Prima pagină » Economic Local » Este unul dintre cei mai bogați ieșeni, dar pur și simplu își bate joc de oraș! Iată cum arată boschetele și gunoaiele clanului Stanciu din centrul Iașului – FOTO

Este unul dintre cei mai bogați ieșeni, dar pur și simplu își bate joc de oraș! Iată cum arată boschetele și gunoaiele clanului Stanciu din centrul Iașului – FOTO

22 apr. 2020, 04:00,
Vlad Alexa, în Economic Local

Cunoscuți prin faptul că pun mâna pe clădirile și terenurile din zonele importante ale orașului, membrii familiei de pesediști Stanciu obișnuiesc să nu investească mai nimic în modernizarea clădirilor, dar nici măcar în igienizarea și curățarea lor. Unul dintre cele mai bune exemple este proprietatea aflată la doi pași de Piața Unirii, aici fiind o clădire lăsată în paragină care ar fi una de patrimoniu. Aproape singura proprietate rămasă neîngrijită, plină de bălării și gunoaie, este cea situată pe strada Cloșca nr. 16A din municipiul Iași, asta fiind la doi pași de Piața Unirii, clădirea fiind deținută în mare parte tot de companiile controlate de clanul Stanciu, în special prin FEG. Acesta ar fi imobilul unde a locuit poetul George Lesnea, iar acum a fost distrus într-o manieră brutală, asta mai ales din indiferența proprietarilor. De precizat faptul că mai multe grupuri de muncitori au intervenit la casa considerată de patrimoniu, ca și cum ar fi un șantier normal.

Au trecut deja mulți ani de când mai toate proprietățile aflate, fie ele clădiri sau spații verzi publice sau private, în zona zero a orașului, au fost amenajate și curățate. Asta cu excepția terenului administrat de firmele controlate de clanul pesedist Stanciu. Cristian Stanciu, liderul consilierilor județeni PSD, spune că nu a făcut curat și nici măcar nu a măturat pe terenul aflat la doi pași de Piața Unirii Iași pentru că e în proces.

„Avem un certificat de urbanism, exact… avem și un proces în desfășurare. Normal că avem de gând (să facem curat – n.r. – deși proprietatea este nesalubrizată de mai bine de un an), dar este un litigiu pe rol și… Așa este situația, trebuie să avem și condițiile legale”, a spus Cristian Stanciu, liderul consilierilor județeni PSD Iași și acționar al FEG.

Pe liderul PSD nu îl interesează de curățenia Iașului

Când i s-a spus că nu îi trebuie nicio autorizație să taie boschetele și să dea puțin cu mătura prin curtea proprie, să facă curățenie, măcar una de primăvară, Cristian Stanciu a înschis telefonul pur și simplu.

Pe strada Cloșca 16A, aflată în apropierea bulevardului, casa-monument a devenit un pericol pentru oricine se aventurează pe acolo. Și culmea, deși durează de câțiva ani această situație, actualii proprietari nu au vrut să facă nimic pentru a îndepărta pericolele, chiar și cele de infecție, având în vedere mizeria de aici. Clădirea este înscrisă în lista aprobată prin ordinul Ministerului Culturii la poziția 1.588.

Aceasta a fost achiziționată de familia Stanciu în 2009 si de atunci s-a aflat într-o continuă degradare. Unul din motive pentru care aceasta s-a degradat a fost și litigiul în instanța pe care cei de la FEG l-au avut cu vecinii, cu care se judecau pentru asigurarea unui acces la proprietate.

Autorizație fără documentație completă

Abia după ce au așteptat să se demoleze clădirea, autoritățile au venit cu o autorizație de construire pentru Fundația Ecologică Green în 2015 pentru o „consolidare în regim de urgență”, după ce Inspectoratul de Stat în Construcții a dat un aviz, iar asta fără ca toată documentația necesară să fie pusă la dispoziția autorităților.

„Autorizația se eliberează în regim de urgență conform măsurilor dispuse prin procesul-verbal de control privind urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor încheiat în data de 04.05.2015 de către Inspectoratul Județean în Construcții, pentru lucrări de consolidare în regim de urgență (…) cu condiția completării documentației de autorizare ce va fi definitivată pe parcursul sau la încheierea executării lucrărilor”, au transmis reprezentanții municipalității ieșene.

Marele scriitor George Lesnea a locuit în acest imobil

George Lesnea (pseudonim al lui George Glod – n.r.) s-a născut la 25 martie 1902, în Iași, și decedat la 6 iulie 1979. El a fost un poet și cunoscut traducător român.

„În perioada cât a fost tipograf la Viața Românească, prin intervenția lui Ionel Teodoreanu, Editura Cartea Românească i-a publicat lui Lesnea o traducere în versuri din Lermontov, pentru că poetul știa Limba rusă. Remarcabil este că Lesnea a scris ode și pentru Regele Carol al II-lea al României, pentru mareșalul Ion Antonescu, căruia i-a fost sergent pe front, pentru industriașul Nicolae Malaxa, dar și pentru Partidul Comunist Român și pentru Nicolae Ceaușescu”, se arată în datele biografice oficiale despre poet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *