Prima pagină » Actualitate » Europa de pregătește de inundații severe! Cum va fi afectată România de ciclonul Boris
Europa de pregătește de inundații severe! Cum va fi afectată România de ciclonul Boris

Europa de pregătește de inundații severe! Cum va fi afectată România de ciclonul Boris

13 sept. 2024, 13:20,
Simona Ciobanu în Actualitate

Europa Centrală se pregătește pentru inundații severe, anticipate a fi cele mai grave din ultimele decenii, odată cu apropierea ciclonului Boris, care este așteptat în acest weekend, conform informațiilor transmise de France Presse și preluate de Agerpres.

Meteorologii din Cehia și Polonia prevăd că în unele regiuni se vor înregistra până la 400 de litri de apă pe metru pătrat în următoarele patru zile, în timp ce Austria și Slovacia se așteaptă la circa 200 de litri.

Europa de pregătește de inundații severe

În cele patru țări afectate, evenimentele culturale planificate pentru weekend au fost anulate, iar rezervoarele de apă din apropierea barajelor au fost golite pentru a face față ploilor abundente.

În Polonia, avertizările meteo se concentrează pe sudul țării, în special orașele de pe râul Oder, precum Wroclaw și Opole. Serviciul meteorologic polonez a subliniat riscul real de inundații locale în perioada vineri-duminică, iar autoritățile din Wroclaw, un oraș cu 675.000 de locuitori, au constituit un comitet de criză.

Ministrul ceh al Mediului, Petr Hladík, a declarat că situația din Cehia ar putea semăna cu cea din 1997 și 2002. În 1997, inundațiile au lovit Moravia, în estul țării, provocând 50 de victime și daune de miliarde de dolari, iar în 2002, vestul țării a fost grav afectat, cu 17 decese și pagube și mai mari.

Orașele din Moravia au ridicat bariere anti-inundații și au pregătit saci de nisip, în așteptarea unor rafale de vânt de până la 100 km/h. Numeroase evenimente culturale din regiune, inclusiv un festival al vinului la Znojmo, au fost anulate.

În Austria, festivalul roman de la Carnuntum a fost de asemenea anulat. Conform televiziunii ORF, ploile ar putea duce la creșterea nivelului Dunării, atingând cote nemaiîntâlnite în ultimii cinci sau zece ani. Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat că armata este pregătită să mobilizeze până la 1.000 de soldați, dacă va fi necesar, iar armata slovacă și pompierii voluntari sunt în stare de alertă.

Site-ul de prognoze meteo din Slovacia, iMeteo.sk, avertizează că ploile ar putea depăși cantitățile care au devastat Europa Centrală în 2013, considerate atunci cele mai severe din ultimul mileniu.

Cod portocaliu de ploi torenţiale în nouă judeţe din România

Vineri, 13 septembrie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod portocaliu pentru ploi torențiale, valabilă până sâmbătă după-amiază în nouă județe, și o avertizare de Cod galben pentru vreme instabilă, care va afecta mai mult de jumătate din țară.

Conform meteorologilor, în intervalul 13 septembrie, ora 18:00, și 14 septembrie, ora 15:00, sub avertizarea de Cod portocaliu, județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava vor fi afectate de ploi torențiale. În unele zone, cantitățile de apă pot ajunge la 40 – 60 l/mp, iar local se pot acumula chiar 70 – 80 l/mp, informează Agerpres.

În același timp, în intervalul 13 septembrie, ora 15:00, până pe 14 septembrie, ora 18:00, va fi în vigoare un Cod galben pentru instabilitate atmosferică și ploi însemnate în regiuni din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și nordul Munteniei.

În județele Alba, Argeș, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Timiș și Vâlcea, se vor semnala descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu rafale de 55 – 65 km/h. De asemenea, în intervale scurte de timp se vor acumula între 20 și 25 l/mp, iar în anumite locuri cantitățile de apă pot depăși 40 – 50 l/mp.

ANM avertizează că fenomene de vreme instabilă vor apărea, vineri, și în alte zone din țară, dar pe arii mai restrânse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`