Prima pagină » National » Eurodeputatul Siegfried Mureşan a fost desemnat negociator-şef privind viitorul Buget multianual al Uniunii Europene
Eurodeputatul Siegfried Mureşan a fost desemnat negociator-şef privind viitorul Buget multianual al Uniunii Europene

Eurodeputatul Siegfried Mureşan a fost desemnat negociator-şef privind viitorul Buget multianual al Uniunii Europene

05 sept. 2024, 22:00,
în National

Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL) a fost desemnat de grupurile politice ale Parlamentului European negociator-şef privind viitorul Buget multianual al Uniunii Europene (UE) post-2027.

„Bugetul multianual al UE, întins pe 7 ani, are o valoare totală de aproximativ 1,3 trilioane de euro şi este instrumentul din care România primeşte cea mai mare parte a fondurilor europene nerambursabile pentru investiţii şi pentru subvenţiile agricole. Din actualul exerciţiu financiar multianual, 2021 – 2027, România beneficiază de aproximativ 46 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 16,5% din produsul intern brut al ţării”, precizează eurodeputatul într-un comunicat oficial.

Este primul europarlamentar din România care îndeplineşte acest rol

Siegfried Mureşan arată că este primul europarlamentar din România care îndeplineşte acest rol.

„Elaborarea bugetului multianual al Uniunii Europene pe următorii 7 ani va fi cea mai importantă decizie pe care o va lua actuala legislatură a Parlamentului European. De aceea, mă bucur că am primit acest rol important şi le mulţumesc colegilor pentru desemnare. În această muncă legislativă importantă, voi folosi toată experienţa pe care am dobândit-o ca negociator-şef al bugetelor anuale ale Uniunii Europene din 2018 şi 2024, precum şi ca negociator-şef al Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă în valoare de 800 de miliarde de euro, din care este finanţat şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, spune Mureşan.

Interesele României, obiectivul principalEl menţionează că, în calitate de europarlamentar român, obiectivul său principal va fi să apere interesele României şi să obţină în negocieri cel mai mare nivel posibil de fonduri europene pentru ţara noastră.

„În acelaşi timp, există aşteptări foarte mari de la acest buget multianual din partea oamenilor din toate ţările membre, precum şi din partea întreprinderilor europene şi a guvernelor statelor membre. Pe de-o parte, oamenii au aşteptări clare de la Uniunea Europeană să gestioneze mai bine noile provocări ale continentului, precum digitalizarea, combaterea schimbărilor climatice, siguranţa şi migraţia. Pe de altă parte, este important să oferim o finanţare adecvată şi priorităţilor tradiţionale ale Uniunii Europene, precum agricultura şi coeziunea. Finanţarea adecvată a agriculturii este necesară pentru a garanta siguranţa alimentară a Europei. Coeziunea este principalul instrument prin care reducem decalajul economic dintre ţările membre. Avem în continuare nevoie în Europa de aceste două politici. Sunt politici foarte importante mai ales pentru România şi le voi apăra în negocieri”, menţionează eurodeputatul liberal.

Vor exista doi negociatori-şefi ai Parlamentului European

Datorită importanţei ridicate a acestui dosar, vor exista doi negociatori-şefi ai Parlamentului European. Siegfried Mureşan a fost desemnat negociator din partea Grupului PPE, cel mare grup politic din Parlament, urmând ca, în viitorul apropiat, să fie desemnat un negociator şi din partea Grupului Socialiştilor Europeni, al doilea grup ca mărime din legislativul european.

Siegfried Mureşan mai spune că în paralel, trebuie să ne asigurăm că viitorul buget multianual este mai bine pregătit pentru a finanţa crize neprevăzute, cum a fost cazul declanşării războiului din Ucraina.

„Nu în ultimul rând, în contextul noilor obiective privind politica de extindere a Uniunii Europene, trebuie să ne asigurăm că avem resurse adecvate pentru a sprijini noile state candidate la Uniunea Europeană, precum Republica Moldova şi Ucraina. Vreau, aşadar, ca viitorul buget să fie unul mai modern, mai flexibil, care să poată răspunde la toate aceste provocări, un buget prin care alocăm într-un mod mai eficient banii oamenilor şi reducem risipa”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, după desemnare.

Următorul pas este ca, sub coordonarea lui Siegfried Mureşan, Parlamentului European să îşi seteze priorităţile privind bugetul multianual al Uniunii Europene. Acestea vor fi transmise Comisiei Europene pentru a fi incluse în proiectul de buget.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *