Prima pagină » Actualitate » Eugen Tomac în platoul BZI LIVE, despre cum se vede de la Bruxelles și ce acțiuni se iau asupra războiului din Ucraina
Eugen Tomac în platoul BZI LIVE, despre cum se vede de la Bruxelles și ce acțiuni se iau asupra războiului din Ucraina

Eugen Tomac în platoul BZI LIVE, despre cum se vede de la Bruxelles și ce acțiuni se iau asupra războiului din Ucraina

09 iun. 2022, 16:58, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

În noua ediție-dialog BZI LIVE de joi, 9 iunie, a fost invitat președintele PMP, Eugen Tomac. Europarlamentarul PMP a abordat subiectul extrem de dezbătut în ultimele luni, și anume războiul din Ucraina.

Eugen Tomac în platoul BZI LIVE

Fiind invitat via ZOOM în noua ediție-dialog BZI LIVE, președintele PMP, Eugen Tomac a vorbit despre situația actuală în ceea ce privește războiul din Ucraina.

„Rusia a trezit la o nouă realitate Europa şi o lume întreagă. UE şi SUA au dat startul măsurilor împotriva Rusiei. Un război care a schimbat lumea, Europa, România. UE ia măsuri clare în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei şi pentru a proteja cetăţenii UE, dincolo de aceste efecte ale crizei umanitare. Inclusiv în România s-a schimbat criza umanitară, având în vedere câţi refugiaţi s-au stabilit aici.

În Parlamentul European am creat un fond special pentru criza refugiaţilor ucraineni.

Efectele pe care le-a produs războiul în Europa, efectele se văd cel mai bine în facturile cetăţenilor europeni. Criza energetică este o adevărată problemă. Surse alternative de energie, precum panourile fotovoltaice, acestea sunt soluția potrivită.

Două proiecte sunt acum prioritare: aducerea păcii în Ucraina şi al doilea, proiectul ce ţine de reconstrucţie. Fiecare ţară ar trebui să ia o parte din Ucraina şi să ajute la reconstrucţia ei.

Ceea ce trebuie să ştie românii este că noi nu suntem vizaţi în mod direct de război, în schimb, consecinţele ne afectează pe planul facturilor şi creşterea preţurilor la alimente. Va urma, se pare, o criză alimentară.

Ceea ce trebuie să conştientizăm este că cel mai de succes proiect ce a adus pacea pe continentul european este UE. În continuare UE, rămâne atractivă pentru foarte multe state.

Pentru noi, ca români, prioritar rămâne proiectul Republica Moldova. Politica de repunere în drepturi în politică a Moldovei rămâne o prioritate.

Important este că ritmul în ceea ce priveşte războiul să nu se oprească. Maşinăria de război a lui Putin a fost întreţinută prin aceste contracte pentru energie și combustibil pe care unele state le-au întreţinut cu Rusia.

Din păcate Viktor Orban vrea să îi demonstreze lui Putin că indiferent de situaţie, îi rămâne alături. Ceea ce este incorect faţă de UE şi Ucraina. Nu trebuie suprapuse temerile. Şi noi avem o situaţie cu minorităţile, dar asta nu înseamnă că acum e momentul să ne exprimăm nemulţumirile. Noi am demonstrat ceea ce e corect, şi anume că suntem alături de Ucraina în faţa acestei agresiuni. Armata rusă este mai puternică de 20 de ori în faţa armatei Ucrainei. Și era limpede că acest lucru va produce consecinţe cu daune mari. În acest moment nu există neutralitate, există doar să îi spui lui Putin „STOP!”. Și Orban a demonstrat că este piesa slabă, cea mai de neîncredere în contextul european.

Chestie foarte importantă pentru noi, este faptul că oricând poate deveni o victimă a acestor ambiţii imperiale şi Republica Moldova. Important este să fim solidari și să facem tot ce ne stă în puţină pentru a-i ajuta pe ucraineni”, a precizat Eugen Tomac.

Moscova, Lavrov și „mărul otrăvit”

Având în vedere toate aceste fake news-uri ce țin de războiul din Ucraina, europarlamentarul Eugen Tomac a ținut să facă propriile sale observații asupra unei situații care probabil nu e vizibilă pentru ochii oricui.

„M-a amuzat intervenţia lui Serghei Lavrov. Mai rămânea să spună că vor dona din rezervele de grâu ale Rusiei. Rusia are un sistem de propagandă foarte agresiv, ce pătrunde prin multe medii, dar mai ales prin aceste teorii ale conspiraţiei.

După ce Kievul a prezentat diferite materiale cu atrocităţile de la Bucea, Kremlinul şi Putin au spus imediat că ucrainenii sunt de fapt de vină.

Veţi vedea, în această toamnă va urma această criză alimentară foarte puternică.

Ucraina nu a fost niciodată o ameninţare pentru Federația Rusă, dar prin ceea ce a făcut Rusia în ultimele luni a demonstrat că este o ameninţare pentru Europa”, a spus politicianul Eugen Tomac.

Întrebat dacă întrevede la orizont vreo mișcare din partea Kremlinului pentru a se așeza la masa negocierilor, Eugen Tomac a spus:

„Într-adevăr a scăzut interesul pentru război. La ora actuală se discută tot mai mult de reconstrucţie, despre ce urmează după acest război. Toţi se concentrează pe refacerea Ucrainei. În acest context, ambele părţi nu se pot aşeza la masă. În acest caz, Ucraina ar trebui să recunoască că a fost ocupată în proporţie de 20%, iar Rusia, nu ştim dacă vrea să se aşeze la masa discuţiilor pentru a spune dacă şi-a atins sau nu obicetivele militare stabilite.

Faptul că la această oră nici unul dintre cele două state nu dă semnale că ar vrea să se aşeze la masă în condiţii radicale, îmi este foarte greu să îmi dau seama dacă vom ajunge la ziua în care se va semna un acord de pace.

Nu ar trebui să lăsăm garda jos în ceea ce priveşte acest conflict şi să ne pregătim de iarna viitoare, care poate fi complicată.”

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *