Prima pagină » International » Estonia, pe urmele Letoniei: se va adopta o lege pentru demontarea monumentelor sovietice

Estonia, pe urmele Letoniei: se va adopta o lege pentru demontarea monumentelor sovietice

11 nov. 2022, 10:01,
în International

Un proiect de lege care vizează demontarea monumentelor sovietice din spaţiile publice va fi adoptat în Estonia. Despre asta a anunţat guvernul estonian joi, 10 noiembrie 2022, subliniind că monumentele sovietice incită la ură în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. De altfel, Letonia deja a început procesul de demolare a statuilor sovietice, acțiune care a determinat Moscova să-l convoace pe ambasadorul acestei țări.

Estonia este altă ţară din Europa care adopta o astfel de lege. Anterior, Parlamentul din Letonia, altă ţară baltică, a adoptat o lege care prevede retragerea tuturor plăcilor şi statuilor sovietice din ţara timp de patru luni. Încă la începutul lunii iulie, Letonia a menţionat că va demola aproape 300 de monumente sovietice, inclusiv uriașul memorial al victoriei din capitala Riga.

Estonia va adopta o lege pentru demontarea monumentelor sovietice

Decizia a stârnit controverse în ambele tari, întrucât atât Letonia, cât şi Estonia au comunităţi rusofone care deseori sunt în dezacord cu guvernele naţionale.

„Poziţia guvernului este că monumentele sovietice care incită la ură trebuie să fie retrase din spaţiul public”, a declarat, într-un comunicat, ministrul estonian al culturii, Piret Hartman.

Autorităţile încă nu au stabilit data votului pentur acest proiect. De altfel, după ce a ieşit din Uniunea Sovietică, în 1991, Estonia a distrus mai multe monumente sovietice. După invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie, Estonia a decis să demoleze şi celelalte monumente.

De-a lungul timpului, relaţiile dintre Rusia şi statele baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, au devenit tensionate.

Letonia a început procesul de demolare a statuilor sovietice

De la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, Letonia a început procesul de demolare a statuilor sovietice. În acest sens, astăzi, 10 noiembrie 2022, Federaţia Rusă l-a convocat pe ambasadorul Letoniei la Moscova, Maris Riekstins, pentru a protesta față de „vandalismul de stat”. Anunţul a fost făcut de Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

Federaţia Rusă s-a arătat indignată de aceste acţiuni şi a ameninţat cu represalii „sensibile pentru Riga”.

„Şeful misiunii diplomatice a Letoniei a primit proteste energice în legătură cu politica actuală de vandalism de stat a Letoniei privind demolarea monumentelor comemorative sovietice. Observăm această barbarie în cadrul liniei generale a Rigăi în direcţia glorificării nazismului”’, susține Moscova într-un comunicat.

În luna mai, în urma valului de indignare publică provocat de atacul asupra Ucrainei, deputații au adoptat o lege care prevede demolarea tuturor „obiectelor care glorifică regimurile sovietic și nazist” până la 15 noiembrie.

Ambasadorul Letoniei a fost informat şi despre „paşii legali” făcuţi de autorităţile letone pentru a crea „obstacole în activitatea centrului cultural Casa Moscovei din Riga şi a sanatoriului Jantarnij Bereg, în Jurmala, din Letonia, cu scopul unei posibile exproprieri a acestei proprietăţi ruse”.

„Ne rezervăm dreptul să luăm măsuri de represalii, inclusiv asimetrice, care fără îndoială că vor fi sensibile pentru Riga”, a avertizat Ministerul Afacerilor Externe din Rusia.

De la începutul războiului în Ucraina, în Europa Centrală şi de Est au fost demolate mai multe situri care comemorează înfrângerea naziştilor de către Armata Rosie. Mai multe guverne au adoptat o lege pentru demontarea monumentelor sovietice.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
PSD forţează impozitarea progresivă în Pachetul 2. Câţi bani ar pierde românii cu salarii peste 10.000 de lei
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Evz.ro
Energia poate fi mai ieftină! Ce sunt tarifele dinamice și la ce ajută
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025