Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Estrogenul promovează dezvoltarea bolilor autoimune
Estrogenul promovează dezvoltarea bolilor autoimune

Estrogenul promovează dezvoltarea bolilor autoimune

15 aug. 2020, 08:37,
în Sanatate

Estrogenul poate genera boli autoimune. Cercetătorii Inserm au descoperit de ce bolile autoimune preferă femeile. Estrogenii sunt responsabili de dezvoltarea bolilor autoimune și își promovează prevalența la femei, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în jurnalul medical The Journal of Clinical Investigation.

Când sistemul imunitar funcționează defectuos, poate ataca organismul și poate provoca boli autoimune precum scleroza multiplă, artrita reumatoidă, tiroidita, lupusul sau miastenia gravis. Femeile sunt mai afectate de bolile autoimune. Cauza acestui fenomen ar putea fi explicată de hormonii sexuali estrogeni, feminini, care ar juca un rol preponderent în aceste mecanisme.

Estrogenul poate genera boli autoimune

Cercetătorii Inserm au efectuat un studiu pentru a încerca să explice diferența prevalenței bolilor autoimune între bărbați și femei.

S-au concentrat în special pe proteina AIRE (pentru AutoImmune REgulator), care joacă un rol cheie în educarea limfocitelor și a sistemului imunitar, potrivit Doctissimo. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că din adolescență, fetele și femeile tinere au un AIRE mai mic decât bărbații și că estrogenul induce o scădere a expresiei AIRE în celulele timice umane.

Rezultatele acestui studiu au arătat că, începând cu pubertatea, nivelurile ridicate de estrogen la femei inhibă expresia AIRE în timus, crescând sensibilitatea la boli autoimune.

„AIRE pare să fie implicat, acționând prin unul sau mai multe alte mecanisme. Deci, în general, un nivel mai scăzut de AIRE crește susceptibilitatea la boli autoimune”, explică Sonia Berrih-Aknin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *