Prima pagină » Sport » EURO 2020: După faza grupelor, iată care sunt premianții și corigenții turneului de fotbal
EURO 2020: După faza grupelor, iată care sunt premianții și corigenții turneului de fotbal

EURO 2020: După faza grupelor, iată care sunt premianții și corigenții turneului de fotbal

25 iun. 2021, 02:00,
BZI.ro, în Sport

AFP trece în revistă premianții și corigenții după faza grupelor turneului final EURO 2020, de la salvatorii lui Christian Eriksen și noul record al lui Cristiano Ronaldo până la incredibilul autogol al slovacului Martin Dubravka și numeroasele polemici

Cea mai frumoasă acțiune din primul tur este incontestabil cea realizată în echipă în jurul lui Morten Boesen, medicul naționalei Danemarcei: salvarea vieții lui Christian Eriksen, conducătorul de joc al formației sale, care s-a prăbușit pe teren, victima unui stop cardiac, în timpul meciului cu Finlanda. Întreg staff-ul medical, dar și căpitanul Simon Kjaer, care i-a oferit primul ajutor lui Eriksen, au contribuit la reanimarea jucătorului, potrivit agerpres.ro.

Cristiano Ronaldo a stabilit un nou record individual. La egalitate cu Michel Platini în ce privește numărul de goluri înscrise la Campionatul European, 9 (francezul le-a marcat pe toate la o singură ediție, în 1984), portughezul, cu cinci goluri în faza grupelor, l-a depășit pe fostul căpitan al echipei Franței, ajungând la cota 14. El a egalat de asemenea recordul numărului de goluri marcate pentru o echipă națională de iranianul Ali Daei (109 goluri) și poate puncta din nou în meciul cu Belgia din optimi de finală.

Fiecare Campionat European le permite unor jucători să se afirme. În acest prim tur, au putut fi apreciate tehnica uriașului ceh Patrik Schick, incisivitatea germanului Robin Gosens, noua perlă olandeză Denzel Dumfries, inventivitatea suedezului Alexander Isak sau renașterea italiană, simbolizată de Manuel Locatelli.
La fiecare turneu se marchează goluri spectaculoase. Printre cele mai frumoase de acum, lobul de la 50 m al lui Patrik Schick împotriva Scoției, ghiulea danezului Andreas Christensen în meciul cu Rusia sau golul reușit cu exteriorul de croatul Luka Modric în poarta aceluiași ghinionist scoțian David Marshall.

Mai ghinionist decât Marshall a fost Martin Dubravka, portarul Slovaciei, cu autogolul său spectaculos și grotesc din meciul cu Spania, când și-a boxat mingea în poartă. În jurul terenurilor au existat numeroase tensiuni. UEFA a fost foarte criticată pentru că nu a permis ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului, simbol al minorității LGBT, la meciul Germania – Ungaria, oficial pentru a nu face „politică”. UEFA și-a colorat apoi logo-ul de pe site în aceste culori, dar „răul” era făcut. Unele critici au vizat și superficialitatea protocolului în caz de comoție, după ce francezul Benjamin Pavard a fost lovit de un adversar în meciul cu Germania, iar austriacul Christoph Baumgartner și ucraineanul Ilia Zabarnîi s-au lovit cap în cap.

Covid-19, sinonim cu locuri goale pe stadioane și cu jucători contaminați și îndepărtați, a perturbat competiția.

Cele mai mari eșecuri colective de la această competiție sunt Turcia și Polonia, echipe despre care mulți credeau că vor face o figură frumoasă.Turcia a contat pe trei jucători de la Lille, campioana Franței, Yusuf Yazici, Zeki Celik și mai ales căpitanul său, atacantul Burak Yilmaz, „Kral” („Regele”), invizibil la acest turneu, la fel ca Hakan Calhanoglu, de la AC Milan. Echipa a suferit trei înfrângeri clare, a marcat un singur gol și aproape că nu a existat pe teren.

Polonia lui Robert Lewandowski, autor a trei goluri, a jucat ceva mai bine, dar a plecat acasă cu un singur punct, departe de performanța sa din 2016, când a ajuns în sferturi de finală.

Șase penalty-uri au fost ratate și opt transformate. La un moment dat au fost mai multe cele ratate, înainte ca Benzema și Cristiano Ronaldo să înscrie de la punctul cu var în Franța – Portugalia.

Recordul este deținut de Spania, care a irosit două, Gerard Moreno în meciul cu Polonia și Alvaro Morata în cel cu Slovacia.

În meciul Ucraina – Macedonia de Nord, portarii au apărat două penalty-uri, bătute de Ruslan Malinovski și Ezgjan Alioski. Mingea a revenit însă la acesta din urmă, care a reușit să înscrie.

Galezul Gareth Bale a executat foarte prost penalty-ul său în meciul cu Turcia de la Baku, trimițând mingea în Marea Caspică, comentează AFP. Danezul Pierre-Emile Hojbjerg a ratat în meciul cu Finlanda, însă după incidentul cu Eriksen, chiar și cei cu nervii cei mai puternici puteau fi destabilizați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *