Prima pagină » Culinar » Este șunca presată periculoasă? Iată tot ce trebuie să știi înainte să o consumi

Este șunca presată periculoasă? Iată tot ce trebuie să știi înainte să o consumi

17 mart. 2025, 15:41,
în Culinar

Ca și toate mezelurile, șunca presată poate fi periculoasă dacă este consumată în cantități mari.

Carnea din care este făcută această șuncă trece printr-un proces intens de prelucrare, astfel încât să reziste mult mai mult și să aibă un cost mai mic pentru consumator.

De ce este șunca presată periculoasă?

Pentru a rezista cât mai mult, să aibă un gust plăcut pentru consumator și un preț mic, industria alimentară adaugă acestui produs și altor mezeluri aditivi alimentari, precum coloranți, conservanți, potențiatori de aromă și antioxidanți. Acești antioxidanți nu sunt naturali și sănătoși, ci unii sintetici, care trebuie să diminueze impactul pe care îl au asupra organismului alți adivi, precum nitrații, folosiți ca și conservanți.

Pe etichete găsim frecvent o înșiruire de denumiri, precum dextroză, lactoză, glucoză, ce sunt forme de zahăr, care ne pot face foarte ușor să depășim doza zilnică recomandată, deoarece aproape toate produsele conțin sare sau zahăr.

Protecția Consumatorilor a avertizat că șunca din supermarketuri de orice fel, intră în categoria alimentelor cu multă grăsime, sare, zahăr, conservanți, aditivi cancerigeni și procesate, iar persoanele ce consumă în fiecare zi aproximativ 50 de grame de șuncă presată pot crește incidența de cancer colorectal cu aproximativ 20%.

De asemenea, se cunoaște faptul că cel puțin jumătate din șunca comercializată are în compoziție o cantitate mare de apă, pentru a fi mai grea la cântar și că poate deține și monoglutamat de sodiu, care poate fi cancerigen.

De la consumul acesteia în mod regulat poate apărea, obezitatea, depresia, tulburări de vorbire, anxietate, boala Parkinson, oboseală și alte efecte negative.

Iată de ce trebuie să eviți alimentele procesate

Este foarte important să consumăm alimente proaspete și naturale în viața noastră și să limităm consumul celor procesate, acordând atenție etichetelor și alegând opțiuni cât mai sănătoase.

Consumul excesiv de alimente procesate poate pune în pericol sănătatea, întrucât au un conținut scăzut de nutrienți esențiali, precum mineralele, vitaminele și fibrele și dețin multe calorii goale, zaharuri, sodiu și grăsimi nesănătoase.

De asemenea, sunt frecvent îndulcite cu zahăr adăugat și conțin grăsimi saturate periculoase și cantități mari de sodiu. Alimentele procesate conțin și mulți aditivi alimentari precum coloranții și aromele artificiale, ce pot fi asociate cu reacții alergice și probleme de digestie ce pot afecta sănătatea pe termen lung.

Procesele lor de prelucrare pot reduce valorile nutritive și să creeze compuși chimici dăunători, precum prăjirea la temperaturi mari, ce poate forma acrilamida, care este cancerigen. Consumul acestora excesiv poate duce la creșterea riscului de afecțiuni cronice, precum hipertensiune arterială, boli de inimă și diabet.

Din aceste motive, este important să înlocuiești mâncarea procesată cu cea naturală, unde poți alege alimente proaspete, bogate în vitamine, să gătești acasă pentru a avea control asupra ingredientelor utilizate, să alegi proteine slabe, să eviți băuturile ce sunt îndulcite și să alegi gustări sănătoase.

Din aceste motive șunca presată este periculoasă, precum orice alt aliment foarte procesat, fiind indicat să consumăm produse cât mai puțin sau deloc procesate pentru a ne păstra sănătatea.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
S-a pozat fără sutien, în baie! Imaginea provocatoare cu ispita Naba Salem de la Insula Iubirii 2025
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
Scandalul mitei la ANAF: Cum se apără Dragoş Anastasiu, ameninţat cu demisia. Lungul şir de controverse
Playsport.ro
VIDEO Primele imagini cu reîntâlnirea dintre Elena Udrea și Eva Maria. Fetița nu îi mai putea da...
Evz.ro
Trei zodii în fața unor dificultăți majore în august: ghinion, tensiuni și pierderi financiare
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Klaus şi Carmen Iohannis profită din plin de timpul liber! Cei doi străbat săptămânal sute de kilometri pentru plăcerea lor, unde au fost surprinşi
Dailybusiness.ro
Activități în București în weekendul 26-27 iulie 2025: concerte, proiecții de film și spectacole de operă
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025