Chiar dacă volumul creditelor pentru locuințe acordate românilor s-a majorat cu aproximativ 7.3% în decursul anului 2022, potrivit datelor Imobiliare.ro, prima luna a anului 2023 i-a făcut pe români să cântărească mult mai bine decizia unui împrumut de la bancă. Totuși, în ciuda majorării dobânzii de referință de către BNR, achiziția proprietăților continuă în piața imobiliară din Iași.
Asemenea celorlalte centre regionale de la nivel național, evoluțiile prețurilor locuințelor din Iași, din perioada următoare, depind de o serie de factori precum condițiile macroeconomice, oferta de locuințe din piață, cât și cererea.
Specialiștii Imobiliare.ro subliniază că cererea va fi influențată de costul ridicat al finanțării, însă și oferta va fi mai scăzută în perioada următoare, întrucât mulți dezvoltatori vor amâna noi etape de dezvoltare până la stabilizarea situației economice, astfel încât echilibrul dintre cerere și ofertă se va menține, dar pe o piață contractată. “Vom vedea ajustări de prețuri, corecții pe segmentele mass-market care depind de creditare, în egală măsură în care vom vedea și creșteri de prețuri pe segmentele premium care atrag în continuare investitori,” explică Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.
Astfel, în aceste condiții, românii trebuie să își facă bine toate calculele pentru a decide dacă este sau nu momentul potrivit achiziționării unei locuințe.
Cei care decid să cumpere o locuință și să inițieze demersurile pentru contractarea unui credit ipotecar sau imobiliar trebuie să știe că acestea pot fi inițiate fie înainte de începerea căutării propriu-zise, fie în timpul procesului de căutare a unei locuințe.
Pentru a vedea care este cea mai avantajoasă proprietate este indicat să se facă toate calculele bine, înainte de a porni la „vânătoare” de locuințe, întrucât aceste calcule vă vor ajuta să vă faceți o imagine cât mai obiectivă în ceea ce privește investiția:
Primul pas este scoringul.
Scoringul reprezintă un calcul, pe baza veniturilor și cheltuielilor de bază (estimate de către bancă), din care rezultă care este suma pe care o puteți împrumuta. Pentru a vă face o idee asupra situației financiare ar fi bine să știți că există și instrumente de calcul online. Totuși, recomandat este însă să discutați cu un reprezentant al băncii – sau cu un broker de credite – pentru a avea acces la mai multe detalii și recomandări. De asemenea, puteți contacta gratuit un broker de credite direct de pe platforma Imobiliare.ro, secțiunea home page.
2. Dosarul de credit
Acest pas poate fi făcut atât înainte, cât și după găsirea locuinței potrivite – pentru o mai mare siguranță în ceea ce privește suma pe care va trebui să o împrumutați. Dosarul va cuprinde actul de identitate al debitorului și, eventual, pe cel al codebitorului, alături de certificatul de căsătorie, atunci când este cazul. Un avantaj al creditelor standard față de cele Prima Casă este că durata de aprobare a creditului, din momentul depunerii tuturor actelor, este semnificativ mai redusă, respectiv de doar câteva zile (mai puțin de o săptămână).
3. Evaluarea imobilului
În cazul unui împrumut garantat prin ipotecă, este necesară evaluarea imobilului ce se dorește a fi achiziționat de către un evaluator autorizat, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România. Costul unei asemenea operațiuni variază, de regulă, între 100 și 200 de euro, în funcție de tipul și valoarea proprietății în sine.
4. Acte adiționale
După întocmirea evaluării, trebuie prezentate la bancă o serie de acte de la vânzător, precum: certificatul fiscal, extrasul de carte funciară, adeverința de la asociația de proprietari și certificatul energetic (acestea vor fi transmise apoi către biroul notarial, unde se va semna și actul de vânzare).
5. Încheierea contractului
Înainte de semnarea contractului de credit, asigurați-vă că l-ați studiat în detaliu. Puteți apela chiar la serviciile de consultanță din partea unui jurist. De asemenea, este bine să știți că modelul de contract care vă va fi prezentat nu este bătut în cuie, în el putându-se face anumite schimbări, inclusiv la cerere – în limita prevederilor legale și a condițiilor de creditare ale băncii, desigur.
Bine de știut este faptul că, în cazurile în care creditul acordat de către bancă este în altă monedă decât prețul de achiziție al imobilului, diferența de curs valutar între cotația băncii și cea a BNR (la care se va încheia tranzacția) va trebui suportată de către cumpărător. Asta înseamnă că, în cazul unei diferențe de 0,06 lei la cursul euro- leu (între cele două instituții bancare), tu va trebui să plătești în plus circa 3.000 de lei pentru ca vânzătorul să-și poată primi cei 50.000 de euro acordați de către bancă.
Mue la experti