Etna a erupt din nou. Cel mai înalt vulcan din Europa, aruncă lavă la aproape 100 de metri înălțime. Din cauza unui nor de fum şi cenuşă ce a fost emanat de vulcan, aeroportul din Catania, cel mai important din Sicilia alături de cel din Palermo, a fost nevoit să îşi întrerupă activitatea în după-amiaza zilei de luni, 21 februarie.
Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia a transmis că erupția de pe craterul sud-estic al vulcanului, aflat la o înălțime de aproximativ 2.900 de metri, a trimis cenușă și fuioare de fum până la altitudinea de 8 kilometri.
Vulcanul Etna a erupt din nou
Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3357 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. S-a estimat faptul că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.
În data de 21 februarie, vulcanul Etna a erupt din nou, ceea ce a dus la nişte măsuri de urgenţă din partea aeroportului din Sicilia.
„Din cauza activităţii Etnei, spaţiul aerian al aeroportului din Catania este în prezent închis traficului. Niciun avion nu va putea ateriza sau decola”, a anunţat aeroportul Vincenzo Bellini din Catania pe pagina sa de Facebook.
Potrivit Protecţiei Civile din Sicilia, Vulcanul, care domina estul Siciliei, dar în special orasul-port Catania, a format un fluviu de lavă şi un val de fum şi cenuşa care se întinde pe mai bine de 10 km. Se pare că cenuşa a acoperit drumurile, balcoanele şi acoperişurile clădirilor din mai multe centre urbane din regiune, printre care se numără şi Milor şi Acireale.
Vulcanul Etna are erupţii frecvente de aproximativ 500.000 de ani.
Cel mai activ vulcan din Europa
La începutul lunii februarie a anului trecut, un flux de lavă s-a revărsat peste partea de est a craterului vulcanului Etna, șerpuind spre Valle del Bove nelocuită, depresiunea în formă de potcoavă. Apoi, un al doilea flux de lavă a fost detectat pe partea de nord a craterului. Lavă topită strălucea roșu împotriva stâncii întunecate și a acoperit vârful vulcanului cu scântei spectaculoase.
Monitorizat doar de câțiva zeci de ani, s-a observat că vulcanul alunecă încet, dar sigur, în Marea Mediterană. Un studiu dat publicităţii în urmă cu ceva timp arată că alunecă în mare cu o viteză de 14 mm anual.
Cercetătorii au vrut să afle care e motivul pentru care magma care fierbe în interior, este datorat faptului că vulcanul este activ în prezent, sau altceva? Ca răspuns vine o cercetare recentă, ce a arătat că nu aceasta e de vină, ci gravitaţia. Iar fenomenul poate antrena mari alunecări de teren, atât de mari încât se poate isca un tsunami, avertizează unul dintre autorii studiului, Morelia Urlaub, cercetător din Germania, care a studiat inclusiv partea acvatică a vulcanului.
Acesta a observat că, între 12 şi 20 mai 2017, a existat o deplasare de 4 centimetri, care nu a fost cauzată de activitatea din interior a vulcanului. Asta înseamnă că, la un moment dat, ceva catastrofal se poate întâmpla.
În orice caz, amintim că Vulcanul Etna a erupt din nou, iar din această cauză, în special a unui nor de fum şi cenuşă ce a fost emanat de vulcan, aeroportul din Catania a fost nevoit să își întrerupă activitatea în data de 21 februarie 2022.