Eugen Tomac, europarlamentar PPE și președinte Partidul Mișcarea Populară Romania a transmis care este poziția Comisiei Europene față de procesul deschis la CJUE privind aderarea Românei la spațiul Schengen.
„Comisia Europeană recunoaște că decizia din 8 decembrie 2022 este una incorectă și regretabilă. Prin urmare, validează în mod oficial argumentele pe care le-am invocat atunci când am pornit acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în răspunsul la întrebarea pe care am adresat-o, subliniază importanța eliminării controalelor la frontierele interne pentru libera circulație a persoanelor și a mărfurilor și pentru consolidarea competitivității în UE”, a scris Eugen Tomac.
Eugen Tomac: „Sunt sigur că vom reuși să facem dreptate pentru România”
De asemenea, Eugen Tomac subliniază faptul că toate eforturile pentru aderarea României la spațiul Schengen continuă, iar Comisia Europeană este în colaborare cu statele membre pentru a ajunge la un acord unanim.
„Este important să reținem că eforturile continuă. Comisia Europeană face precizarea că este în continuă colaborare cu statele membre pentru a ajunge la un acord unanim în ceea ce privește aderarea României.
Deși Comisia Europeană nu și-a asumat în mod direct o acțiune la CJUE, recunoaște că ne sunt încălcate drepturi și ne este îngrădit potențialul pe care ni-l oferă spațiul Schengen.
Prin urmare, acest răspuns este foarte util în demersul pe care l-am inițiat la CJUE.
Sunt sigur că vom reuși să facem dreptate pentru România și ne vom obține dreptul de a fi liberi in Europa, așa cum ne dorim și așa cum merităm”, a transmis Eugen Tomac, europarlamentar PPE și președinte Partidul Mișcarea Populară România.
Întrebarea adresată de Eugen Tomac
„La întâlnirea din 8-9 decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene a acordat votul negativ aplicării întregului acquis Schengen pentru România. Consiliul a ignorat faptul că România respectă toate condițiile pentru a fi parte la spațiul Schengen din 2011, lucru reconfirmat și de misiunea de evaluare a Comisiei din octombrie 2022. Atât Comisia, cât și Parlamentul European și-au acordat, în repetate rânduri, avizul favorabil pentru România.
Consiliul, prin votul său negativ, încalcă numeroase principii și dispoziții legale ale UE:
– Art. 4 din Tratatul de aderare al României la UE, care prevede dreptul României de a i se aplica toate dispozițiile acquis-ului Schengen, printr-o decizie a Consiliului, odată ce condițiile necesare sunt îndeplinite;
– Principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 TUE), încălcând nejustificat un drept al unui stat membru;
– Principiul cooperării loiale între instituțiile Uniunii (art. 13 TUE), ignorând repetatele îndemnuri ale Comisiei și Parlamentului;
– Dreptul fundamental la liberă circulație a persoanelor și a mărfurilor (art. 26 TFUE);
– Principiul nediscriminării (art. 21 CDFUE);
Aceste încălcări ale dreptului Uniunii reprezintă un temei clar pentru acțiunea în justiție. Așadar, urmărește Comisia să acționeze Consiliul Uniunii Europene în fața CJUE pentru încălcarea dreptului României de a fi în spațiul Schengen?”.
Răspunsul Comisiei
„Comisia regretă profund faptul că, la 8 decembrie 2022, Consiliul nu a reușit să obțină unanimitatea necesară pentru adoptarea deciziei privind aderarea României (și a Bulgariei) la spațiul Schengen.
Dreptul la libera circulație a persoanelor decurge din articolul 21 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care este aplicabil de la aderarea Bulgariei și a României la UE. Cetățenii români și bulgari au deja dreptul la liberă circulație și rezidență în celelalte state membre, sub rezerva condițiilor generale prevăzute de legislația UE. Cu toate acestea, aderarea la spațiul Schengen, fără controale la frontierele interne, va facilita exercitarea liberei circulații a persoanelor, așa cum este garantată prin tratate și îi va permite spațiului Schengen să își atingă întregul potențial. Într-adevăr, aceasta va contribui la eliminarea barierelor din cadrul pieței unice, precum și la consolidarea competitivității și a potențialului de creștere al UE. După cum se menționează în comunicare, un spațiu Schengen complet și pe deplin funcțional este esențial pentru stabilitate, reziliență și redresare.
Prin urmare, Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre pentru a aborda toate preocupările potențiale și va continua să depună toate eforturile pentru a se asigura că, în exercitarea competențelor sale, Consiliul poate lua o decizie pozitivă unanimă cu privire la aderarea României, în cadrul viitoarelor Consilii Schengen”.