Prima pagină » Actualitate » Eugen Tomac cere Guvernului slujbe în Biserici după 16 iunie
Eugen Tomac cere Guvernului slujbe în Biserici după 16 iunie

Eugen Tomac cere Guvernului slujbe în Biserici după 16 iunie

15 iun. 2020, 16:45,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Eugen Tomac cere Guvernului slujbe în Biserici după 16 iunie. Liderul PMP a declarat că va avea cu premierul Ludovic Orban o discuție înainte ca Guvernul să instituie o nouă stare de alertă. Una dintre cerințele formațiunii fiind să se permită desfășurarea de slujbe în lăcașurile de cult.

„Pandemia nu a disparut. Chestiunea este ce fel de stare se va institui de maine incolo. Ar fi o crima sa ridicam toate restrictiile. Eu voi solicita anumite lucruri de bun-simt, cum ar fi redeschiderea bisericilor”, a declarat Eugen Tomac. „Vreau sa-l conving pe premier că restrictiile impuse Bisericii nu sunt atat de necesare in momentul de fata, stim ca cei care frecventeaza Biserica sunt extrem de responsabili”, a mai spus liderul PMP.

Marcel Ciolacu: „Nu vor slujbe în Biserici, dar au fost deschise sălile de jocuri de noroc“

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susține că oameni din jurul premierului ar desfășura aafaceri în domeniul jocurilor de noroc, motiv pentru care au fost ridicate restricțiile din acest domeniu.

Șeful PSD spune că deschiderea sălilor de jocuri de noroc a fost făcută cu dedicație, în timp ce spitalele și bisericile rămân închise.

„Astăzi au anunţat că se redeschid jocurile de noroc, păcănelele. Vă spun eu realitatea: unul dintre consilierii personali ai lui Ludovic Orban are afaceri cu păcănele. Este informaţie categorică, nu sigură. (…) Nu deschizi spitale, le ţii închise pentru bolile cronice, ţii spitale închise suport COVID cu zero pacienţi, dar deschizi păcănelele.

Nu deschizi biserici. Cred că toate problemele s-ar rezolva dacă domnul prim-ministru şi-ar lua consilier şi un medic, să îi explice totuşi fenomenul şi câţi oameni au murit pentru că nu au avut acces în această perioadă la medicamente şi la spitalizare. Dacă şi-ar mai lua şi un consilier preot, unde să îşi mai ceară iertare câteodată, sunt ferm convins că s-ar deschide spitalele şi bisericile”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul promite deschiderea „într-un viitor apropiat“

Premierul Ludovic Orban a anunțat că „într-un viitorul apropiat“ s-ar putea relua slujbele religioase în interiorul lăcașelor de cult. Asta cu respectarea unor reguli. Și cu participarea unui număr limitat de persoane. Orban susține că nu vor intra jandarmi în biserici pentru a face verificări. Premierul spune că se așteaptă la „autoreglementare“.

„Este prevăzută în planul nostru deschiderea bisericilor pentru oficierea de slujbe în interiorul bisericii. Eu sunt un om credincios, cred cu adevărat că este importantă prezența omului alături de Dumnezeu. În special în biserică și indiferent de religia pe care o are fiecare cetășean, pregătim redeschiderea bisericilor”, a explicat Ludovic Orban.

Premierul a adăugat că se vor putea oficia slujbe în interiorul lăcașelor de cult, respectând reguli de distanțare fizică.

„Va depinde în mare măsură de autoreglementarea din partea bisericii privitor la respectarea regulilor. Nu o să vedem jandarmi intrând în interiorul bisericii să stea să verifice. Asta e o chestiune de autoreglementare”, a precizat Orban.

El a precizat că în urma discuțiilor cu reprezentanții cultelor a constatat că „există clar o atitudine responsabilă“ în această privință și că în viitorul apropiat se vor putea relua ceremoniile în interior, cu un număr limitat de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *