Prima pagină » Local » Etajele distruse de incendiul izbucnit la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași vor fi reabilitate odată cu întreaga clădire. Autoritățile au anunțat că lucrările vor începe în luna august 2021

Etajele distruse de incendiul izbucnit la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași vor fi reabilitate odată cu întreaga clădire. Autoritățile au anunțat că lucrările vor începe în luna august 2021

25 iun. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Etajul al doilea al corpului B de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași, unde a izbucnit incendiul din urmă cu trei zile, va fi reabilitat în luna august 2021. Secția care a ars în urma incendiului de marți, 22 iunie 2021, va rămâne așa până în luna august, când va fi reparat întreg corpul spitalului. Acesta nu a mai fost reabilitat de la înființare. În cursul săptămânii viitoare, la Spitalul pentru Copii va ajunge o echipă de specialiști care va cerceta cauza exactă care a dus la izbucnirea incendiului

Secția COVID-19 de la etajul al doilea din corpul B al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, care a ars în seara zilei de 22 iunie 2021, va fi reabilitată în luna august 2021. De altfel, întreg corpul de clădire va fi renovat începând din august 2021, conform contractului. Acest corp al spitalului nu a mai fost reabilitat din anul 1970, de la înființarea unității.

„În corpul B al clădirii Spitalului pentru Copii, unde a izbucnit incendiul, nu se vor face reparații până în luna august 2021, deorece avem deja semnat un contract. Și reparațiile de la etajul al doilea, unde a ars, se vor face în aceeași perioadă, deoarece, dacă se vor face separat lucrările, ar însemna o dublă finanțare. Blocul operator din corpul B și celelalte secții, în afară de cea de la etajul al doilea, funcționează în continuare. Pacienții care se aflau în zona COVID-19, unde a fost incendiul, au fost redistribuiți pe secție după venirea rezultatelor testelor. Aceștia erau suspecți COVID-19”, a declarat ieri Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași.

Urmează ca, la începutul săptămânii viitoare, să ajungă la Iași o echipă de experți din cadrul INSEMEX Petroșani, care va efectua cercetări pentru aflarea exactă a cauzei care a dus la producerea incendiului de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași.

Incendiul de la spitalul ieșean a avut loc în seara zilei de 22 iunie 2021

Amintim că, în seara zilei de 22 iunie 2021, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași, a izbucnit un incendiu. O parte din etajul al doilea al clădirii a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri. Incendiul s-a manifestat în corpul B al unității medicale. Din fericire, nu au existat victime. În total, 31 de persoane au fost evacuate. Printre acestea s-au numărat șapte părinți, 13 copii și 11 cadre medicale. Toate persoanele au fost evacuate până la sosirea pompierilor.

La locul incidentului au fost trimise cinci autospeciale dotate cu apă și spumă, două autospeciale de salvare de la înălțime, două autospeciale pentru transport persoane și victime multiple, un echipaj de descarcerare, trei echipaje de prim-ajutor, o autospecială de transport apă, un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă și o Autospecială Comandă și Primă Intervenție, cu 28 de subofițeri, de la Detașamentul 1 și Detașamentul 2 al ISU Iași. În urma incendiului a fost evacuat și un copil cu o malformație gravă.

De remarcat este faptul că, anul trecut, reprezentanții ISU Iași au dat mai multe amenzi spitalului: o amendă – pe linie de autorizare, una – pentru exploatarea necorespunzătoare a fluidelor medicale, două pentru fumat și 14 avertismente. Amenzile au avut valori între 1.000 și 10.000 de lei.

Un pompier ieșean aflat în timpul liber a fost cel care a dat alarma

Sublocotenentul Georgică Onofreiasa a fost prima persoană care a anunțat incendiul de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”. Acesta se afla în timpul său liber în momentul în care a observat fum în cartierul Tătărași și a anunțat în cel mai scurt timp colegii din dispecerat.
Sublocotenentul Georgică Onofreiasa lucrează în cadrul ISU din anul 2007, iar din anul 2019, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturza”, al județului Iași. Acesta se îndrepta spre casă când a văzut fumul gros. Fără să stea prea mult pe gânduri, el s-a abătut din drum și a mers la fața locului, pentru a se asigura că nimeni nu este în pericol. Când a observat că incendiul se manifesta la Spitalul de Pediatrie, el a intrat în clădire, pentru a acorda primul ajutor. A rămas la fața locului până a fost lichidat incendiul și și-a ajutat colegii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *