Multe femei au nelămuriri cu privire la consumul de miere în sarcină, dacă este sigur sau nu. Aceste întrebări se formează din cauză că alimentul nu este recomandat bebelușilor mai mici de un an.
Mierea este un aliment și un îndulcitor natural delicios, cu multiple beneficii pentru sănătate, însă nu trebuie inclus în alimentația bebelușilor.
Ce trebuie să știi despre consumul de miere în sarcină
Conform experților, consumul acesteia ar fi sigur pentru femeile însărcinate. Riscul de a face botulism infantil care li se adresează bebelușilor ce nu au împlinit 1 an, nu se aplică și în cazurile acestora.
Sistemul digestiv al adulților este capabil să neutralizeze bacteria ce poate contamina mierea de albine și care este responsabilă de apariția botulismului. În acest caz, adulții au un risc foarte mic, minim, de a dezvolta această bacterie, întrucât stomacul produce suficient acid pentru neutralizare.
Deși consumul este considerat a fi sigur, este necesar să fie consumată cu moderație, întrucât mierea conține zaharuri simple, lucru care poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Recomandat este să se consume maxim 2 linguri pe zi, pentru a preveni excesul de zahăr, ce poate duce la alte probleme.
Există multiple variante de miere, însă recomandată pentru sarcină este una crudă, neprocesată, de înaltă calitate, pentru a beneficia în totalitate de beneficiile sale nutritive. Cu toate acestea, trebuie să fii precaută dacă ai diabet gestațional, alergii la polen sau la albine și la modul în care alegi mierea, pentru a îndepărta riscul de contaminare cu orice fel de bacterii. Cea mai potrivită în acest sens, ar putea fi mierea de manuka, ce este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante puternice și antimicrobiene.
Ce beneficii îți aduce consumul său
Pentru că este compusă în mare parte din zaharuri naturale, cum ar fi fructoza și glucoza, ce sunt foarte repede absorbite în organism, oferă o sursă de energie naturală imediat. Acest lucru este foarte important, întrucât în timpul sarcinii, oboseala este frecvent întâlnită, iar o singură linguriță de miere o poate reduce semnificativ.
Un alt beneficiu foarte important este că are proprietăți antioxidante, ce protejează organismul de stresul oxidativ, care poate fi mai pronunțat în timpul sarcinii. Aceste substanțe vor fi utile atât pentru protejarea mamei, cât și pentru dezvoltarea bebelușului.
De asemenea, ajută la prevenirea oricărei infecții și la combaterea răcelilor, aspecte ce sunt foarte importante în sarcină, când vorbim despre un sistem imunitar mai scăzut. Este și o alternativă mai sănătoasă la zahărul normal, deoarece se poate integra în diverse băuturi sau preparate culinare, ca o sursă de dulceață naturală.
Pentru că femeile se pot confrunta frecvent cu probleme digestive, mierea poate fi de ajutor. Aceasta poate fi o soluție pentru balonare și arsurile la stomac, unde ameliorează simptomele și contribuie la menținerea unui tranzit intestinal normal.
În același timp, poate reduce senzația de greață de dimineață, întrucât stabilizează nivelul glicemiei, care contribuie la reducerea stării de rău, ce este caracteristică în primele săptămâni de sarcină.
Consumul de miere în sarcină este considerat a fi sigur și chiar benefic de către specialiști, întrucât sistemul digestiv al adulților pot neutraliza sporii bacterieni.