O casă din zona centrală a orașului Iași este una dintre cele mai frumoase și impunătoare clădiri! Aceasta atrage toate privirile și a avut ca proprietar un medic faimos al urbei. În Piața Eminescu-Fundație este amplasat imobilul (monument istoric). Acum, aici funcționează și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. Clădirea datează din perioada interbelică (secolul XX) și i-a aparținut generalului doctor Gheorghe Savagoiu. Construcția este realizată în stilul arhitectural neoromânesc
Poveștile legate de trecutul orașului Iași continuă să impresioneze și să-i fascineze pe contemporani! Urbea este plină de clădiri și monumente speciale. Printre acestea se distinge și clădirea – una dintre cele mai frumoase și impunătoare – aflată în zona Piața Eminescu – Fundație. Mai exact, clădirea se află pe strada Vasile Conta. Aceasta datează din perioada interbelică (secolul XX) și i-a aparținut generalului doctor Gheorghe Savagoiu. Doctorul era celebru ca oculist în Iași și avea proprietăți de zeci de hectare în județul Botoșani. Construcția este realizată în stilul arhitectural neoromânesc. Casa Savagoiu are 4 niveluri și zeci de încăperi. Aceasta este cunoscută și ca neobrâncovenească și a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea în cadrul Art Nouveau-ului din România, inițial rezultatul încercărilor de a găsi un stil arhitectural specific românesc. Încercările se datorează în principal arhitecților Ion Mincu (1852-1912) și Ion N. Socolescu (1856-1924). Apogeul stilului a fost perioada interbelică.
O zonă plină de clădiri faimoase, pe vremuri fiind denumită Ulița Târgului de Sus, Ulița de Sus, Strada de Sus, Podul Hagioaiei, Podul Nou sau Ulița Nouă
Actualul Bulevard al Independenței face legătura între Bulevardul Carol I (zona Copou), Păcurari – Lăpușneanu – Vasile Conta și strada Sărărie. Bulevardul s-a mai numit strada Gheorghe Dimitrov, I.C. Brătianu (1900), iar, mai înainte, Ulița Târgului de Sus, Ulița de Sus, Strada de Sus, Podul Hagioaiei, Podul Nou sau Ulița Nouă (menționare din 1634). Pe vremuri, porțiunea dinspre Păcurari, la intersecția cu Ulița Mare, avea numele de Ulița Sf. Spiridon, apoi, din fața Universității, începea Ulița Târgului de Sus. Târgul de Sus reprezenta marginea orașului, fiind locuit de o parte din boierimea de categorie inferioară, comparativ cu boierimea din Copou. Aici locuiau negustori și industriași, fierari, croitori, blănari, abageri, căciulari și ișlicari.
Terenul de la conacul lui Costache Rolla, locul în care a fost construită Casa Savagoiu
În zonă a fost și conacul lui Costache Rolla, imobil aflat lângă Casa Savagoiu. Rolla (1818-1879) a participat la întrunirea din 1848 din Hotelul Petersburg, unde se discutau reformele, dar și la redactarea celor 35 de cerințe prezentate tot de el domnitorului Mihail Sturdza. Conacul a ajuns în posesia vestitului magistru în chirurgie (hirurgie) și doctor în științe Ludovic Russ-senior (1816-1888), ctitor cu Dumitrache Cantacuzino al Spitalului „Sf. Treime”, din Tătărași, și cu Elena Cuza al Spitalului Caritatea (1880), diriguitor al Spitalului „Sf. Spiridon”, chirurg eminent și profesor al Facultății de Medicină.
După 1920, în curtea parcelată se ridicau alte construcții, blocându-i vederea: Casa Altein, în colț pe strada Nicu Gane, nr. 1, și palatul medicului oculist, generalul Savagoiu (sau Sava Goiu), în față, finalizat în anul 1928. Zidirea cea nouă de la stradă a găzduit comandamente militare în Al Doilea Război Mondial, apoi birouri ceferiste, a fost „Procuratură” și, în zilele noastre, Parchetul extins în grădina din spate. „Casa bătrânească, cu numărul 30, din Ulița Sfântul Neculai, zisă și «a Rolei», acum – Vasile Conta, a trecut în mâinile vestitului magistru în «Hirurgie» și doctor în științe la Halle, Ludovic Russ-senior (1816-1888), diriguitor al Spitalului «Sfântul Spiridon», chirurg eminent și profesor al Facultății de Medicină.
Prin 1920, în grădina parcelată s-au ridicat noi clădiri, printre care și Palatul din față al medicului oculist Savagoiu sau Sava Goiu, terminat în 1928”, confirmă și regretatul trecutolog al Iașului Ion Mitican. În 1995, clădirea a fost preluată în administrare de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Aici mai funcționează și Parchetul de pe lângă Tribunal și cel de pe lângă Judecătorie.
În spațiul din fața Casei de Cultură a Studenților și a Blocului Expres, cam pe unde este sensul giratoriu din Piața Eminescu, a existat Palatul Jockey Club
Lângă imobilul în care funcționează actualul Parchet, pe spațiul din fața actualei Case de Cultură a Studenților (CCS) și a Blocului Expres, cam pe unde este sensul giratoriu din Piața Eminescu, a existat Palatul Jockey Club, numit și Palatul Beldiman, din capătul Uliței Sârbești (azi, strada Lăpușneanu). Construcția, cunoscută inițial sub numele de Casa Balș, a fost construită în 1807 după planurile tânărului Gheorghe Asachi și demolată în 1959 pentru regularizarea Bulevardului Dimitrov (azi, Bulevardul Independenței).
În timp, clădirea a avut numeroși proprietari și diferite destinații, din reședința familială a devenit imobil cu prăvălii, hotel, restaurant și chiar sediul Jockey Clubului ieșean.