Prima pagină » Actualitate » Europa se duce la vale: Tot mai mulți europeni fac economie la mâncare pentru a plăti ratele

Europa se duce la vale: Tot mai mulți europeni fac economie la mâncare pentru a plăti ratele

28 oct. 2024, 16:01, 1 ,
în Actualitate

Europa se duce de vale după ce tot mai mulți europeni fac economie la mâncare pentru a plăti ratele. Acest lucru înseamnă un nivel de trai tot mai scăzut de care se bucură europenii care au fost obișnuiți cu standarde ridicate.

Sunt mai multe probleme care au dus la o asemenea scădere a nivelului de trai. Războiul din Ucraina, scumpirea gazelor și a energiei, pandemia de COVID-19, politicile verzi de la Bruxelles sunt acești factori principali.

Europenii fac economie la mâncare pentru a plăti ratele

Conform unui sondaj recent, din ce în ce mai mulți europeni se văd nevoiți să reducă cheltuielile pentru a face față ratelor tot mai mari la locuințe. În ultimul an, prețurile locuințelor au crescut cu 54% în Europa, ceea ce a dus la ajustări semnificative în bugetele familiale. Mai mult de unul din zece cetățeni europeni a renunțat la anumite produse de bază pentru a-și putea acoperi cheltuielile de trai. În România, 20% dintre oameni apelează la împrumuturi pentru a-și putea plăti costurile lunare, iar alți 19% recunosc că se descurcă greu dintr-un singur salariu pe întreaga lună. Aproximativ 80% dintre participanții la sondaj au început să reducă drastic cheltuielile, inclusiv pe cele pentru alimente și produse de lux.

Familiile europene alocă, în medie, 38% din venituri pentru rate, chirii și utilități, procentul fiind cel mai ridicat în Slovenia (43%) și Portugalia (42%). Pentru a face față acestor cheltuieli în creștere, 40% dintre respondenți au redus bugetul de vacanțe și au renunțat la achiziții de lux, în timp ce 16% au redus cheltuielile pentru mâncare, cu procente mai mari în Austria și Finlanda, unde 26% dintre locuitori au fost nevoiți să își restrângă cheltuielile pentru alimente.

Pe lângă tăieri de costuri, mulți europeni au apelat la diferite forme de împrumuturi pentru a face față costurilor ridicate de locuință. În medie, 15% dintre europeni s-au împrumutat, tendința fiind mai accentuată în țări precum Turcia (32%), Bulgaria (22%) și România (20%). O treime dintre cei împrumutați au utilizat carduri de credit, alții au apelat la rude și prieteni, în timp ce aproximativ un sfert au folosit descoperitul de cont sau au contractat împrumuturi negarantate. Cu toate dificultățile, majoritatea românilor (84%) și o mare parte din olandezi se declară mulțumiți de locuințele lor, ceea ce ar putea fi explicat prin rata de proprietate ridicată în aceste țări.

Ratele pentru credite ale românilor au crescut de la 1 octombrie 2024

Indicele de Referință pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRCC) a crescut, începând cu 1 octombrie 2024, până aproape de 6%, conform BNR. Anterior, IRCC se situa la 5,86%, după o scădere de la 5,97%. Acest indicator este utilizat pentru calculul dobânzilor la toate creditele cu dobândă variabilă accesate de populație după aprilie 2019.

De exemplu, pentru un credit de 210.000 lei (destinat achiziției unui imobil în valoare de 300.000 lei, cu un avans de 30%) acordat de bancă cu o marjă de 2% pe o durată de 25 de ani, noua rată lunară a devenit aproximativ 1.690 lei, în creștere de la 1.670 lei, cât fusese până la 31 septembrie.

Conform unei legi recent adoptate, băncile au devenit obligate să sprijine clienții care întâmpină dificultăți în plata ratelor lunare. Măsurile de restructurare trebuie să fie adaptate la situația financiară a consumatorului și pot include refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, ajustarea ratei dobânzii, conversii valutare sau chiar iertarea parțială a datoriei.

O altă lege recentă a introdus serviciul Plăți Instant. Banca Română de Credite și Investiții (BRCI) a adăugat în portofoliul său de servicii Plăți Instant, dezvoltat de Transfond. Serviciul Plăți Instant permite transferuri interbancare de până la 50.000 lei în mai puțin de 10 secunde, disponibile 24 de ore pe zi, în fiecare zi a anului. Așadar, europenii, inclusiv românii, fac economie la mâncare pentru a putea plăti creditele. Acest lucru înseamnă că Europa se duce la vale din cauza politicilor greșite făcute de europarlamentari la Bruxelles.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`