Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni că UE trebuie să evite înlocuirea dependenţei faţă de gazul şi petrolul rusesc cu dependenţa faţă de sursele de materii prime necesare bateriilor destinate dezvoltării energiilor regenerabile şi care în prezent provin în principal din China, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
„Trebuie să evităm căderea în aceeaşi dependenţă cum este cu petrolul şi gazul. Nu trebuie să substituim vechile dependenţe cu altele noi”, a indicat Ursula von der Leyen în intervenţia sa la Forumul Strategic care se desfăşoară în oraşul sloven Bled.
Ea a semnalat că „tranziţia verde şi digitală” va creşte enorm nevoia de materii prime, precum litiul pentru baterii, siliciul pentru semiconductori şi aşa-numitele pământuri rare necesare componentelor maşinilor electrice şi turbinelor eoliene.
Cererea pentru astfel de materii prime s-ar putea dubla până în anul 2030, a mai precizat preşedinta Comisiei Europene.
În Europa cererea de baterii de litiu va creşte cu 40% pe an până în anul 2025
Astfel, în Europa cererea de baterii de litiu va creşte cu 40% pe an până în anul 2025, ceea ce, laudă Ursula von der Leyen, arată că tranziţia verde a UE avansează.
Dar „vestea nu la fel de bună este că o ţară domină prelucrarea”, aceasta fiind China, a recunoscut preşedinta Comisiei Europene.
„Trebuie să ne asigurăm că accesul la aceste produse nu va fi folosit pentru a ne şantaja. Trebuie să diversificăm aprovizionarea şi să stabilim noi legături cu furnizori de încredere”, a concluzionat ea, anunţând totodată că va efectua curând o vizită în Canada, ţară ce are programe de extracţie a pământurilor rare.
Ursula von der Leyen ne pregăteşte pentru o iarnă dificilă
Von der Leyen a menționat că urmează o iarnă dificilă, şi asta din cauză că unele țări din UE sunt mai dependente de gazul rusesc „fie din cauza poziției lor geografice, fie din cauza deciziilor lor suverane în domeniul energiei”. Şefa comisiei europene a continuat spunând că aceste țări se află acum într-o poziție mai vulnerabilă, adăugând că problemele „legate de aprovizionarea cu oricare dintre aceste țări reprezintă un șoc pentru Europa în ansamblu”.
„Economiile noastre sunt strâns interconectate prin intermediul pieței unice. UE apelează acum la parteneri energetici mai de încredere. Am atins deja volume record de livrări de gaze naturale lichefiate din Statele Unite, iar volumele de gaze din Norvegia, țările din Golful Persic, Algeria sau regiunea Mării Caspice și dintr-un număr tot mai mare de țări din întreaga lume sunt în creștere.
În prima jumătate a anului 2022, am importat suplimentar 38 de miliarde de metri cubi de GNL și gaze prin conducte de gaz care nu provin din Federația Rusă. Acest lucru compensează mai mult decât reducerea aprovizionării cu gaze prin gazoductul rusesc cu 28 de miliarde de metri cubi”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Deci, dupa mintea lui madam von der Leyen, salvarea strategica a UE sta in inlocuirea unei dependente cu o alta dependenta …
Ion abia adusese acasa masina noua, cand Maria ii spune : Hai sa iesim duminica cu ea; conduc eu sa vad cum este. La prima curba, Maria baga masina intr-un copac. Iese Ion – masca praf, radiatorul spart . Isi pune mainile in cap si da sa zica ceva, dar Maria i-o ia inainte : Lasa, ca si tu ai spart ieri borcanul cu zacusca.