Prima pagină » Local » Este urgentă nevoie de sânge și trombocite la Iași! Doi pacienți se află în stare gravă 

Este urgentă nevoie de sânge și trombocite la Iași! Doi pacienți se află în stare gravă 

04 iul. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Se caută cu disperare donatori pentru doi pacienți, din Iași, care au nevoie de sânge și trombocite. O femeie, victima unui accident, are nevoie de sânge, iar un bărbat care a fost recent diagnosticat cu leucemie necesită transplant de trombocite

Doi pacienți, din Iași, au urgentă nevoie de sânge și trombocite. Reprezentanții proiectului „Donează Sânge, Fii Erou – Iași”, din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Iași, caută donatori. Iosif Mătrișcă are nevoie de trombocite, după ce a fost diagnosticat recent cu leucemie acută, iar Viorica Pintilie are nevoie de sânge, după ce a fost victima unui accident.

„Dragi eroi, Iosif Mătrișcă are nevoie de noi! Este internat la IRO, secția de Hematologie. Are nevoie de trombocite, în urma diagnosticului de leucemie acută. Facem apel la bărbații care donează prin afereză! Dragi eroi, și Viorica Pintilie are nevoie de noi! Aceasta este internată la Spitalul «Sf. Spiridon»  Iași. Are nevoie de sânge, iar orice grupă este bine venită. Aceasta a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni. Haideți să facem bine împreună”, au transmis reprezentanții echipei „Donează Sânge, Fii Erou – Iași”.

Lupta fără sfârșit a medicilor ieșeni cu lipsa de sânge în spitale

În spitalele din Iași, lipsa acută de sânge este o adevărată problemă de mai mulți ani. Se fac, în continuare, apeluri disperate către toți posibilii donatori din județul Iași! Medicii ieșeni nu mai reușesc să facă față lipsei acute de sânge! Zilnic, zeci de pacienți au nevoie de transfuzii sanguine, iar viața lor este pusă în pericol. Cea mai afectată unitate spitalicească este Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași, deoarece acolo ajung cei mai mulți pacienți în stare foarte gravă și este nevoie urgentă de sânge. Medicii sunt nevoiți să apeleze la rezervele altor spitale sau centre de transfuzii din întreaga zonă a Moldovei. Acolo, intervențiile chirurgicale sunt amânate câteva zile din cauza lipsei de sânge. Viețile pacienților stau în mâinile donatorilor.

Condiții pentru a putea dona

Toate persoanele care doresc să doneze sânge pot să se prezinte la sediul CRTS Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 07:30–11:00, 11:30–13:30. Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutatea de minimum 60 de kilograme, pulsul trebuie să fie între 60 si 100 de bătăi pe minut, tensiunea arterială cuprinsă între 120/70 și 180/100 mmHg.

„Pacientul trebuie să prezinte, în ziua donării, un act de identitate. Este recomandat să consume un mic dejun fără grăsimi. Trebuie să aștepte 6 luni de la ultima intervenție chirurgicală, stomatologică sau de la efectuarea unui tatuaj. Consumul de alcool este interzis 72 de ore anterior donării. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu pot dona sânge. De asemenea, să nu fi făcut vreun vaccin, în ultimele două săptămâni. Nu se poate dona dacă se urmează un tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticoncepționale. Să nu prezinte alergii și să nu sufere de boli infecțioase cronice, cum ar fi tuberculoza, hepatita virală sau de boli autoimune”, au precizat reprezentații CRTS Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *