Prima pagină » Actualitate » Eugen Tomac în platoul BZI LIVE, despre situația economică a României și ce trebuie făcut urgent pentru ca lucrurile să fie îndreptate
Eugen Tomac în platoul BZI LIVE, despre situația economică a României și ce trebuie făcut urgent pentru ca lucrurile să fie îndreptate

Eugen Tomac în platoul BZI LIVE, despre situația economică a României și ce trebuie făcut urgent pentru ca lucrurile să fie îndreptate

09 iun. 2022, 17:30,
BZI.ro, în Actualitate

Președintele PMP, Eugen Tomac a fost invitatul de joi, 9 iunie, al emisiunii-dialog BZI LIVE. Europarlamentarul PMP a abordat subiectul crizei economice a României și a vorbit despre soluțiile ce ar trebui adoptate cât mai urgent pentru a ieși din această situație.

Eugen Tomac în platoul BZI LIVE

Fiind invitat în noua ediție a emisiunii-dialog BZI LIVE, europarlamentarul PMP, Eugen Tomac a discutat despre situația economică actuală a României, luând în considerare și efectele produse de războiul de la graniță, de conflictul armat dintre Ucraina și Rusia, dar și mult, discutata lege a PNRR.

„Eu am urmărit cu multă atenţie toate dezbaterile din ţară ce ţin de PNRR. Nu vreau să intrăm în capcana ce ne-o întind politicienii de acasă. Consider că s-a deschis o portiţă pe care UE le-a întins-o statelor membre, prin care ne putem rupe de Rusia şi să creăm o reformă pentru a crea ceva ce ţine de energia verde.

Prin PNRR sunt resurse sufieciente pentru a implementa aceste proiecte. Important este să încurajăm cetăţenii să utilizeze aceste surse de energie verde. Astfel, vor putea ca în sezonul rece să îşi reducă facturile cu cel puţin 50%.

Pentru cei din mediul rural, pentru cei ce se încălzesc cu lemne, care acum sunt foarte scumpe… ar trebui să alocăm programul CASA VERDE, acolo unde se află resurse pentru cel puţin un milion de gospodării. Cât pentru cei cu venituri scăzute, este necesar alocarea de vouchere care să garanteze că vor avea resurse suficiente pentru lemne de foc. Astfel vom risca ca la iarnă, cetăţenii români să treacă prin condiţii groaznice, şi vom intra într-o criză greu de gestionat. Pricipala presiune vine din aceste scumpiri”, a precizat europarlamentarul Eugen Tomac.

Întrebarea săptămânii pare a fi noua inițiativă a SRI, iar politicianul PMP Eugen Tomac are propria lui opinie asupra acestei chestiuni.

„Evită, plimbă subiectul ca pe un cartof fierbinte. Este evident că avem nevoie de o legislaţie europeană la standardele pe care le au şi celelalte state. Atunci când vom avea acest cadru funcțional, toate cadrele implicate vor fi mulţumite. Asistăm la o dezbatere încinsă pe acest subiect. Nu sunt adeptul de a împinge lucrurile în trecut, ar fi un pas înapoi, dar nici nu spun că nu am avea nevoie de o reformă, o tranparență, un echilibru şi control al acestei instituţii”, a spus politicianul.

Diplomația de la București și „lefurile” bugetarilor

Deși aparent un subiect sensibil, Eugen Tomac a abordat și subiectul diplomației de la București.

„Este o chestiune de voinţă şi proiecte bune prin care poţi aduce bunăstare în sistem. Legea sănătăţii, spre exemplu, evident remodificată, care e din 1947. Suntem un stat post-comunism, suntem în UE, iar cetăţenii noştri fug în străinătate când au o problemă de sănătate. Soluţia există, dar totul ţine de voinţa politică şi interesele din spatele acestui domeniu. Avem nevoie de oameni care să împingă lucrurile înainte. Ne lipseşte voinţa politică şi dorinţa de a nu face proiecte doar pe termen mediu şi lung. Gândiţi-vă că tehnologia a avansat foarte mult şi din acest punct de vedere este foarte important de a nu rămâne în capcana trecutului şi să ne fie frică de schimbări.

Bugetul ce ţine de pensii speciale este foarte mare. Deşi avem pensionari care nu-şi permit să trăiască decent. Iar decent, ne referim la tot ce ţine strict de hrană, de plata facturilor. Avem milioane de români care o duc foarte greu şi trebuie schimbată situaţia.

România joacă un rol important în această extindere a NATO. Suntem priviţi cu încredere de autorităţile turce, iar Turcia joacă un rol important în această chestiune. Se întâmplă foarte multe chestiuni pe care nu le putem cunoaşte, însă la nivel de diplomaţie publică, parlamentară, nu dă bine. Lipsa de comunicare internă nu trebuie expusă în afară. Suntem afectaţi noi, ca ţară. În ceea ce privește războiul din Ucraina, ceea ce a trebuit să facem, am făcut. Am primit refugiaţi, nu am avut incidente, oamenii au fost primiţi, au plecat mai departe. Cred că lucrurile din acest punct de vedere au fost gestionate în limitele bune ale vremurilor pe care le trăim”, a zis europarlamentarul PMP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *