-i împuternici și a le dezvolta abilitățile digitale susținute de pedagogii digitale.
- Dezvoltarea de resurse educaționale deschise (OER) esențiale și structurate logic, necesare pentru nevoile de dezvoltare ale copiilor preșcolari.
- Sprijinirea cadrelor didactice de grădiniță, spre a adopta cu succes strategii de predare de ultimă oră, care sunt pertinente pentru transformarea digitală a culturii școlare.
PreEdTech se concentrează pe parteneriatul PROFESOR/ȘCOALĂ-COPIL-PĂRINTE.
Rezultatele proiectului prezentate în cadrul evenimentului:
- Ghidul predării în era digitală. Colaborarea profesor-elev-părinte. Un ghid practic pentru cadrele didactice, ce abordează Competențele pedagogice și tehnice necesare în predarea online, dar și modalitățile de Cooperare între profesori-copil-părinte.
- Cursul online privind predarea în era digitală adresat cadrelor didactice din grădinițe, care abordează 4 discipline educaționale: Matematică, Educație pentru mediu, Limbă și comunicare și Limba Engleză. Cursul cuprinde 3 module teoretice cu posibilitate de certificare a cunoștințelor acumulate și un modul practic prin vizualizarea a peste 30 de tutoriale video ce abordează utilizarea platformelor digitale în crearea de resurse educaționale pentru activitățile cu copiii.
- O colecție de Planuri de lecții cu resurse digitale gata create, pentru un an școlar, pentru 4 discipline: Matematică, Educație pentru mediu, Limbă și comunicare (limba maternă) și Engleză; Nivel de vârstă: 5-6 ani
Resursele proiectului sunt gratuite și pot fi accesate foarte ușor pe pagina web a proiectului https://preedtech-project.eu .
Mai multe informații puteți afla și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/Preedtech
Proiectul PreEdTech s-a bucurat de un success foarte mare în rândul mediului educațional, deoarece:
- ”Scopul rezultatelor acestui proiect este de a inspira profesorii preșcolari să includă tehnologie de ultimă oră și materiale de învățare online în lecțiile lor.” (feedback profesor)
- „Calitatea predării online la școala EuroEd este foarte bună, în principal datorită setului de abilități digitale, în permanență îmbunătățit prin participarea în proiecte europene, precum și tuturor tutorialelor și ghidurilor clare oferite părinților.” (feedback părinți)
- ”Participanții de la eveniment au plecat cu convingerea că orizontul profesional pedagogic, lărgit prin competențe digitale, slujește pedagogiei secolului XXI.” (feedback Prof. Dr. Anca Colibaba, Președinte Executiv Fundația EuroEd)