Prima pagină » Titlurile zilei » Este veche de 500 de ani, unică în toată România și se află în Iași! Pentru a nu dispărea, în aceste zile a fost luată o decizie crucială – FOTO EXCLUSIV

Este veche de 500 de ani, unică în toată România și se află în Iași! Pentru a nu dispărea, în aceste zile a fost luată o decizie crucială – FOTO EXCLUSIV

12 nov. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Situație specială pentru o construcție veche, de aproximativ 500 de ani, unică în România, aflată la Iași! Aflată în pericol maxim și la un pas de dispariție, în această perioadă, un grup de specialiști a aprobat măsura de a se interveni de urgență pentru a fi salvată. Este vorba despre Biserica „Sfinții Voievozi”, din satul Zlodica, comuna Ceplenița. Asociația „Actum – Ambulanța pentru monumente Moldova Nord” a depus la Direcția Județeană pentru Cultură un proiect avizat favorabil de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice

Valoroasa biserică „Sfinții Voievozi”, din satul Zlodica, comuna Ceplenița, realizată din lemn și cu o vechime de aproximativ 500 de ani (amplasată în județul Iași), riscă să se piardă pentru totdeauna. În acest context, Asociația „Actum – Ambulanța pentru monumente Moldova Nord” a depus la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) un proiect ce vizeaxă intervenții de urgență la faimosul monument.

Aflat în stare avansată de degradare, lăcașul de cult trebuie reabilitat și restaurat cât mai repede. Inițiativa a primit aviz favorabil de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI). Totul se află în faza lucrărilor, care se vor derula în regim de urgență. Proiectant, respectiv elaborator: șef proiect arh. Corneliu Ciobănașu, arh. Filip Ciobănașu, arh. Radu Andrei, arh. Nicoleta Caba, ist. Celina Gora. Beneficiară este Asociația „Actum – Ambulanța pentru monumente Moldova Nord”.

Biserica „Sfinții Voievozi”, din comuna Ceplenița, a fost construită în 1543

Biserica „Sfinții Voievozi”, din satul Zlodica, comuna Ceplenița, a fost construită în 1543. Ctitori: Enache Bătrânul, pomenit într-un document de domnitorul Radu și Teofan Mitropolitul Moldovei, Efrem Mitropolitul Rădăuților. În 12 iulie 1617 se pomenește că „biserica avea ca ctitor pe Enache Bătrânul”.

În 1709, „Vasile Deacul de la Mănăstirea Zlodica” pomenește de donații către aceasta constând în vii de la Cotnari. Pe o însemnare rezultă că biserica a fost cumpărată cu „drepții banii a dumisale de la satul Zlodica în martie 18 leat 7261 (1755)”. La 1758, Ștefan Bosie a închinat „biserica și acareturile” Mănăstirii „Sfântul Spiridon”.

De-a lungul timpului, biserica a fost întreținută și reparată pe cheltuiala sătenilor

De-a lungul timpului, biserica a fost întreținută și reparată pe cheltuiala sătenilor. Cele două rânduri de reparații (în anii 1970 și 1985) nu au implicat modificări în arhitectura bisericii. Lucrări de restaurare nu s-au făcut niciodată. În anul 2007, cercetătorul Lucian Lefter constata că lucrările de întreținere efectuate la bisericile de lemn din Zlodica, Costești și Suhuleț au transformat respectivele lăcașuri de cult în kitsch-uri.

Arhitectul Smaranda Gâlea a realizat o serie de observații tehnice ale edificiului, ea constatând că starea generală de conservare a materialului utilizat în construcție este bună, însă lăcașul de cult are probleme din cauza cedării fundațiilor, un perete fiind în pericol de prăbușire. S-a recomandat realizarea unor ample lucrări de restaurare.

Biserica de lemn din Zlodica este construită în totalitate din bârne de stejar

Biserica de lemn din Zlodica este construită în totalitate din bârne de stejar, care au fost placate ulterior cu scânduri de culoare cărămizie. Pe latura de nord au fost construite 3 contraforturi din piatră, pentru a o proteja împotriva alunecărilor de teren. Cele 3 ferestre sunt bogat decorate, având chenare cu frânghii răsucite și rozete sculptate. Decorațiuni sunt întâlnite și la căpriori și grinzile șarpantei. Inițial acoperită cu șindrilă, biserica are astăzi învelitoare din tablă. Construcția are un plan dreptunghiular, cu altar poligonal.

De clădirea bisericii este adosată pe latura de sud-vest o clopotniță cu parter de piatră (unde se află pridvorul de acces) și cu etaj din lemn. În interior, ea este compartimentată în 4 încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Pronaosul este separat de naos printr-un perete de bârne cu decorațiuni bogate (brâu cu frânghie răsucită și rozete); peretele este înalt cât un stat de om și are 3 despărțituri. Catapeteasma bisericii este veche și are icoane pictate pe lemn. Unele icoane conțin inscripții în limba slavonă și se presupune că ar fi operele unui pictor rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024