Prima pagină » Sanatate » Este siropul de agave mai sănătos decât mierea sau zahărul? Ce se face din fructul de agave
Este siropul de agave mai sănătos decât mierea sau zahărul? Ce se face din fructul de agave

Este siropul de agave mai sănătos decât mierea sau zahărul? Ce se face din fructul de agave

04 mart. 2024, 15:39, 2 ,
BZI.ro, în Sanatate

Inițial, agave era folosit în principal ca ingredient cheie în producția de băuturi alcoolice precum tequila și mezcal, însă în prezent este foarte popular ca substitul pentru zahăr. Este interesant de știut că greutatea medie a unui fruct de agave este de aproximativ 30 kg și din acesta se pot produce între 8 și 9 sticle de tequila. Un fruct de agave trebuie să crească timp de 7 ani pentru a atinge maturitatea și a putea fi utilizat în producția de tequila.

Ce se face din fructul de agave

În timp ce fructul de agave nu este consumat ca atare în mod obișnuit, mai multe alte părți ale plantei sunt adevărate comori culinare. Unul dintre cele mai cunoscute produse este nectarul de agave, un îndulcitor natural extras din seva frunzelor de agave. Acesta este utilizat sub formă de sirop pentru clătite sau folosit în prepararea deserturilor, și adăugat ca îndulcitor în cocktailuri, ceai, cafea și smoothie-uri cu fructe.

Agave este un îndulcitor derivat din seva plantei de agave, dar atunci când se vorbește despre agave în domeniul alimentar, se face referire de obicei la siropul de agave, care nu conține alcool. Agave este de 1,5 ori mai dulce decât zahărul obișnuit, deci este nevoie de o cantitate mai mică pentru a obține același nivel de dulceață. Deși este adesea promovat ca o alternativă naturală și mai sănătoasă la îndulcitorii tradiționali precum zahărul, siropul de agave nu ar trebui considerat un aliment sănătos. Cu toate acestea, oferă câteva beneficii pentru sănătate demne de luat în considerare, inclusiv un indice glicemic scăzut.

Indicele glicemic (IG) este o scară de la 0 la 100 atribuită diferitelor alimente pentru a arăta cât de repede și cât de mult cresc nivelurile de zahăr din sânge după consum. Alimentele cu un IG mare ridică nivelurile de zahăr din sânge mai mult decât alimentele cu un IG scăzut. Zahărul obișnuit are un IG de 65, mierea are un IG de 58, iar siropul de arțar are un IG de 54. Siropul de agave, în schimb, este un îndulcitor cu un IG de 17 sau de 10, în funcție de versiunea produsului achiziționat. Provenind dintr-o sursă vegetală, agave conține și cantități minime de minerale, inclusiv fier, potasiu și magneziu, fiind potrivit și pentru vegani.

Este acesta o opțiune mai sănătoasă?

Dar asta nu înseamnă că agave este neapărat bun pentru sănătate. Consumul excesiv de orice îndulcitor, inclusiv agave, poate avea consecințe nefaste asupra sănătății. Astfel de probleme ar putea include creșterea în greutate, deoarece agave are mai multe calorii decât zahărul obișnuit, și poate dăuna în cazul unor afecțiuni precum boala ficatului gras. Agave conține aproximativ 80% fructoză în comparație cu procentul de 55% conținut de siropul de porumb. În timp ce nivelurile mai scăzute de glucoză din agave mențîn un IG scăzut, nivelurile ridicate de fructoză cauzează multe alte probleme de sănătate.

În timp ce toată lumea ar trebui să limiteze cantitatea de zaharuri adăugate pe care le consumă zilnic, cei care se confruntă cu tulburări gastrointestinale precum sindromul colonului iritabil ar trebui să își limiteze în special consumul de fructoză, deoarece poate provoca balonare, diaree și alte probleme din cauza absorbției slabe în cazul acestor persoane.

Siropul de agave nu este o alegere mai sănătoasă decât alți îndulcitori, dar alegerea depinde adesea de preferințele personale și de nevoile specifice, deoarece fiecare tip de îndulcitor aduce propriile sale arome și caracteristici nutriționale. Frcutul de agave nu este de obicei consumat ca atare, existând o probabilitate de 2 la sută de otrăvire.

Comentarii
  • Fructul este intotdeauna provenit doar din ovarul care protejeaza semintele. La agave acesta este o capsula fibroasa, lignificata, are cel mult cateva zeci de grame. O puteti vedea si la gradina botanica din Iasi.
    Ceea ce jurnalistul nescolarizat isi inchipuie ca este fruct (partea de planta care se prelucreza pentru extragerea siropului bogat in zahar) este o tulpina ingrosata , pentru a depozita substante de rezerva ce vor fi folosite in perioada infloririi. Nu are seminte, deci nu este fruct. Daca nu treceati ca gasca prin apa la lectiile de botanica din clasa a V-a, stiati si voi , ca ceilalti copii, ce sunt fructele. Ati chiulit pana in clasa a VIII si apoi ati ajuns jurnalisti.

  • cum arata fructul de agave

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024